Het plat dak

Gepubliceerd op 20 March 2017
Leien tegen de gevel
Leien tegen de gevel
Moderne woning, grote glaspartij, stotherm classic
Moderne woning, grote glaspartij, stotherm classic
Op maat gebouwde woning
Op maat gebouwde woning

Het plat dak is aan een opmars bezig. Vroeger vreesde men bij een plat dak voor wateroverlast en een kortere levensduur. Dankzij de technologische evoluties zijn de waterdichtingsmaterialen veel duurzamer geworden. Bovendien leent deze dakvorm zich uitstekend bij een moderne architectuur. Een correcte plaatsing van een plat dak met isolatie en afwerking zijn onontbeerlijk. Belangrijk is de juiste dakhelling en correcte opbouw. Een plat dak is eigenlijk niet volledig plat. Er is steeds een zekere helling nodig tussen de 2 en 5 graden om het regenwater af te voeren. Mits een correcte plaatsing en een aangepast onderhoud zijn de huidige platte daken evenwaardig aan de hellende daken.

Materialen voor het plat dak

Als dakbedekking voor een plat dak heb je keuze uit verschillende materialen. Het meest gekende materiaal is ‘Bitumen dakbanen’, in de volksmond ook wel roofing genoemd. Deze kunnen geplaatst worden met oa. koudlijm, maar ook zelfklevend of mechanisch bevestigd worden. Ze kan ook los worden geplaatst met een ballastlaag of door middel van een gasbrander op de ondergrond worden vastgekleefd. Enkel polymeerbitumen gewapend met polyester of glasvlies zijn geschikt. Er zijn twee soorten bovenlaag. Enerzijds plastomeermengsels (APP), die uv-bestendig zijn en daardoor geen beschermende ballastlaag nodig hebben. Anderzijds zijn er de elastomeermengsels (SBS) die soepeler zijn en beter kleven dan APP, maar die niet uv-bestendig zijn. Bij deze laatste worden altijd leischilfers of granulaten als balastlaag voorzien waardoor ze ook ongevoelig worden voor uv-straling.

PVC wordt verkocht op rollen. Ze kunnen mechanisch vastgemaakt worden op een dragende onderstructuur of bevestigd worden over het volledige dakoppervlak met lijm of hete lucht. Nadeel is dat PVC kan verkleuren onder invloed van de zon. Een pluspunt is dan weer dat PVC recycleerbaar is.

EPDM is een synthetische rubber. Het is een duurzaam materiaal waarvan de levensduur geschat wordt op langer dan 30 jaar. Epdm is bovendien zeer elastisch en uitermate bestand tegen ozon en uv-straling. Daarnaast is het ook chemisch bestand tegen alle weersinvloeden, micro-organismen, zuren en zouten. Je kan het materiaal in rollen kopen en om lekken aan de naadverbindingen te voorkomen, zijn er prefab epdm-membranen. Bij de productie van deze membranen worden de banen onder hoge druk en hoge temperatuur aan elkaar gelast. Een andere optie is dat je het epdm op maat laat maken zodat het in één stuk kan geplaatst worden. De bevestiging van epdm gebeurt mechanisch of met lijm. Het materiaal is ook verkrijgbaar in diverse speciale uitvoeringen, waaraan wel een hoger prijskaartje hangt.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een plat dak

Waterdichting is één van de belangrijkste aandachtspunten bij een plat dak omdat het regenwater slechts geleidelijk in de richting van de dakgoot kan stromen. De dakbedekking van een plat dak moet gedurende een lange tijd kunnen weerstaan aan vocht. Wanneer de dakbedekking niet nauwkeurig of correct aansluit, kunnen er lekken ontstaan met vochtproblemen tot gevolg.

Verder is het belangrijk om een plat dak goed te isoleren omdat de ruimte eronder vaak als leefruimte wordt gebruikt. Naargelang de isolatiemethode spreek je over een warm dak en een omgekeerd dak.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan