Deze lichtstraten behalen de brandweerstandnormering BROOF(t1)

Gepubliceerd op 21 September 2020

De vereiste brandweerstand voor een plat dak ligt hoog. Het behalen van de brandweerstandnormering BROOF(t1) bij een dak met lichtstraten wordt al snel een huzarenstukje. Die kopzorgen behoren tot het verleden. Fabrikant Skylux ontwikkelde een vernuftig systeem waarmee je een lichtstraat kan opnemen in je ontwerp én de norm BROOF(t1) kan behalen.

Brandweerstandnorm plat dak

Brandweerdiensten eisen voor een plat dak in een nieuwbouwproject de klasse BROOF(t1) voor de dakafdichting. Deze klasse geeft de prestatie van een dak weer bij blootstelling aan een externe brand, meer bepaald vliegvuur al dan niet in combinatie met straling en wind.

Brandwerende lichtstraat

In veel Europese landen geldt die eis niet enkel voor de dakbedekking maar ook voor lichtstraten. Een opdracht waardoor menig architect in het verleden met de handen in het haar zat … Tot nu. Skylux biedt dé oplossing aan waardoor een dakontwerp mét lichtstraten vlot de norm BROOF(t1) behaalt.

Polyesterplaat, de oplossing

Een brandwerende polyesterplaat wordt geplaatst onder de polycarbonaat plaat die deel uitmaakt van de lichtstraat. Dragende profielen en een eenvoudig kliksysteem houden de plaat op haar plaats. De brandwerende polyester plaat heeft een dikte van 1,3 millimeter en komt uit de fabriek op rollen van 30 meter.

Getest en goedgekeurd!

De oplossing van Skylux onderging de nodige proeven waaronder de Warrington fire test in Gent volgens de testnorm NBN CEN TS 1187 ‘beproevingsmethoden voor het brandgevaarlijk zijn van daken’. Daardoor halen de lichtstraten van Skylux de classificatienorm EN 13501-5 ‘brandclassificatie van bouwproducten en bouwdelen - Deel 5: Classificatie op grond van resultaten van proeven waarbij daken aan een externe brand worden blootgesteld’. Zo biedt Skylux als een van de weinigen in de sector lichtstraten aan die de BROOF(t1)-normering behalen.

Heb je interesse in een dakvenster, lichtkoepel of lichtstraat voor je plat dak? Neem contact op met Skylux op 056/20 00 00 of info@skylux.be

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan