Tips voor het uitstekend isoleren van je dak

03/10/2017

Goed begonnen is half gewonnen: het is een spreekwoord dat heel wat waarheid met zich meedraagt. Denk bijvoorbeeld maar aan het isoleren van je woonst, waar je best kan beginnen met het plaatsen van de dakisolatie. Wist je namelijk dat maar liefst 30% van alle warmte in een woning verloren gaat via het dak? Om te voorkomen dat jouw kostbare warmte zo maar naar buiten vliegt, is degelijke dakisolatie dus een absolute must. In dit dossiertje zetten we alvast een aantal veelgestelde vragen en hun antwoorden voor jou op een rijtje, zodat je goed voorbereid kan beginnen aan het plaatsen van je dakisolatie!

Welke methode hanteer je best om dakisolatie te plaatsen?

Welke methode je juist moet hanteren, hangt natuurlijk af van je dak (en dan vooral van het feit of het een hellend of een plat dak is). Wanneer je zelf aan de slag gaat met dakisolatie en niet goed weet waar te beginnen, kan je daarom best raad vragen aan een professional zoals Recticel Insulation. Een algemene regel is echter wel dat je met een doorlopend isolatieschild het beste resultaat verkrijgt. Daarom is het beter om bovenop de kepers te gaan isoleren en niet ertussen. Op die manier zijn er geen onderbrekingen en voorkom je koudebruggen. In vaktermen heet dit de sarking methode. Het Powerroof concept van Recticel Insulation leent zich hier uitstekend toe.

Het is wel belangrijk dat deze werken uitgevoerd worden door een erkend plaatser. Hierdoor heb je de zekerheid dat het op een correcte manier zal worden uitgevoerd, en geniet je van een hogere premie. Daarenboven kom je ook nog in aanmerking voor belangstingvermindering. Indien je zelf je dak gaat isoleren is de premie kleiner en kan je niet genieten van de belastingvermindering.

Kan het kwaad als dakisolatie nat wordt?

Ja! Om ervoor te zorgen dat jouw dakisolatie 100% isoleert mag deze namelijk absoluut niet in contact komen met vocht. Een dampscherm en onderdak zijn dan ook een absolute must! Terwijl een onderdak voorkomt dat doorsijpelend vocht op de dakisolatie terecht komt, zal een dampscherm immers verhinderen dat damp uit de binnenruimtes erop gaat condenseren. Lijkt dit je allemaal wat complex? Dan hoef je niet te panikeren: bij Recticel Insulation vind je bijvoorbeeld isolatieplaten waarvan de bekleding in sommige gevallen dienst kan doen als dampscherm.Een goede raad: licht je vooraf voldoende in.

Hebben harde isolatieplaten in polyurethaan ook nog andere voordelen?

Harde isolatieplaten zijn zeer eenvoudig aan te brengen, ook langs de binnenkant van het dak; een echte aanrader voor iedereen die graag zelf aan de slag wil gaan dus! Recticel Insulation biedt bovendien twee types platen voor dakisolatie : die zonder afwerking of die met een gipskartonafwerking en geïntegreerd dampscherm. Bij de isolatieplaten zonder afwerking is het belangrijk dat je de naden allemaal afplakt, en uiteraard moet het geheel steeds luchtdicht worden afgewerkt. Nog een handig weetje: je hebt geen uitgebreid arsenaal aan gereedschap nodig om de isolatieplaten van Recticel Insulation te plaatsen. Zo heb je (naast de dakisolatie zelf natuurlijk) enkel bevestigingen, een handzaag, isolatietape en PU-schuim voor het opspuiten van de naden nodig.

Hoe bereken je hoeveel dakisolatie je nodig hebt?

De benodigde hoeveelheid dakisolatie berekenen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zo hoef je enkel de oppervlakte van je dak te weten en voilà: dit moet eveneens de totale oppervlakte zijn van het isolatiemateriaal. Indien er dakramen of dakkapellen op je dak staan, kan je deze eventueel in mindering brengen.Voor de zekerheid koop je wel altijd best wat meer dakisolatie dan de werkelijke oppervlakte van je dak. Op die manier heb je zeker genoeg en zijn kleine foutjes geen ramp.

Zijn er ook premies voor dakisolatie?

Die zijn er zeker en vast! Zo worden er premies voor dakisolatie gegeven vanaf een bepaalde dikte van het isolatiemateriaal. Hoe dik de dakisolatie juist moet zijn, hangt af van de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. Om hier meer over te weten te komen vraag je best even raad aan de isolatiefabrikant, of je kan een kijkje nemen op de volgende websites:

Isoleren van kop tot teen met Recticel Insulation

Zo zie je maar: zelf je dak isoleren is op zich helemaal niet zo’n moeilijke klus, als je maar rekening houdt met enkele belangrijke puntjes. Het plaatsen van een onderdak en dampscherm, zien dat alles mooi op elkaar aansluit, ervoor zorgen dat je voldoende dakisolatiemateriaal koopt, … Allemaal dragen ze bij tot een vlotte plaatsing én een perfect geïsoleerd dak. Ga jij je dak isoleren en ben je nog op zoek naar de perfecte dakisolatie? Dan vind je bij Recticel Insulation sowieso het materiaal dat je nodig hebt. Zij bieden namelijk niet enkel dakisolatie, maar beschikken over een uitgebreid gamma aan revolutionaire, duurzame producten die je woning van kop tot teen optimaal kunnen isoleren!

Nog een gouden tip, laat je vooral eerst informeren door de juiste personen of professionals. Zij gaan je de juiste informatie geven zodat je het werk ook correct kunt uitvoeren. Je doet dit maar één keer, dus je doet het dan ook beter goed. Een goed isolatiesysteem, dat correct geplaatst is, betaalt zichzelf terug. Een slecht geplaatst isolatiesysteem kost evenveel in aankoop, maar werkt slecht en kan op termijn voor problemen zorgen. Hierdoor kan de terugverdientijd veel langer worden en kan dit zelfs leiden tot extra kosten om de problemen te verhelpen.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.