Verwelkom meer daglicht in je woning met deze oplossingen

Gepubliceerd op 08 April 2020

Daglicht is een basisbehoefte. Ook in huis moet er voldoende licht binnenkomen om van een aangenaam binnenklimaat te genieten. Welke oplossingen bestaan er naast ramen om een optimale lichtinval te creëren? We stellen je er enkele voor.

Verspreid het licht in huis

In een woonruimte moet de glasoppervlakte minstens 12 procent van het vloeroppervlak bedragen. Dakvensters, lichttunnels en -straten creëren zo een optimale lichtinval. Wist je dat je dakvensters beter tegenover elkaar plaatst dan naast elkaar? Zo wordt het licht beter verdeeld. Ook is het beter om meerdere kleine vensters te plaatsen dan één of twee grote, om zo een betere lichtspreiding te verkrijgen. 

Essentieel licht

Daglicht biedt je tal van voordelen. Het is een levensbelangrijk ingrediënt voor je gezondheid. Een gebrek aan licht kan slaapstoornissen, stress, vermoeidheid en zelfs stress veroorzaken. Daglicht is helemaal gratis en zorgt voor een lager energieverbruik want je hoeft geen kunstlicht aan te laten. Goed voor je portemonnee en voor het milieu! In Europa kunnen we door doelgericht daglicht te gebruiken jaarlijks tot zo’n 15 miljoen ton CO2-uitstoot besparen. 

Een (dak)venster op de hemel

Dakvensters laten vlot daglicht binnen in een ruimte onder het dak. Ze brengen tweemaal zoveel licht binnen dan verticale vensters. Dankzij de invallende zonnestralen baadt je interieur in het licht. Ideaal tijdens de winterse dagen waardoor je geniet van de zonnewarmte, een aangename binnentemperatuur en een lagere energiefactuur. Met dakvensters creëer je de ideale leef-, speel en werkomgeving. Ga je op zoek naar dakvensters, dan denk je best na over de verschillende bedienings- en openingssystemen, de verschillende beglazingsopties en talrijke formaten.

Soorten dakvensters

Een wentelend dakvenster is eenvoudig te plaatsen, gemakkelijk te openen en te sluiten en is bijzonder gebruiksvriendelijk, ook als er meubilair onder staat. Dit type dakvenster draait voor je open naar buiten, zo kun je je hoofd niet stoten. Het scharnier waar het venster om draait bevindt zich in het midden van het venster. Frictiescharnieren houden het venster open in de gewenste stand. Bovendien kan het venster 180 graden wentelen zodat je het gemakkelijk kunt schoonmaken. 

Een uitzetbaar dakvenster kun je zowel uitzetbaar – traploos tot 45 graden – als wentelend openen. Het scharnier bevindt zich bovenaan het dakvenster. Je kunt het dakvenster gemakkelijk met de handgreep die aan de onderkant staat bedienen. Het venster zwaait dan helemaal naar buiten. Hierdoor krijg je een open uitzicht op de horizon en een maximale inval van daglicht. Uitzetbare dakvensters zijn uiterst geschikt als je het venster hoog moet of wilt plaatsen, bijvoorbeeld bij een hoge kniemuur op de zolderverdieping. 

Een kiepdakraam werkt volgens hetzelfde principe als een kiepvenster. Het wentelt over zijn scharnier in het midden naar binnen. Het venster is zeer veilig voor kinderen, want dankzij de kiepstand is het altijd vergrendeld, en is er geen opening waardoor men naar buiten kan. Dankzij het dakkapeleffect kun je je venster gemakkelijk schoonmaken. Combineer je je kiepdakraam met een muggenhor aan de buitenkant, dan kun je verluchten zonder dat er een insect naar binnendringt. 

Er bestaan dakvensters waarmee je een balkoneffect kunt creëren. Deze vensters zien er gesloten uit als twee boven elkaar geplaatste dakvensters. Staat het venster open, dan wordt het in enkele seconden omgetoverd tot een balkon met aan weerszijden leuningrails voor een maximale veiligheid. 

Krijg je niet genoeg van daglicht op de bovenverdieping of op zolder? Combineer dan wentelende en uitzetbare dakvensters met vaste glaselementen. Verleng het dakvenster onderaan en breng zo meer hoogte in de ruimte. Zorg wel dat dit glaselement dezelfde breedte heeft als het dakvenster. En nog een tip: zorg dat voor beide vensters hetzelfde type glas met dezelfde weerspiegeling gebruikt wordt. Het oog wil ook wat! 

Laat frisse en gefilterde lucht binnen

Een dakraam brengt ook frisse lucht binnen, wat zeer essentieel is voor je welzijn. Woningen worden steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt, daarom is een goede en gecontroleerde ventilatie meer dan ooit een must. Wentelende en uitzetbare dakvensters zijn voorzien van een ventilatieklep waarmee je natuurlijk kunt verluchten zonder hiervoor het venster te moeten openen. Door een keer aan de handgreep bovenaan te trekken, wordt er via de ventilatieklep frisse en zuivere lucht aangevoerd. Dit is zeer veilig, en bruikbaar bij elke weersituatie. Een ingebouwde luchtfilter voorkomt dat er stof en insecten je woning binnendringen. 

Lichttunnels

Lichttunnels brengen en verspreiden natuurlijk licht in ruimten die zich niet direct onder een dak bevinden en waar een dakvenster niet mogelijk is. De tunnels kunnen zowel in een plat dak als een dak met helling geïnstalleerd worden. Flexibele lichttunnels zijn praktisch voor ruimtes onder het dak waar obstakels voorkomen of waar de afstand tussen het dak en het plafond beperkt is. Rigide lichttunnels reflecteren sterk en zorgen voor een optimale lichtinval. Met een speciale dakmodule kan de installatie zelfs van buitenaf gebeuren en is het niet nodig om de – soms zeer kleine ruimte – onder het dak te betreden. 

Lichtkoepels

Een lichtkoepel wordt geïnstalleerd op een plat dak en is niet per definitie een gebogen exemplaar. Naast ronde koepels bestaan er ook vierkante of piramidevormige types. Ze kunnen bestaan uit een transparante kunststof, (mat of helder) glas of een hybride vorm. De koepels in kunststof worden met bouten gemonteerd op een speciaal ontworpen, waterdichte opstand. Je kunt kiezen uit diverse afmetingen en eigenschappen. Zo kun je een koepel nemen die inbraakwerend is en/of akoestisch isoleert. Je kunt een koepel kiezen die al dan wel of niet (automatisch) opengaat. Ook kun je kiezen voor verduistering en zelfs ventilatie. 

Lichtstraten

Waar een lichtkoepel plaatselijk werkt, lokt een lichtstraat over een grote afstand daglicht naar binnen. Een lichtstraat bestaat uit glas of kunststof en wordt geplaatst in een frame. Dit frame heeft de vorm van een zadeldak en kan bestaan uit aluminium, pvc of hout. Voor het glas kun je ook kiezen uit mat of helder glas. Met helder glas haal je meer licht binnen. Je hebt keuze in verschillende eigenschappen, van akoestisch en thermisch isolerend tot inbraakwerend, van gesloten tot elektrisch openend, van verduisterend tot geventileerd.