Het zadeldak

Gepubliceerd op 08 March 2016
Horizon
Solesia Zonnesysteem
Solesia zonnepannen - La Roche  - Kleipan - Domino - Leikleur Engobe

Het zadeldak of hellend dak is de meest traditionele dakvorm en is nog steeds erg populair omdat het bij heel wat bouwstijlen past. De traditioneel hellende daken en hun dakbedekking bepalen het uitzicht van onze steden en plattelandsdorpen. Omwille van de architecturale coherentie, worden hellende daken nog vaak volgens stedenbouw beschouwd als de universele oplossing. Bij een hellend dak kan het regenwater snel en efficiënt afgevoerd worden. Onder de hellende dakconstructie creëer je bovendien extra ruimte.

Opbouw van een zadeldak

Een hellend dak is opgebouwd uit een houten structuur, een onderdakfolie, de dakspouw en de dakbedekking.

De onderdakfolie beschermt het dak tegen wind, water, stuifsneeuw en stof. Een onderdakfolie moet in de eerste plaats waterdicht zijn. Verder is de dampdoorlaatbaarheid belangrijk om condensatie te voorkomen.

De dakspouw is de ruimte tussen dakpannen en onderdakfolie en zorgt voor een goede ventilatie waardoor dakpannen sneller drogen.

Voor de dakbedekking kan je kiezen uit dakpannen, leien, riet, zink, aluminium of koper.

Materialen

De materiaalkeuze is een doorslaggevende factor. Dakpannen, leien en andere materialen worden als schubben over elkaar gelegd in een hoek van 25° tot 70°. De windbestendigheid en een optimale bescherming tegen regen worden gewaarborgd door een dubbele of drievoudige dekking van vlakke dakelementen (leien of vlakke dakpannen) of door de vorm van de elementen aan te passen en te combineren.

 

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan