Meer daglicht in je woning? Dakvensters, lichtkoepels en lichtstraten doen wonderen.

06/12/2022

Genieten van een aangenaam binnenklimaat? Dat kan met veel daglicht! Tijd dus om naar oplossingen te zoeken om een optimale lichtinval te creëren en zo één van je basisbehoeften te vervullen. We zetten graag enkele mogelijkheden voor je op een rijtje.

De voordelen van daglicht

Wist je dat daglicht heel wat voordelen biedt? Het is essentieel voor een goede gezondheid want het kan slaapstoornissen, stress en vermoeidheid voorkomen. Bovendien zorgt veel daglicht ook voor een lager energieverbruik, want het is helemaal gratis én je hoeft geen kunstlicht aan te doen. Niet alleen goed voor je gezondheid dus, maar ook voor het milieu en je portemonnee! Nood aan extra daglicht via het dak? Dakvensters, lichtkoepels en -straten bieden de oplossing. Ontdek welk type het best bij je past.

Dakvensters

Wil je in de ruimte onder het dak een leuke leef-, speel- of werkomgeving creëren? Of wat dacht je van de masterbedroom of een paar kinderkamers? Ook daar wil je natuurlijk van voldoende daglicht genieten. Dakvensters bieden de oplossing, want ze brengen tweemaal zoveel licht binnen dan verticale vensters. Zelfs op winterse dagen kan je dankzij dakvensters genieten van de invallende zonnestralen. Denk wel na over welk soort dakvenster je wil plaatsen. Voor een hellend dak heb je de keuze uit tuimeldakvensters of uitzet-tuimeldakvensters. Voor een plat dak heb je platdakvensters. We geven je hun eigenschappen even mee.

Tuimeldakvensters

Een eerste mogelijkheid is een tuimeldakvenster. Dit type dakraam is eenvoudig te plaatsen en kan je makkelijk openen en sluiten. Daarnaast is het ook heel gebruiksvriendelijk, zelfs wanneer er meubilair onder staat. Dat komt doordat het venster naar buiten opendraait. Zo stoot je je hoofd ook niet, als je even niet oplet. Door de frictiescharnieren blijft je venster in de gewenste stand openstaan. Bovendien kan je het venster 180° draaien wat het schoonmaken heel eenvoudig maakt.

Uitzet-tuimeldakvensters

Wil je liever een dakvenster dat je zowel uitzetbaar als wentelend kan openen? Dan is een uitzet-tuimeldakvenster een goede keuze voor jou. Ook dit dakvenster kan je helemaal naar buiten openen en 180° draaien om het makkelijk schoon te maken. En je kan het ook van 0° tot 45° uitzetbaar openen. Je bedient het venster eenvoudig met de handgreep onderaan. Zo zwaait het open naar buiten. Wil je je dakvenster hoog plaatsen of heb je geen andere keuze? Dan is een uitzet-tuimeldakvenster het ideale venster voor jou, want deze zijn hier uiterst geschikt voor.

Platdakvensters

Heb je een plat dak, maar wil je toch genieten van daglicht? Dat kan met een platdakraam. Die ziet eruit als een lichtkoepel, maar bestaat uit glas. Dit glas kan vlak of gebogen zijn. Bovendien bestaat de optie om het venster te kunnen openen. Door een naadloos ontwerp, met rechte lijnen en zonder reliëf, gaat dit platdakvenster bijna op in het dak. Dus ook met een plat dak haal je de zonnestralen in huis.

Lichtkoepels

Wanneer je via een plat dak veel licht naar binnen wilt halen, is een dakkoepel of lichtkoepel een mogelijkheid. Meestal vind je deze terug als een bolvormig exemplaar. Aan jou de keuze of je er eentje uit een heldere of matte transparante kunststof plaatst. De koepels worden makkelijk met bouten gemonteerd op een speciaal ontworpen, waterdichte opstand. Kies uit verschillende afmetingen en eigenschappen, zodat de koepel helemaal aan jouw wensen voldoet.

Lichtstraten

Wil je liever lichtinval over een grotere afstand creëren, in plaats van vrij plaatselijk? Dan is een lichtstraat een betere oplossing voor je plat dak. Deze bestaat uit glas of kunststof en wordt in een frame geplaatst. Er zijn lichtstraten voor: een lessenaarsdak tegen een muur, een zadeldak of een vrijstaand lessenaarsdak. Hiermee geniet jij van extra veel lichtinval. Ontdek alle lichtstraten en maak je keuze.

Wil je graag je daglichtoplossing zelf plaatsen? Bestel na het maken van je keuze makkelijk je dakvensters, lichtkoepels en/of -straten online. Veel succes!

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.