Zelf je dakraam plaatsen: waarop letten?

Gepubliceerd op 30 March 2020

Droom je van ‘a room with a view’ onder je hellend dak? Dan kan een dakraam uitkomst bieden. Een vakman gaat bij het aftimmeren en monteren van een dakvenster te werk volgens de regels van de kunst. Wie handig is aangelegd, kan de klus zelf klaren. Wat zijn nu de belangrijkste aandachtspunten bij de plaatsing van een dakraam?

Ontdek tips voor je aankoop

Een dakraam betekent goed nieuws voor je wooncomfort. Met een kiepdakraam profiteer je bovendien van extra voordelen. Ontdek hier alle troeven. Graag tips voor de aankoop van je dakraam? Vraag dan zeker je gratis inspiratiebrochure aan. Neem contact op met een ervaren specialist voor een offerte op maat.

Vermijd veelvoorkomende fouten

Ga je je dakraam zelf plaatsen? Denk dan vooraf goed na over deze klus. Een foutieve plaatsing van een dakraam kan immers schade aanrichten aan het product of aan het hellend dak. Daarnaast kunnen lekkage, een slechte werking van het dakraam en gevolgschade optreden. Bovendien is het mogelijk dat een niet-haaks geplaatst dakraam uitdraait op een slechte afsluiting. Maar geen nood, we helpen je op weg.

Condensatie vermijden

Het vermijden van condens en binnendringend water is cruciaal. Dat lukt door je kwalitatief dakraam correct in te bouwen. Condensatie kun je verhinderen door bij de plaatsing van het dakvenster een extra afvoergoot onder het bestaande onderdak te voorzien. Daarmee worden condenswater en waterinfiltratie die van bovenaf komen, afgevoerd. We raden ook aan om een onderdakkraag aan te brengen. Het kozijn wordt dan volledig ingepakt, zodat de gootstukken geen condensatie veroorzaken op het raamwerk.

Je dakraam isoleren

Verder vraagt het isoleren van het dakraam veel aandacht. Daarvoor maak je gebruik van een isolerende en akoestische foam tussen het kozijn en de raveel. Op die manier voorkom je een koudebrug tussen het dak en het dakraam. Waak er eveneens over dat de aansluiting van de dakisolatie en het dampscherm op het raamkozijn optimaal is. Vragen bij deze klus? Neem contact op met een ervaren installateur in je buurt.

Thermische afstandshouders

Bij de meeste klassieke houten dakramen worden de buitenprofielen door middel van schroeven aan de binnenprofielen bevestigd. Daarbij komen het aluminium buitenframe en het hout met elkaar in contact. Dat leidt tot wrijving, slijtage en condensvorming die aanwezig blijft op het aluminium en bijgevolg het hout aantast. Kies daarom voor dakvensters met aluminium buitenschrijnwerk dat niet in aanraking komt met het houten binnenschrijnwerk. De verbinding tussen het aluminium en het hout bestaat uit thermische afstandshouders in pvc. Dit isoleert extra en vermindert het contactgeluid.

Vrij van koudebruggen

Andere belangrijke voordelen? Deze dakramen zijn opgewassen tegen de meest extreme weersomstandigheden. Ze zijn vrij van koudebruggen en lopen dus geen risico op condens. Je hebt ook geen zichtbare buitenbevestigingen meer. Een glasoversteek aan de onderzijde van het dakraam zorgt ervoor dat het regenwater en het vuil vlot aflopen naar de dakbedekking. Deze oplossing maakt komaf met het profieltje aan de onderkant dat moeilijk te reinigen is, waardoor het vuil zich in de hoeken ophoopt en er makkelijker water binnendringt. Meer technische specificaties vind je in de gratis brochure.

Kiepdakraam met scharnier onderaan

Nieuw is het kiepdakraam met de scharnier onderaan. Je kunt zo een dakraam in een kierstand en in twee verluchtingsstanden blokkeren. Het is niet alleen comfortabel, maar ook onderhoudsvriendelijk en kind- en inbraakveilig. Vanuit kiepstand draai je het dakraam in één vlotte beweging verder door tot de buitenkant naar binnen staat gekeerd, mooi verticaal. Dit is het zogenaamde dakkapeleffect, wat je bijkomende vloerruimte oplevert en superhandig is om te poetsen. Ontdek alle voordelen in de gratis brochure.

Handige accessoires

Accessoires maken je het leven nog eenvoudiger. Zo houdt een muggenhor de muggen en andere insecten buiten. Een zonweringsdoek weert de warmte van de zon nog voor die het glasoppervlak bereikt, zodat het heerlijk fris blijft in de kamer. En een manuele verduistering aan de binnenkant van het raam is dan weer ideaal voor de slaapkamers.

Interesse in het revolutionaire kiepdakraam met scharnier onderaan? Laat je inspireren door verschillende realisaties en vraag je gratis brochure aan. Nog vragen of benieuwd naar een offerte op maat? Vind hier een ervaren installateur in je buurt.