Herfstlicht: de beste remedie tegen de seizoensverandering!

Gepubliceerd op 22 September 2021
Herfstlicht: de beste remedie tegen de seizoensverandering!
Herfstlicht: de beste remedie tegen de seizoensverandering!

Natuurlijk licht kan de geestelijke gezondheid en concentratie tot 15% verbeteren. Dit is van cruciaal belang nu de herfst aanbreekt en het thuiswerken deels doorgaat. Hier zijn een paar tips van VELUX® om u te helpen het nieuwe seizoen met een gerust hart te beginnen.

Hoewel het weer deze zomer op sommige plaatsen al herfstkleuren heeft aangenomen, gaat het nieuwe seizoen op woensdag 22 september officieel van start. En deze overgang vraagt een grote aanpassing voor het organisme. Het licht wordt zwakker en de dagen worden korter. Ons circadiaans ritme, dat slaap, honger en humeur regelt, wordt hierdoor verstoord en al deze veranderingen leiden tot hormonale schommelingen in het lichaam. Er is ook een zekere vermoeidheid, die het immuunsysteem en het psychologische afweersysteem van zowel kinderen als volwassenen kan verzwakken. Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?  Door optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht, al moet je daarvoor je huis anders inrichten!

Laat het daglicht binnen

Het is bewezen: betere omstandigheden om van daglicht te genieten kunnen het leervermogen en de concentratie met wel 15%1 verhogen! Toch brengt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 60% van de bevolking slechts één uur of minder per dag buiten door en zit 90% van de tijd binnen. Een trend die met de seizoenswisseling en het thuiswerken alleen maar toeneemt door het gebrek aan zonlicht. Om deze "social jetlag", die optreedt wanneer het biologische ritme en het (sociale) leven niet (meer) in evenwicht zijn, m.a.w. wanneer het dag-nachtritme uit balans is, tegen te gaan, is het belangrijk om overdag toegang te hebben tot daglicht en natuur. Door onze dagelijkse routine aan te passen en meer tijd buiten door te brengen of door natuurlijk licht in huis te brengen, kunnen we bijdragen tot het herstel van ons circadiaans ritme2.

Peter Foldbjerg, VELUX Head of Daylight, Energy and Indoor Climate, legt uit: "We zijn nu een 'Indoor Generation' geworden. Daglicht en frisse lucht in onze huizen binnenlaten is een van de vele manieren waarop we ons kunnen herverbinden met de natuur. We moeten onze huizen een andere vorm geven ten opzichte van de hybride manier van werken die nu overal de norm is, om meer van het buitenleven binnen te laten."

Goed voor de mentale en algemene gezondheid!

Daglicht beïnvloedt niet alleen onze productiviteit, maar is ook nauw verbonden met ons welzijn. Het verbetert de slaapkwaliteit, de stemming en het lichamelijke en geestelijke evenwicht. Vooral in de herfst en in de winter moeten we ervoor zorgen dat we voldoende licht opvangen om gezond te blijven. Dit is op zich vrij eenvoudig als je het basisadvies opvolgt, want volgens onderzoek van deskundigen is het typische lichtniveau van een raam 3000 lux3, ruim boven het niveau van 1000 lux dat nodig is om ons circadiaans ritme in stand te houden...

VELUX® tips voor een heldere start van de herfst

Om je doorheen de seizoenswissel te helpen, zijn hier enkele geschikte VELUX® tips:

  • Denk er altijd aan om bij een raam te werken

  • Ga elke dag naar buiten voor wat frisse lucht

  • Verlucht geregeld jouw werkruimte

  • Doe de gordijnen open!

  • Verwijder alle prullen die zich op de vensterbanken ophopen

  • Voeg indien nodig een spiegel toe, zodat het natuurlijke licht gereflecteerd kan worden