Til je tuin naar een hoger niveau met een groendak

Gepubliceerd op

Kijk je uit op het saaie dak van je aan- of bijbouw? Wil je graag meer groen integreren in je kleine tuin? Misschien is een groendak dan wel iets voor jou?! Maak kennis met de mogelijkheden van een sedumdak en de bijhorende voordelen.

Wat is een groendak?

Een groendak is een plat of hellend dak dat begroeid is met (aangeplante) planten. Er bestaan verschillende types groendaken, maar vaak maakt men het onderscheid tussen een extensief en een intensief groendak. Een extensief groendak is het meest populair en ziet eruit als een groen tapijt met mossen en/of vetkruiden (sedums). Een intensief groendak gaat eerder richting een daktuin en kan begroeid zijn met struiken, grassen en zelfs bepaalde boomsoorten. Meestal kun je hier ook op wandelen. Wij grasduinen in de voordelen van het groendak dat iedereen kan laten groeien namelijk het extensief groendak.

Eerder fan van een dakterras? Lees hoe je een dakterras creëert met regelbare tegeldragers.

Een extensief groendak

Dé favoriet van de groendaken is het extensief groendak. Deze wordt ook wel een sedumdak genoemd en bestaat voornamelijk uit vetplanten en/of mossen. Doordat het vrij licht is, zo’n 40 tot 110 kg/m2, kan het op vele daken, plat of hellend tot 45 graden, worden toegepast. Je kunt er wel niet op lopen. Voor dit type dak heb je normaal geen vergunning nodig, wel vraag je best bij een professionele dakwerker na of je dak voldoende draagkracht heeft en wat de mogelijkheden zijn. Normaal is dit type groendak niet zo zwaar omdat het op een dunne substraat- of zandlaag geplaatst wordt, wel moet je er rekening mee houden dat het gewicht toeneemt bij een regenbui. Je kunt zelf een sedumdak plaatsen of beroep doen op een gespecialiseerd plaatser of tuinaannemer.

Voordelen van een sedumdak

Esthetisch groen

Denk je aan een groendak, dan is een van de grote voordelen de esthetische transformatie van je dak. De begroeiing van een intensief groendak zorgt jarenlang, dag in, dag uit, voor een rustgevend groen zicht. Deze planten zijn namelijk goed bestand tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. Maar ken je deze voordelen van een groendak al?

Ecologische surplus

Woon je in een buurt waar veel verhard is, zoals bijvoorbeeld in de stad? Dan zorg je met je groendak voor een aangename rustplaats voor vogels en insecten. Staan je vetkruidjes in bloei, dan kunnen vlinders en bijen zich tegoed doen aan al dat lekkers.

Isolerend tapijt

De vegetatie op het groendak heeft een isolerend effect. Zowel de koude als de warmte wordt hier door tegengehouden. Daarnaast worden ook geluiden van buitenaf beter gedempt. Je dakbedekking gaat bovendien langer mee doordat uv-stralen je dak niet kunnen aantasten. Een groendak is ook de perfecte match voor zonnepanelen. Dankzij het koelend effect kunnen deze efficiënter werken.

Groene long

De plantjes op je groendak nemen het vervuilde CO2 in de lucht op en zorgen voor meer zuurstof in je omgeving. Ideaal voor in een stedelijk gebied waar er minder groen aanwezig is.

Vermindert wateroverlast

Niet alleen zorgt je groendak voor een positief effect op de luchtvervuiling, het helpt ook bij wateroverlast. Het regenwater wordt door de plantjes opgezogen, gedeeltelijk verdampt en trager van het dak afgevoerd. Een klimaatvriendelijke oplossing dus.

Onderhoudsvriendelijk

Een extensief groendak blijft lang mooi en vraagt relatief weinig onderhoud. Eén keer per jaar vlak, na de zomer, verwijder je best het weinige onkruid dat kan voorkomen en de uitgebloeide bloemen. Heb je ook mos op je dak staan, dan kan het wel eens voorkomen dat dit het groendak gaat overheersen. Als het een lange tijd droog en warm geweest is kun je de plantjes best bewateren met de tuinslang.

Subsidie groendak

Wist je dat de Vlaamse Overheid groendaken aanmoedigt? Sommige gemeentes belonen je hiervoor met een subsidie. Ga in de online premiezoeker na of je hiervoor in aanmerking komt. Maar er kunnen ook plichten verbonden zijn aan een groendak. Vraag bij je gemeente even na of er een vergunningsplicht voor je groendak nodig is.

Hier houd je rekening mee

Je kunt een groendak zelf aanleggen of laten plaatsen. Zoals eerder gezegd, is het vooral belangrijk dat je dakconstructie sterk genoeg is. Je dakspecialist kan je hier een antwoord op geven.

Er bestaan verschillende opbouwsystemen om een groendak dit te verwezenlijken. Ga je zelf aan de slag dan zijn kant-en-klare sedummatten of cassettes de gemakkelijkste optie. De keuze van je plantjes bepaalt de dikte en de voedingsbodem die je nodig hebt. Voor sedumplantjes is een voedingsbodem van 4 tot 6 centimeter geschikt. Die kan bestaan uit substraat of aarde. Belangrijk bij dit type groendak is dat er voldoende drainage voorzien wordt zodat het water bij grote hoeveelheden regenval kan wegvloeien. Wil je de specifieke opbouwmogelijkheden weten voor jouw situatie? Vraag dan raad aan een gespecialiseerd tuinaannemer.

Interesse in een ander type dak? Ontdek al onze artikels over dakbedekking.