Kies de look van je huis met dakbedekking voor je hellend dak

28/08/2019

Een dak is zoals een kapsel voor een hoofd, het bepaalt voor een groot deel de look van je woning. Maar het is natuurlijk meer dan dat. Het beschermt je ook tegen alle weersomstandigheden. Ontdek de verschillende soorten dakbedekking voor een hellend dak en hun eigenschappen.

Een persoonlijke toets met dakpannen

Of je nu op zoek gaat naar een dak voor je nieuwbouw of naar nieuwe dakpannen voor je renovatie, het is een belangrijk keuzemoment in het bouwtraject. Je dakpannen zullen je de volgende decennia beschermen tegen weer en wind en de stijl van je woning bepalen. Dakpannen worden gemaakt uit verschillende grondstoffen. 

1. Topklassieker: keramische dakpannen

Als je aan een dak denkt, dan komen klassieke dakpannen meteen in je op. Niet verwonderlijk want het is nog altijd een van de populairste dakbedekkingen. Dankzij hun sterke samenstelling van klei die op hoge temperatuur gebakken is, gaan ze meer dan 100 jaar mee. Keramische dakpannen bestaan in verschillende vormen, maten en types. Kies je platte dakpannen voor een vlak resultaat of holle of gewelfde pannen voor een licht tot sterk golvende uitstraling? Pannen met een matte of glanzende afwerking? Keramische dakpannen zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk. Matte pannen vragen iets meer onderhoud na verloop van tijd. Geglazuurde pannen zijn beter bestand tegen mosvorming maar kleine beschadigingen vallen meteen op. 

2. Sterke betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen gaan zo’n 50 jaar mee. Wat maakt ze zo sterk? Een mengsel van cement en fijn zand, met metaaloxides voor de kleur en een dubbele beschermlaag. Deze dakpannen worden gedroogd en niet gebakken waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan hun keramische variant. Bovendien zijn ze volledig recyclebaar. Ook voor je budget hebben ze een gunstig effect. Dankzij hun meestal groter formaat dan klassieke dakpannen heb je er minder van nodig en duurt het minder lang om ze te plaatsen.

3. Zonnedakpannen: de mooiere zonnepanelen

Stel je wil genieten van de voordelen van zonne-energie maar stoort je aan het zicht van zonnepanelen? Dan zijn zonnedakpannen een mooi esthetisch alternatief. In deze dakpannen zitten de zonnecellen ingewerkt. Zo passen ze mooi naast en tussen je gewone dakpannen. Ze zijn gemaakt uit kunststof afkomstig uit gerecycleerde verpakkingen uit PMD-zakken. Hierdoor zijn ze lichter dan keramische of betondakpannen. Bovendien nemen ze geen vocht op waardoor er geen mos of algen kunnen vormen. Helaas zijn ze niet goedkoop. Voor dezelfde capaciteit van zonnepanelen heb je meer zonnedakpannen nodig en de terugverdientijd is langer. Ze gaan zo’n 20 tot 30 jaar mee. 

Creatief met leien

Denk je dat leien per definitie saai en somber zijn? Think again. Het assortiment en de mogelijkheden zijn immers heel uitgebreid. Bovendien combineren ze mooi met andere materialen zoals hout en baksteen. Wissel af met kleuren of patronen. Of ga ‘all the way’: met leien die zowel je dak als gevel bekleden. Zo steek je je woning in één klap in een modern, creatief jasje. Er zijn verschillende legpatronen mogelijk. Hiermee geef je je dak een unieke look. Hoe ze geplaatst worden is afhankelijk van het patroon en het type lei. 

1. Onverwoestbare natuurleien

Leisteen is ideaal als dakbedekking. Dankzij de vette samenstelling en het minimum aan poriën laat het geen water door. De gekartelde randen laten regenwater gemakkelijk en snel afvloeien. Slecht weer? Laat maar komen. Je leien houden stand. Iedere leisteen is uniek, elke steen heeft zijn eigen dikte, structuur en kleur. Geen zin in de typische antracietkleurige leien? Dan zijn gekleurde natuurleien ook een optie maar die hebben natuurlijk een prijskaartje. 

2. Vezelcementleien, een kunststof alternatief

Vezelcementleien bestaan uit cement, water, lucht en cellulosevezels. Ze zijn lichter dan natuurleien, gemakkelijker te onderhouden en lager in kostprijs. Alleen de levensduur verslaan ze niet. Deze leien bestaan in verschillende kleuren, formaten en modellen. Dankzij hun vaste vorm is maatwerk mogelijk en handiger bij het plaatsen, ook op complexe dakvormen. Wil je zowel je dak als je gevel met deze leien laten bedekken? Dat kan, ze lopen mooi door, zonder zichtbare onderbrekingen. 

3. Strakke keramische leien

Tegenwoordig bestaan er ook leien in keramiek. Ze zijn zeer licht en dun en zorgen voor een strakke, hedendaagse uitstraling. Ook deze kunnen als gevelbekleding gebruikt worden. Net als de dakpannen hebben leien in keramiek een lange levensduur en zijn ze bestand tegen vorst. 

4. Flexibele bitumen leien 

Bitumen leien zijn kunststof leien gemaakt van bitumen of teer, een stroperig vloeibaar mengsel dat als bestanddeel overblijft na het destilleren van ruwe aardolie. Ze zijn zeer licht en flexibel en worden ook wel ‘shingles’ genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Bovendien gaan ze zo’n 25 jaar mee. 

5. Grotere zinken leien

Zinken leien zijn verkrijgbaar in uiteenlopende formaten. Ze zijn duurder maar ook groter dan standaardleien. Je hebt er dus minder van nodig en bespaart op plaatsingskosten. De lastige plaatsing laat je best aan een expert over. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat. 

6. Zonneleien: zonnepanelen in je leien

Net als bij dakpannen bestaan er ook leien met zonnecellen. Dus geen ontsierende zonnepanelen op je strakke dak! Een zonnelei is gemaakt van gehard glas dat aan de bovenkant veel licht doorlaat. Aan de onderkant zit polyesterlaminaat. Combineer zonneleien met kunstleien voor een eenvormige uitstraling. Hou wel rekening met de hoek van je dak. De helling moet minimum 25 graden en maximum 90 graden zijn. Doordat de leien bij de plaatsing niet doorboort worden is het dak 100 procent regendicht. Maak je dus geen zorgen over kwetsbare plekken en lekken. 

Metalen dak voor een industriële toets

Fan van een woning met een hypermoderne of industriële uitstraling? Dan is een metalen dak misschien iets voor jou. Sterk, licht, gemakkelijk te plaatsen, metaal zorgt voor veel mogelijkheden. Ook wat kleuren en vormen betreft. Ontdek hieronder dakbedekkingen zoals dakpanplaten, zink, aluminium en koper. 

1. Dakpanplaten zoals een pannendak

Dakpanplaten zijn metalen panelen die lijken op meerder dakpannen bij elkaar. Op de lichte panelen wordt tijdens het productieproces een isolatielaag aangebracht. Wel zijn dakpanplaten minder duur dan gewone dakpannen en kunnen ze sneller geplaatst worden. Er is geen zware dakconstructie nodig en je hoeft bij de montage geen rekening te houden met het weer. Enig minpuntje is misschien de mogelijke geluidshinder bij regen- of hagelbuien en dat je moet opletten met roestvorming bij boorgaten. 

2. Plooibaar zinken dak

Zink wordt vaak op daken gebruikt, maar wist je dat een dakbedekking ook volledig uit zink kan bestaan? Het is namelijk een zeer flexibel materiaal, dat zich letterlijk en figuurlijk plooit naar elke vorm van architectuur. Op gebogen of bolle oppervlaktes, voor hoeken, verticale en bijna horizontale vlakken, het is allemaal mogelijk. Zink is sterk, duurzaam en creatief. Na verloop van tijd krijgt het een mooie lichtgrijze, half matte laag oxidatie die zorgt voor een langere levensduur van je dak. Een zinken dak kan op een niet-geventileerde of een geventileerde dakopbouw gebeuren. Je laat je dak best plaatsen. Maar onderschat de prijs niet. 

3. Roestvrij aluminium dak 

Aluminium is een zeer duurzaam product. Het is sterk als bouwstaal maar drie keer lichter. Het kan trouwens ook op platte en gebogen daken worden toegepast. Quasi alles is dus mogelijk. De dakelementen worden op maat gemaakt en zonder te doorboren aan elkaar bevestigd. Ook goed om te weten is dat aluminium volledig recyclebaar is en lang meegaat. Bovendien roest het niet maar krijgt het een oxidatielaagje dat bescherming biedt. Hierdoor ziet het materiaal er wat dof uit. Dit kun je verhelpen door het te laten anodiseren, natlakken of poederlakken. Ook kun je aluminium in verschillende kleuren verkrijgen. 

4. Kostbaar koperen dak

Zoek je een speciale metalen dakbedekking? Dan is koper misschien wat je zoek. Wanneer een koperen dak geplaatst wordt heeft het zijn typische glanzende oranje kleur. Na verloop van tijd zal het oxideren en krijgt het een dofbruine tot groene patina. Op den duur stabiliseert de laag zich en is er jarenlang geen onderhoud meer nodig. Mooi uitzicht, een zeer lange levensduur en bestand tegen mechanische krachten. Check, check, check. Interesse in zo’n dak? Raadpleeg dan eerst je spaarboekje, want goedkoop is het niet. De plaatsing vraagt om de expertise van een specialist.

Authentiek rieten dak

In de tijd van de Bokrijk-huisjes wisten ze het ook al: riet is een op-en-top natuurlijke dakbedekking met heel veel pluspunten. Zo heeft het een hoge thermische en akoestisch isolatie doordat de rietstengels gevuld zijn met stilstaande lucht. Doorheen de jaren is het materiaal er alleen maar beter op geworden. Bovendien zijn ze met de hedendaagse technieken brandveilig. Dakgoten zijn niet nodig, voorzie een grindlaag met drainage rondom je woning en zorg voor een dak met dikte van 28 – 30 cm en een minimale hellingsgraad van 45 graden.

Het vraagt natuurlijk om een specifieke smaak. Vooral duurdere huizen in een landelijke of rustieke look krijgen een volledig of stukje rieten dak aangemeten. Want riet is niet goedkoop. Kwaliteit en ambachtelijk werk betaal je nu eenmaal.

Welke dakbedekking zou jij laten plaatsen op een hellend dak? Laat het ons hieronder of op Facebook weten.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.