Je dak renoveren: onmisbare tips voor een geslaagde make-over

Gepubliceerd op 25 May 2021

Indrukwekkend: in een woning zonder dakisolatie ontsnapt zo’n 26% van de warmte in huis via het dak. Een enorme verspilling van dure energie. Wil ook jij je dak renoveren om te profiteren van een sterk dak, een nieuwe look, meer wooncomfort en een lagere energiefactuur? Ontdek onze onmisbare tips en leer hoe je van je dakrenovatie een succes maakt.

Hoe bereid ik mijn dakrenovatie voor?

Een geslaagde dakrenovatie begint met een goede voorbereiding. Eerst laat je de toestand van je hellend dak onderzoeken door een vakman. Concreet heb je een antwoord nodig op volgende vragen: Is de muurplaat die het gewicht van het dak verdeelt over de muren nog geschikt? Moeten de goten en afvoeren vervangen worden? Is er een risico op stabiliteitsproblemen? Welke kleidakpan is geschikt voor de dakhelling van mijn dak? Verder is het belangrijk om te weten hoe het zit met de stedenbouwkundige voorschriften. Bij twijfel informeer je je best bij de gemeente. Tip: download je gratis renovatiegids en ontdek een handig stappenplan voor jouw renovatieproject.

Mijn oud dak heeft geen onderdak, wat nu?

Een degelijk onderdak is een must-have voor een weer- en winddicht dak. Een goed onderdak zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie beschermd zijn tegen vocht, stof en sneeuw. Het is wind- en waterdicht, maar ook dampopen. Het vocht in de woning dat in het isolatiemateriaal terechtkomt, moet immers naar buiten kunnen verdampen. Anders krijg je te maken met vochtproblemen, die een gevaar kunnen vormen voor je gezondheid. Check hier welk onderdak jij best kiest voor jouw dakrenovatie.

De ruimte onder het dak is al afgewerkt, wat nu?

Is de ruimte onder je dak al afgewerkt, dan kan je je hellend dak langs buiten isoleren. We spreken dan van een sarkingdak. Boven op de kepers of spanten plaatst men stijve isolatieplaten. Je verliest geen binnenruimte, er is minder kans op koudebruggen en de dakconstructie is beter beschermd. Let wel: akoestisch levert deze isolatietechniek minder goede resultaten op dan wanneer men met soepele isolatiematerialen werkt. Verder moet de plaatsing vakkundig gebeuren, waarbij de plaatser aandacht heeft voor de damp- en luchtdichtheid van je dak. Ontdek meer tips voor een kwalitatief hellend dak in de gratis infogids.

Ik kan mijn oude dakpannen recupereren, doen of niet?

Misschien lijkt het je een goed idee om de dakpannen van je oude dak te recupereren, omdat je verwacht om zo te kunnen besparen op de kosten van je dakrenovatie. Denk er toch nog maar eens over na. Want als je je oude dakpannen wil recupereren, zullen de afbraakwerken uiterst voorzichtig moeten gebeuren, en dus duurder zijn dan wanneer je voor nieuwe dakpannen gaat. Ook vraagt de plaatsing van je recuperatiepannen veel meer tijd dan die van nieuwe dakpannen. En doet er zich een probleem voor, dan kan je niet terugvallen op een garantie. Tot slot zal je je recuperatiedakpannen op termijn toch nog moeten vervangen. Hou je rekening met al deze factoren, dan besef je dat het goedkoper is om nieuwe kleidakpannen te laten plaatsen. Ontdek hier meer redenen waarom je best voor nieuwe dakpannen gaat.

Ik wil de authentieke look van mijn dak bewaren, wat nu?

De look van oude, verweerde dakpannen heeft zo zijn charmes. Gelukkig kan je ook met nieuwe dakpannen een authentieke uitstraling neerzetten. In het assortiment Koramic dakpannen van Wienerberger vind je makkelijk een duurzame match voor jouw project. Koramic dakpannen koppelen een oude look aan hedendaagse troeven en een waarborg van 30 jaar op vorstbestendigheid. De verwachte levensduur van deze dakpannen is 150 jaar. Wil je bijvoorbeeld een karaktervolle hoeve, een oude pastorie of een rustiek landhuis renoveren in dezelfde stijl als voorheen, dan hoef je dus niet te gaan voor gerecupereerde dakpannen. Het is dan voordeliger om te kiezen voor nieuwe dakpannen met een authentieke look. Zo ben je zeker van een hoge kwaliteit, de bestelde maat en vorm én 30 jaar garantie. Ook zijn er dan steeds extra pannen of hulpstukken beschikbaar als je die nodig hebt. Ontdek budgetvriendelijke alternatieven voor de oude Boomse pannen van weleer.

Welke dakpan kiezen voor mijn nieuw dak?

Keramische dakpannen zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Dankzij de diverse mogelijke vormen is zowel een strak dak als een dynamisch golvend dak mogelijk. De collecties keramische dakpannen van Wienerberger zijn verdeeld in 3 categorieën: vlakke dakpannen, licht golvende dakpannen en sterk golvende dakpannen. Op basis van deze keuze maak je kennis met verschillende collecties. Bekijk zeker ook de nieuwkomer Elfino. Deze tegelpan combineert de ranke look van een lei met de sterke prestaties van een keramische dakpan. Tot slot ontdek je via deze tool referenties in jouw buurt met de dakpan(nen) die jij mooi vindt. Zo kan je op een vrij moment gaan spotten hoe jouw project er kan uitzien. Een aanrader!

Plannen voor een dakrenovatie? Laat je gidsen door de gratis renovatiegids en bekom een duurzaam dak dat jaren mooi blijft. Ontdek een uitgebreid assortiment keramische dakpannen en vind een ervaren dakdekker in jouw buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan