Natuurlijk licht is belangrijk!

Dankzij het licht dat ze verspreidt zorgt de zon voor een goed humeur. Er is niets beter dan een zonnige dag om positief te zijn en zich goed te voelen. Op 21 juni vieren we de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar, die het begin van de zomer inluidt. De ideale dag dus om maximaal te genieten van natuurlijk licht.

Het belang van ‘circadiaanse’ huizen

Daglicht zorgt voor meer comfort in onze leefruimtes en biedt tal van voordelen. Natuurlijk licht zorgt voor een bijzondere sfeer in ons interieur naargelang het seizoen en functioneert ook als een gratis energiebron die onze leefruimtes verwarmt.

Natuurlijk licht in huis binnenlaten zou dus een prioriteit moeten zijn. Dat zegt ook Myriam Aries, spreker op de Healthy Buildings-conferentie georganiseerd door VELUX Groep in Eindhoven in de maand mei. De essentiële boodschap van deze specialist inzake de behoefte aan daglicht in gebouwen is dat het cruciaal is ramen zo te plaatsen dat zij de ruimtes correct verlichten. Daglicht is niet alleen nuttig voor onze dagelijkse activiteiten zoals lezen en schrijven. De variaties van natuurlijk licht in de loop van de dag en naargelang de seizoenen zijn eveneens cruciaal om ons bioritme te bewaren.

Volgens Myriam Aries zou het ritme van de natuur vaker naar binnen moeten worden gehaald. Men zou dus 'circadiaanse' huizen moeten ontwerpen, die de slaap-waakcyclus van de bewoners afstemmen op de dag-nachtcyclus en op de lengte van de dagen naargelang de seizoenen. "Licht is de belangrijkste bron van controle over onze lichaamsritmes. Als het lichaam niet voldoende wordt blootgesteld aan licht, dan wordt onze biologische klok verstoord. Dat kan leiden tot een slechte slaap, die ons op zijn beurt energie doet verliezen die we nodig hebben tijdens de dag", verklaarde Myriam Aries tijdens de workshop van VELUX Groep.

Oriëntatie van de ramen

Het is ook belangrijk om de ramen goed te oriënteren. Als de zon 's morgens opkomt en we kunnen genieten van de zonnestralen dankzij een raam dat naar het oosten is gericht, is dat het signaal dat de dag begint en dat we wakker moeten worden. 's Avonds gaat de zon onder en zien we, dankzij een raam dat naar het westen is gericht, het verzwakkende licht dat ons aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen.

"Onze interne biologische klok wordt geregeld door het licht. In een gebouw ontworpen met aandacht voor onze gezondheid zijn de ruimtes zo gepositioneerd dat zij de dagelijkse cyclus van het daglicht kunnen volgen. De ruimtes waarin wij wakker worden, ontbijten en de ochtend doorbrengen, zijn naar het oosten gericht, en de ruimtes waarin wij ons ontspannen na het werk, zijn naar het westen gericht", legt Myriam Aries uit.

Het ontwerpen van gezonde gebouwen

Veel architecten willen gezondheid en goede lichtinval wel prioriteit geven, maar leggen de nadruk in realiteit toch meer op andere bekommernissen, zoals energie- en budgettaire overwegingen.

Nochtans zorgt een optimale lichtinval vaak voor minder energieverbruik en een lagere elektriciteitsfactuur. Door een deskundige plaatsing van de ramen kan het zonlicht immers de woning verwarmen in de winter en verluchten in de zomer. Naast het feit dat ramen deze talrijke voordelen bieden, zijn ze het hele jaar door een bron van welzijn door het natuurlijke licht dat ze binnenlaten in onze leefruimtes.

In samenwerking met VELUX

Meer nieuws van VELUX

Dakvenster 20 jaar of ouder? Dan is vervangen voordelig voor jou!

De nieuwste generatie VELUX dakvensters verslaan hun voorgangers op heel wat vlakken.

Vervolledig uw dakvenster met een gordijn volgens uw behoeften

Vervolledig uw dakvenster met een gordijn volgens uw behoeften: verduisteren, bescherming tegen d

Een slimmere en gezondere woning!

Stel u voor dat uw dakvensters automatisch frisse lucht binnenlaten wanneer dat nodig is.

GRATIS Nieuwsbrief