Lang leve het licht: van dakraam tot lichtstraat

Gepubliceerd op 18 July 2016

Niets is zo fijn als een woning die als het ware oplicht door een natuurlijke lichtinval. Deze trend weerspiegelt zich dan ook volop in moderne woningen die zich typeren door grote raampartijen. Voor degenen die deze mogelijkheid niet hebben of voor wie graag nog meer natuurlijk licht wil, zijn er gelukkig nog andere opties. Zo heb je de keuze uit dakramen, lichtkoepels en lichtstraten. Het feit dat daglicht gratis is, is mooi meegenomen.

Dakramen

Een zolder is al lang niet meer uitsluitend een duffe opslagruimte. Meestal wordt deze ruimte omgebouwd tot een extra slaapkamer, een leefruimte, een fitnesszaaltje… en daglicht is hiervoor onontbeerlijk. De gemakkelijkste en voordeligste oplossing om dit te voorzien is een dakraam.

Dakramen bestaan in verschillende afmetingen. Vind je je keuze niet binnen de standaardmaten, dan kan je er eentje op maat laten maken. Qua materiaal heb je meestal de keuze uit hout, pvc of aluminium. Wat de beglazing betreft, kan je naast het meest gekozen hoogrendementsglas ook opteren voor veiligheidsglas, akoestische of zonwerende beglazing of zelfs beglazing met een zelfreinigende coating. Er bestaat ook de mogelijkheid om een dakraam extra uit te rusten met verduistering, rolluiken, vliegenramen enzoverder.

Ten slotte zijn er enkele praktische aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo heb je over het algemeen genomen nood aan een raamoppervlak dat zo een 10 à 12 procent van de vloeroppervlakte bedraagt. Afhankelijk van de invulling van de ruimte kan je natuurlijk boven of onder deze grens gaan. Houd er ook rekening mee dat je voor dakramen die onder de 20 procent van je totale dakoppervlakte blijven, geen stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Check dit voor alle zekerheid even na bij je gemeente. Ook kan je beter de lichtinval spreiden door middel van een aantal kleinere dakramen in plaats van één groot dakraam.

Klaar om aan de slag te gaan? Als je een beetje een handige klusser bent, kan je je hier gerust zelf aan wagen. Als je twijfelt, doe je beter beroep op een vakman. Je bent tenslotte op een dak bezig, dus het resultaat moet volledig bestand zijn tegen de grillen van de natuur…

Lichtkoepels

Een lichtkoepel is eerst en vooral niet per definitie een koepel. Je vindt naast ronde koepels ook vierkante en piramidevormige exemplaren, zodat je zeker een lichtkoepel vindt die past bij jouw huis. Wat lichtkoepels wel gemeen hebben, is dat ze gemaakt zijn uit een transparante kunststof en dat ze met bouten op het dak gemonteerd worden op een speciaal ontworpen, waterdichte opstand. Je kunt kiezen uit diverse afmetingen en eigenschappen. Zo kan je een koepel nemen die inbraakwerend is en thermisch en/of akoestisch isolerend. Je hebt de keuze uit mat of helder glas. Je kunt een koepel nemen die al dan niet (automatisch) open gaat. Een leuk extraatje is het aanbrengen van lichtreflecterende spiegels. Zo wordt het zonlicht opgevangen en vervolgens via een reflecterende buis in een ruimte naar keuze gebracht. Ten slotte kan je ook hier kiezen voor verduistering en zelfs ventilatie.

Lichtstraten

Waar een lichtkoepel plaatselijk werkt, gaat een lichtstraat over een grotere afstand daglicht naar binnen lokken. Een lichtstraat bestaat uit glas of kunststof en dit wordt geplaatst in een frame. Dit frame heeft de vorm van een zadeldak en kan bestaan uit aluminium, pvc of hout. Voor het glas kan je ook weer kiezen uit mat of helder glas. Natuurlijk ga je met helder glas meer licht generen. Net zoals bij de lichtkoepel heb je hier de keuze uit verschillende afmetingen en eigenschappen, van akoestisch en thermisch isolerend tot inbraakwerend. Van gesloten tot elektrisch openend. Van verduisterend tot geventileerd.

Genoeg opties om je woning in het daglicht te zetten.