Je plat dak succesvol isoleren en waterdicht maken? Hiermee doe je het makkelijk zelf.

Gepubliceerd op
roofingdakrollen en isolatie
roofingdakrollen en isolatie
roofingdakrollen
roofingdakrollen
EPDM-folie
EPDM-folie
EPDM-folie
EPDM-folie
EPDM-folie
EPDM-folie
EPDM-folie
EPDM-folie
Iko Enertherm MG
Iko Enertherm MG
Iko Enertherm BM
Iko Enertherm BM
Iko Enertherm BM
Iko Enertherm BM

Ben je van plan om je plat dak te vernieuwen? Wil je graag je dak zelf isoleren en dakbedekking plaatsen? Dan bereid je je best eerst goed voor. Welke onderdelen zijn belangrijk? We besparen je de vele uren research en stellen je enkele kwaliteitsvolle doe-het-zelf bouwmaterialen en onderhoudstips voor om de voltooiing van je plat dak tot een goed einde te brengen. 

Het ideale platte dak

Het ideale platte dak is volgens de regels van de kunst opgebouwd, prima geïsoleerd, waterdicht en heeft een correcte afwatering. Heb je een bijgebouw - of ga je er eentje (laten) bouwen - en wil je het graag van een nieuw plat dak voorzien? Dan kun je kosten besparen door enkele klussen zelf uit te voeren. Zoals het plaatsen van isolatie en dakbedekking bijvoorbeeld. Wordt de doe-het-zelver in je wakker? Dan komen deze tips goed van pas.

Opbouw plat dak en isolatie

Je kan een plat dak langs de buiten- of de binnenkant isoleren. Langs de buitenkant (warm dak), waarbij de draagstructuur mee geïsoleerd wordt, is het meest aangewezen. Dit is van onder naar boven opgebouwd uit: plafond balklaag, dakbeschot, dampscherm, isolatie en dakbedekking.

Je kan ook aan de binnenkant isoleren (koud dak), bij betonnen gewelven kan je dan harde PIR-isolatieplaten tegen het plafond lijmen of schroeven. Deze kunnen ook gebruikt worden om een hellend dak aan de binnenkant op zolder te isoleren en zijn van een aluminium dampscherm voorzien. Ontdek ze hier. Bij een houten plafond worden er zachte isolatieplaten gebruikt.

Hoogwaardige PIR-isolatieplaten Enertherm

Om een plat dak aan de buitenkant te isoleren gebruikt men harde isolatieplaten gemaakt van XPS, PIR of PUR. Op zoek naar kwaliteitsvolle isolatieplaten om thermisch te isoleren? Dan zijn Enertherm PIR-isolatieplaten een aanrader. Enertherm BM isolatieplaten en Enertherm MG isolatieplaten  bijvoorbeeld zijn geschikt voor het plat dak. Wat zijn hun troeven?

  • Ze zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, hebben een fijne cellenstructuur en behouden hun vorm en stabiliteit.
  • Hoge isolatiewaarde: lambda = 0.022 W/mK, waardoor je minder dik kan isoleren dan met andere isolatiematerialen en de ruimte optimaal gebruiken.
  • Te plaatsen op verschillende ondergronden (staal, hout, beton).
  • Vochtongevoelig, rot- en schimmelvrij.
  • Makkelijk te verzagen, zonder huidirritatie. Licht en dus makkelijk te plaatsen op je dak.
  • Druk- en vormvast. De platen zijn beloopbaar zonder schade. Ideaal wanneer zonnepanelen, zonneboilers, airco units of dakramen onderhouden moeten worden.

Interesse? Vind je Enertherm isolatieplaten in een Aquaplan verkooppunt in je buurt.

Dakbedekking plat dak

Niet alleen moet je plat dak goed geïsoleerd zijn, er mag ook geen vocht door sijpelen. Zelf je dak waterdicht maken kan een grote uitdaging zijn. Gelukkig zijn er oplossingen die je als doe-het-zelver makkelijk kan inzetten. Zoals DIY dakbedekkingen als roofing of EPDM Wat is het verschil?

Roofing dakrollen

Roofing of bitumen dakrollen zijn vrij licht en dus makkelijk te hanteren. Afhankelijk van je project kies je de roofing die je nodig hebt. Bovendien kan je de roofing branden of lijmen. Geen idee welke roofing je moet gebruiken? Lees hier welke dakrol het meest geschikt isDownload ook de gratis dakrollengids voor meer info. Lees ook over de perfecte combinatie van PIR en roofing.

EPDM dakbedekking

Een andere dakbedekking die je makkelijk kan plaatsen is EPDM. Het voordeel van deze rubberen dakrollen is dat je dakbedekking volledig op maat van je dak gemaakt kan worden. Zo heb je één naadloze, waterdichte dakbedekking. Bovendien is het flexibel, elastisch en milieuvriendelijk. Bevestigen doe je door de rubber te verlijmen met EPDM lijmLees meer over EPDM dakbedekking. Interesse? Ontdek de verschillende EPDM dakrubbers online of bij een verdeler in je buurt. En download de gratis praktische gids voor meer informatie over de plaatsing.

Onderhoud je plat dak voor de winter

Met een nieuw plat dak kun je er tientallen jaren tegenaan. Toch is een jaarlijkse check-up - bij voorkeur tijdens de herfst – aangeraden wil je hem in de beste conditie houden. Verwijder bladeren uit je dakgoten, check de dakbedekking op scheuren en blazen, verwijder mos en voer wanneer nodig herstellingen uit. Zo kom je de winter door zonder scheuren, vocht, lekken, … Je vindt de geschikte herstellingsproducten bij een verdeler in je buurtLees de tips om je plat dak winterklaar te maken.

Op zoek naar het geschikte materiaal om je plat dak te isoleren en waterdicht te maken? Ontdek er meer over op de Aquaplan website of lees de gratis te downloaden infobrochures. Klaar om erin te vliegen? Scoor je producten bij een Aquaplan verkooppunt in je buurt