Tips om meteen de juiste ramen en deuren te kiezen

Gepubliceerd op 14 April 2022
Winspirator Deceuninck
Winspirator Deceuninck
Deceuninck Elegant & Decalu
Deceuninck Elegant & Decalu
Soudal Window System inside
Soudal Window System inside
Soudal Flexfoam
Soudal Flexfoam

Ramen en buitendeuren laten altijd meer warmte per vierkante meter door dan geïsoleerde muren of daken. In het BEN-verhaal spelen ze daarom een cruciale rol. Je keuze kan dus beter meteen de juiste zijn. Belangrijk vooral is de isolatiewaarde van je buitenschrijnwerk én een luchtdichte afwerking. Op zoek naar de juiste ramen en deuren? Ontdek onze tips! Wil je ook BEN-bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenges!

Isolerend buitenschrijnwerk

Hoe lager de U-waarde van de beglazing van je ramen, hoe minder warmte er uit je woning kan ontsnappen. Ook de isolatiewaarde (Uf) van de raamprofielen en op die van het geheel van het buitenschrijnwerk (beglazing en profielen) (Uw) is belangrijk. Hoe lager die waarde is, hoe minder je energieverbruik zal bedragen.

Luchtdichte afwerking

Al even belangrijk is een luchtdichte afwerking. Het heeft weinig zin om superisolerend glas en superisolerend schrijnwerk te plaatsen als er rondom je ramen en deuren luchtlekken zijn waardoor warmte en energie verloren kunnen gaan. Wat moet je nog weten in je zoektocht naar ramen? Enkele tips.

Begin je zoektocht van ramen en deuren bij de Winspirator

Ramen en deuren kiezen is niet eenvoudig. Benieuwd of de ramen en deuren die je mooi vindt wel passen bij de stijl van je woning? Gebruik de Winspirator-tool van Deceuninck! Hiermee kun je raam-en deurprofielen configureren in een bepaalde woonstijl. De gebruiksvriendelijke 3D-tool kun je ook mobiel gebruiken.

Hoe werkt de Winspirator?

Surf naar de website van Deceuninck en start de online applicatie. Hier zie je een selectie van verschillende woningtypes: van cottage tot modern, over pastoriewoning tot bungalow. Navigeer je over de referentie heen, dan wordt er bij je favoriete bouwstijl een gevelsteen geadviseerd.

Vervolgens ontdek je welke ramen en deuren Deceuninck voor deze stijl in het gamma heeft: in welke materialen (zowel pvc als aluminium), met welke openingsmogelijkheden, in welke kleuren? Je kiest je favoriete kleur, materiaal en type van ramen en deuren, en krijgt dan in een 3D-visualisatie je voorkeuren te zien. Je kunt het beeld bovendien 360° draaien en zo de ramen zowel aan de buiten- als aan de binnenkant bekijken.

Na deze inspiratieronde kun je kiezen om de info over je project aan te vullen met technische gegevens zoals aantallen, afmetingen en afwerkingen. Bovendien kan je je persoonlijke dossier rechtstreeks sturen naar een Deceuninck-verdeler in je buurt, zodat die precies weet wat je in gedachten hebt.

Overtuigd? Ga direct van start, surf naar: winspirator.deceuninck.com

Aluminium buitenschrijnwerk combineren met pvc, zonder kleurverschil? Dat kan!

Kies je ramen in aluminium of pvc? Keuzestress? Niet nodig! Je kunt ze ook combineren! En dat zonder dat iemand het verschil ziet. Niet in kleur en ook niet vorm. Het geheim? Smart Colours, een coatingprocedé van raamspecialist Deceuninck dat garant staat voor een maximale match.

Decalu en Elegant

De profielreeksen Decalu (aluminium) en Elegant (kunststof) hebben precies hetzelfde minimalistische design, met dezelfde rechthoekige glaslatten en dezelfde beslaggroef aan de binnenkant. Om ook precies dezelfde kleur en hetzelfde aanvoelen te verkrijgen, ontwikkelde Deceuninck Smart Colours: een gepatenteerd coatingprocedé dat ervoor zorgt dat de aluminium en kunststof raam- en deurprofielen perfect met elkaar matchen. De kleur is identiek, en de oppervlaktestructuur is nauwelijks te onderscheiden.

Hierdoor profiteer je van de grootste troeven van beide materialen, en ben je zeker van een uniform geheel. Je combineert zo bijvoorbeeld de sterkte en de verfijnde profielen van aluminium in een kamerbrede raampartij die uitkijkt op de tuin, terwijl je voor de andere ramen toch kunt profiteren van de budgetvriendelijkheid van pvc. Je houdt je budget onder controle, en kunt toch genieten van een stijlvol kleurgeheel.

Benieuwd welke kleur het beste bij je woning past? Test het met de online kleurensimulator.

Meer weten? Bekijk het op www.deceuninck.be

Oplossing voor een luchtdichte aansluiting op muren: Soudal Window System (SWD)

Luchtdichte aansluiting

Zelfs in een heel goed geïsoleerde woning moet extra aandacht worden besteed aan de luchtdichte aansluiting van de raam- en deurprofielen op de muren. Als de aansluitingen niet luchtdicht zijn, kan warmte en energie verloren gaan, wat het thermisch comfort verlaagt en een tochtgevoel veroorzaakt. Hiervoor bestaan uitstekende oplossingen, zowel voor binnen- als voor buitengebruik.

Voor een perfecte afdichting van een raam moet er op drie niveaus worden gewerkt: een luchtdichte, damp-remmende afdichting aan de binnenkant van het raam, een isolerend elastisch materiaal in het midden, en een weerbestendige, dampopen afdichting aan de buitenzijde van het raam.

Soudal Window System

Het Soudal Window System (SWS) bestaat daarom uit een gamma van producten (vloeibare membranen, raamfolies, tapes, lijmen, PU-schuim, zwelbanden en voegkitten) die op elkaar zijn afgestemd en speciaal werden ontwikkeld om - via deze drie niveaus - de aansluiting tussen het buitenschrijnwerk en het metselwerk op een professionele manier te dichten. Voor elke bouwmethode, zelfs voor elk detail, is er een gepaste SWS-oplossing.

Met SWS maak je niet enkel de voeg rondom de ramen perfect luchtdicht. De producten zorgen ook voor een goede isolatie en ze beschermen het isolatiemateriaal tegen regen, uv-straling en wind, zodat de isolatie zijn sterke eigenschappen blijft behouden.

SWS Inside tape

De aansluiting tussen een pleisterlaag die op de binnenmuren wordt aangebracht en het kader van een raam of een deur, is nooit volledig luchtdicht. Pleisterwerk kan immers geen beweging opvangen. Dat kan al snel leiden tot scheurtjes in de pleister, waardoor de verbinding niet langer luchtdicht is. Dit probleem kan je voorkomen met Soudal SWS Inside tape, een flexibel membraan dat werd ontwikkeld voor het lucht- en dampdicht maken van raam- en deuraansluitingen aan de binnenzijde. Het membraan bestaat uit een gelamineerd polyestervlies met aan beide zijden een dun laagje vilt en biedt door zijn hoge damp- en luchtdichtheid een perfecte bescherming tegen vochtdiffusie en condensatieschade. De folie heeft aan de ene zijde een omkeerbare zelfklevende strip voor de hechting op schrijnwerk, en aan de andere zijde een butylkleefstrook voor een uitstekende aanvangshechting op de binnenmuur.

SWS Outside tape

Om raamaansluitingen in volle muren aan de buitenkant lucht- en waterdicht te maken, is er Soudal SWS Outside tape, een dampopen luchtdicht membraan dat eveneens is samengesteld uit een gelamineerd polyethyleenvlies dat aan beide zijden is bedekt met een laagje vilt. Soudal SWS Outside Tape is voorzien van een omkeerbare zelfklevende strip voor de hechting op het schrijnwerk en aan de andere zijde van een butylkleefstrook voor de aanvangshechting op de binnenmuur. Zowel het membraan als de kleefstroken zijn uv-bestendig.

Deze luchtdichte membranen moeten altijd volvlaks verkleefd worden, van op het raamkader tot op de ruwbouw. Hiervoor ontwikkelde Soudal Soudafoil 360H, een luchtdichte, hybride, elastische lijmkit met een uitstekende hechting op vele materialen, zelfs licht vochtige. Soudafoil 360H bevat geen isocyanaten of solventen en is zeer emissiearm (EC 1R Plus). Het product is dus veilig voor de gebruiker.

SWS Vario Extra

De intelligente vensterfolies, SWS Vario Extra, onderscheiden zich door de variabele dampdoorlatendheid en zijn geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Ze hebben een zelfklevende strip aan de ene zijde voor de hechting op het profiel van ramen of deuren, en kleven voor het volledig vlak aan de andere zijde, voor hechting op de ruwbouw. Door hun vochtregulerende eigenschappen passen de SWS Vario Extra zich aan aan de seizoensgebonden verschillen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Zo zorgen ze ervoor dat de aansluitvoegen het hele jaar droog blijven.

Op zoek naar oplossingen voor een luchtdichte aansluiting van ramen en deuren op muren? Ontdek er meer over op www.soudal.com.

Bouwplannen? Bouw Bijna-Energieneutraal! Ontdek op de website iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je hieraan voldoet. Ga de uitdaging aan, schrijf je voor de BEN-challenge en ontvang voor 9 weken een nieuwe nieuwsbrief met informatie om een BEN-woning te bouwen.