Wat bedoelt men met de hellingsgraad van een dak?
Een hellend dak loopt schuin af. De hellingsgraad van een dak verwijst naar de hoek waaronder het dak schuin afloopt. Deze hoek wordt gemeten in graden en wordt bepaald door de verhouding tussen de verticale hoogte van het dak en de horizontale lengte. Bijvoorbeeld, als het dak een hoogte van 2 meter heeft en een lengte van 6 meter, dan is de hellingsgraad 1 op 3, wat overeenkomt met ongeveer 18,4 graden. Hoe groter de waarde van de hellingsgraad, hoe steiler het dak. Bekijk daken met verschillende hellingsgraden.
Bij welke hellingsgraad spreekt men van een hellend dak?
Over het algemeen wordt een dak als 'hellend' beschouwd als de hellingsgraad hoger is dan 20 graden. Bij een hellingsgraad tussen de 5 en 20 graden spreekt men van een 'flauw hellend' dak. Als de hellingsgraad lager is dan 5 graden, wordt het dak als 'plat' beschouwd. Let wel: deze classificatie van daken kan variëren afhankelijk van de bouwvoorschriften van de gemeente of stad waarin je je bevindt en de specifieke normen die er van toepassing zijn.
Waarom is het belangrijk om de juiste hellingsgraad te kiezen voor je dak?
Het kiezen van de juiste hellingsgraad voor je dak is belangrijk om verschillende redenen:
- Waterafvoer: Door de juiste hellingsgraad te kiezen zorg je ervoor dat water efficiënt afgevoerd kan worden. Over het algemeen geldt: hoe steiler de dakhelling, hoe beter het water wegloopt. Als de dakhelling te flauw is, kan het water niet goed wegstromen en kunnen er lekkages ontstaan. Dit kan leiden tot beschadiging van het dak, de isolatie en zelfs het interieur van je woning.
- Duurzaamheid: Een dak met de juiste dakhelling gaat langer mee. Er is minder kans op waterinfiltratie en vochtproblemen, waardoor de levensduur van het dak en de structuur van het gebouw stijgt. Zo bespaar je op kosten voor reparaties en vervanging.
- Energiebesparing: De juiste dakhelling kan helpen om energie te besparen. Bij een dakhelling die te flauw is, wordt de zonnewarmte minder goed benut. Maar bij een te steile dakhelling kan er meer warmteverlies optreden. Een goed ontworpen dak met de juiste hellingsgraad kan dus de energie-efficiëntie van het gebouw verhogen.
- Esthetiek: De hellingsgraad die je kiest, beïnvloedt de uitstraling van je woning. Een te flauwe dakhelling kan er bij bepaalde architectuur- of bouwstijlen minder aantrekkelijk uitzien en afbreuk doen aan de waarde van het gebouw.
Kortom, het kiezen van de juiste hellingsgraad voor je dak is essentieel om de duurzaamheid, energie-efficiëntie, waterdichtheid en esthetiek van je woning te optimaliseren. Bekijk hellende daken in uiteenlopende stijlen en laat je inspireren.
Denk na over de dakhelling voor je je dakpan gaat kiezen
Het is belangrijk dat je nadenkt over de hellingsgraad van je dak vóór je dakpannen gaat kiezen. Zeker als je een licht hellend dak wil. Sommige modellen keramische dakpannen zijn namelijk minder regendicht, wat ze ongeschikt maakt voor daken met een heel lage hellingsgraad. En je wil natuurlijk geen vochtschade riskeren, louter omdat je geen rekening hield met de helling van je dak. Voor advies op maat kan je terecht bij een ervaren dakdekker in je buurt.
Hoe bepaal je de ideale hellingsgraad voor je dak?
Met welke zaken hou je best rekening bij het berekenen van de geschikte dakhelling voor een hellend dak? Over het algemeen geldt dat een dakhelling tussen de 30 en 45 graden het meest geschikt is voor een hellend dak. De ideale hellingsgraad voor je dak hangt af van verschillende factoren: de lokale stedenbouwkundige voorschriften, het klimaat, de bouwstijl, je smaakvoorkeur, je plannen voor zonnepanelen en het gebruik van de ruimte onder het dak.
1. Informeer je over de stedenbouwkundige voorschriften
Ga je bouwen, of plan je een dakrenovatie? Informeer je dan zeker bij je gemeente over de stedenbouwkundige voorschriften. Zo is het best mogelijk dat je een maximumhoogte voor je dak moet respecteren. Dat is belangrijke info om mee te nemen wanneer je de hellingsgraad van je hellend dak bepaalt. Vervolgens kan je rekening houden met de hellingsgraad van je dak wanneer je je je kleidakpan gaat kiezen.
Goed om te weten: De stedenbouwkundige voorschriften kunnen ook aangeven welke kleur, vorm of type bedekking je dak mag hebben.
Steek je licht op bij de stedenbouwkundige dienst van je woonplaats. Zo ontdek je de regels voor jouw specifiek project, en kan je meteen navraag doen over de nodige stedenbouwkundige vergunning. Want voor grote aanpassingen aan je dak is haast altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig.
2. Hou rekening met het klimaat
De hoeveelheid neerslag en de intensiteit van de regen of sneeuw zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de dakhelling. Steil hellende daken beschermen namelijk beter tegen regen, sneeuw en hagel. Hoe steiler het dak, hoe sneller het water wegloopt. In gebieden met veel neerslag is een steilere dakhelling nodig om het water snel af te voeren. In gebieden met weinig neerslag kan een flauwere dakhelling volstaan.
Let wel: voor een compleet weer- en winddicht dak is ook een goed onderdak nodig. Als regendicht onderdak kan je Fleece of Fleece Plus (uiterst dampdoorlatend) gebruiken. Voor een dak met recuperatiedakpannen kies je beter het onderdak Fleece Maxi. Voor flauw hellende Koramic daken vanaf 10° is het onderdak Fleece Premium dan weer ideaal.
3. Hou rekening met de bouwstijl
Een specifieke bouwstijl in gedachten? Dan kan je overwegen om een dakhelling te kiezen die past bij die stijl. Bekijk hellende daken in diverse bouwstijlen en laat je inspireren.
4. Hoe ga je de ruimte onder het dak gebruiken?
Tot slot kan het ook nuttig zijn om rekening te houden met het gebruik van de ruimte onder je dak. Wil je deze ruimte gaan gebruiken als leefruimte? Kies dan een dakhelling die voldoende ruimte en comfort biedt voor je activiteiten.
5. Hou rekening met je smaakvoorkeur
De esthetische uitstraling van je dak kan ook een rol spelen bij het bepalen van de dakhelling. Sommige mensen vinden een steile dakhelling bijvoorbeeld mooier dan een flauwere dakhelling.
6. Komen er zonnepanelen op je dak?
Komen er zonnepanelen op je nieuw hellend dak? Hou dan rekening met je zonnepanelen wanneer je de helling van je dak bepaalt. De ideale helling voor zonnepanelen is 35°. Ook als je dakhelling een aantal graden verschilt hiervan, blijft een hellend dak ideaal om zonnepanelen op te installeren.
7. Laat je adviseren
Om de ideale dakhelling te berekenen, kan je best een professional raadplegen. Bijvoorbeeld een architect, ingenieur of dakdekker. Zij kunnen je adviseren over de meest geschikte dakhelling voor jouw specifieke situatie en daarbij rekening houden met bovengenoemde factoren.
Welke keramische dakpannen zijn geschikt voor jouw dak?
Wienerberger brengt keramische dakpannen op de markt onder de naam ‘Koramic’. Die zijn uitstekend bestand tegen extreme temperaturen, komen met een garantie van 30 jaar op vorstbestendigheid inclusief vervangingskosten en voldoen aan de strengste Europese kwaliteitsnormen. Ontdek hun collecties keramische dakpannen en vind je match met de handige productzoeker.
De meeste Koramic kleidakpannen kunnen op gelijk welk dak geplaatst worden. Maar wanneer je een heel lage hellingsgraad wil voor je dak, informeer je je best over de geschikte dakpanmodellen. Lees meer over de rol van de dakhelling bij het kiezen van keramische dakpannen.
Benieuwd naar de ideale dakpan voor jouw dak? Bezoek dan een Wienerberger showroom. Je ontdekt er een uitgebreid aanbod keramische dakpannen, krijgt advies op maat en kan via de handige ‘combinators’ zelf combinaties van dakpannen, gevelstenen, voegen en raamprofielen uitproberen. Bovendien krijg je je favoriete stalen gratis mee naar huis. Bereid je bezoek voor met deze inspiratiegidsen.
Welke dakhelling kiezen voor jouw nieuw hellend dak? De ideale hellingsgraad voor je dak hangt af van verschillende factoren. Zo hou je best rekening met het klimaat, de lokale bouwvoorschriften, de bouwstijl, je smaakvoorkeuren, je plannen voor zonnepanelen en het gebruik van de ruimte onder het dak. Bezoek een Wienerberger showroom voor advies en ontdek in een moeite de geschikte keramische dakpannen voor jouw situatie.