Waar moet je op letten bij het plaatsen van een nieuwe dakconstructie?

Gepubliceerd op 06 Juli 2023
Waar moet je op letten bij het plaatsen van een nieuwe dakconstructie?
Waar moet je op letten bij het plaatsen van een nieuwe dakconstructie?

Als bouwprofessional is het essentieel om te weten waar je op moet letten bij het installeren van een dakconstructie. Dit is een cruciaal onderdeel van elk dak. In dit artikel voor professionals in de bouw lees je meer over de aspecten van het plaatsen van een dakconstructie.

De dakconstructie

Wanneer het dak van een gebouw beschadigd is en niet meer gerepareerd kan worden, is het noodzakelijk om een nieuw dak te plaatsen. Het is belangrijk om dit proces snel uit te voeren, aangezien een slecht dak gevaarlijk kan zijn. Het vervangen van een dak is een omvangrijke klus. Niet alleen moeten de houten balken worden vervangen, maar het gehele dak moet opnieuw worden opgebouwd. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een ander type dak te kiezen voor een nieuw gebouw. Hierbij zijn verschillende daktypen beschikbaar waaruit gekozen kan worden. Afhankelijk van het gekozen daktype moet ook de dakbedekking worden vernieuwd. Voor een hellend dak dien je een andere bedekking te kiezen dan voor een plat dak.

Hoe is een dakconstructie opgebouwd?

Een dak bestaat uit verschillende lagen. Voor het plaatsen van een dakconstructie kan je rekenen op de expertise van een professionele dakwerker, zoals dakwerker Kortrijk via Cauwelier.be. De dakconstructie vormt de onderste laag en bestaat uit houten balken. Deze balken vormen het skelet van het dak waarop de overige lagen rusten. De houten dakconstructie is uitermate belangrijk omdat het zorgt voor de stabiliteit van het dak en het gehele gebouw. De vorm van de dakconstructie is afhankelijk van het gewenste daktype. Je kunt kiezen tussen een plat dak of verschillende soorten hellende daken, afhankelijk van wat het beste bij het gebouw en de wensen past. Uiteraard zal de bouwmethode verschillen op basis van de dakvorm, en de keuze van materialen speelt hierbij ook een rol.

Zelf EPDM aanbrengen

EPDM is een speciaal soort rubber dat ervoor zorgt dat er geen water door het dak kan dringen. Het is zeer duurzaam en vereist weinig onderhoud. Als je aan een plat dak werkt, kun je een pakket aanschaffen om rubberfolie op het dak aan te brengen. Het EPDM wordt op maat gesneden en alle benodigde materialen, zoals lijm en dakrandprofielen, worden meegeleverd. Let echter op: het is van cruciaal belang om zeer nauwkeurig te werk te gaan als je EPDM gaat plaatsen. Om ervoor te zorgen dat het er perfect uitziet, dien je het dak nauwkeurig op te meten en de juiste lijm aan te brengen op de geschikte ondergrond.

Bitumen

Bitumen, ook wel bekend als roofing of dakleer, is een dakbedekking die gemaakt is van aardolie. Het is goedkoper dan EPDM, maar gaat minder lang mee. Je kunt rollen bitumen kopen en deze in één of meerdere lagen op een plat dak leggen. Om het bitumen goed te laten hechten, kan een gasbrander worden gebruikt om het te verwarmen. Het is verstandig om de juiste verbindingsmethode te gebruiken. Zorg ervoor dat de stroken bitumen goed overlappen en dat er geen naden op elkaar vallen tijdens het aanbrengen met behulp van warmte.