Dakbedekkingsmaterialen

Gepubliceerd op 08 March 2016
Monolithise architectuur
Esthetisch, ecologisch, economisch en praktisch: een hellend dak heeft het allemaal
Een groendak voor elk gebouw dankzij Urbanscape

Het gekozen materiaal bepaalt de vorm van het dak. De meest voorkomende vorm van dakbedekking is de dakpan. Dakpannen worden overlappend gelegd op een latwerk raster. Waar de dakpannen bovenaan bijeenkomen, wordt een nok gemaakt. De dakpannen vormen een mooi, aaneensluitend geheel waardoor het dak windvast en waterdicht is.

Dakpannen

Vroeger werden de dakpannen vervaardigd uit materiaal dat lokaal beschikbaar was. Zo werden in het centrum en in het noorden van het land de dakpannen vervaardigd uit klei terwijl in het zuiden ze uit leisteen werden gemaakt.

Soorten dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt uit klei die op hoge temperatuur werd gebakken. Je kan kiezen uit een vlakke pan of een holle, gegolfde pan en uit diverse kleuren met een matte of een glanzende glazuurlaag afgewerkt. De glazuurlaag zorgt ervoor dat algen en mossen zich moeilijker aan de dakpan kunnen hechten. Geglazuurde dakpannen hebben wel het nadeel dat ze kwetsbaarder zijn en kleine beschadigingen vallen sneller op.

Betonnen dakpannen bestaan uit een mix van cement en zand en worden met behulp van metaaloxiden gekleurd. Deze pannen zijn over het algemeen iets groter dan de keramische dakpannen. Doordat ze enkel gedroogd en niet gebakken worden zijn ze ecologischer en perfect recycleerbaar. Ze worden doorgaans in de massa gekleurd waardoor beschadigingen of zaagsneden minder opvallen. Nadeel is dat betonnen dakpannen gevoeliger zijn voor mosvorming omwille van de samenstelling en het ruwere oppervlak. De betonnen dakpannen zijn eveneens verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen voorzien worden van een acryl beschermlaag. Door deze coating die de pan gladder maakt, krijgen mossen en algen minder vat wat de duurzaamheid ten goede komt.

Zonnedakpannen zijn kunststof dakpannen waarin fotovoltaïsche cellen ingewerkt worden. Ze zijn een esthetisch alternatief voor zonnepanelen. Zonnedakpannen worden vervaardigd uit polymatrix. Dit is een soort kunststof die ontstaan is uit de recyclage van allerlei verpakkingen uit onze PMD- zakken. Ze hebben hetzelfde dakdekkende vermogen als gewone dakpannen. Verder zijn ze ook 30% lichter dan betondakpannen en 20% lichter dan keramische dakpannen. Aangezien zonnedakpannen bestaan uit kunststof, nemen ze geen vocht op waardoor mos- of algenvorming uitgesloten is. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en gaan perfect samen met betonnen of keramische dakpannen van dezelfde kwaliteit.

Leien

Een andere traditionele vorm van dakbedekking zijn leien. Leien zijn licht en zijn daardoor perfect geschikt voor lichtere dakgebintes.

Soorten leien

Kunstleien zijn gemaakt van vezelcement. Dit is een mengsel van Portland cement, mineralen en met water vermengde vezels. Om te voorkomen dat ze te veel regenwater zouden absorberen en om de vorming van mossen tegen te gaan, is een beschermlaag in synthetisch acrylhars voorzien. De pigmentatie van deze acrylhars, bepaalt de uiteindelijke kleur van de leien.

Natuurleien zijn gemaakt uit leisteen, een natuurlijk product. Leisteen wordt ontgonnen in grote blokken. Ze worden gekliefd en gekarteld, zodat het regenwater aan de rand van de leien makkelijker kan weglopen. Natuurleien zijn waterafstotend en doorstaan moeiteloos de zwaarste klimatologische omstandigheden. Natuurleien moeten niet extra worden behandeld en gaan een leven lang mee.

Zonneleien zijn zoals zonnedakpannen voorzien van fotovoltaïsche cellen. De zonneleien gaan perfect samen met kunstleien.  Eternit is hierin een gekende pionier, en zet dit momenteel met succes in de markt.

Legpatronen

Leien kunnen in verschillende legpatronen worden gelegd.  Zo zijn er vier verschillende manieren om leien te leggen. De meest gebruikte manier is de dubbele dekking. De nieuwe rij leien overlapt de onderliggende rij leien waardoor je telkens twee leidiktes over elkaar krijgt. Deze werkwijze is iets duurder maar is heel geschikt voor alle rechthoekige leien op alle mogelijk daken. De enkelvoudige ruitdekking is goedkoper. Het midden van elke ruit is telkens slechts één leidikte. Net zoals bij de dubbele dekking is deze dekkingswijze onafhankelijk van de overheersende windrichting.

De meest voordelige is de enkelvoudige, horizontale dekking. Hier heb je nog minder overlappingen waardoor je nog minder leien nodig hebt. De richting van de leien moet gekozen worden in functie van de overheersende windrichting. Hou er rekening mee dat deze dekking niet geschikt is voor heel hoge gebouwen of voor gebouwen die blootgesteld zijn aan extreme weersomstandigheden.

De dubbele dekking met open voeg ten slotte wordt voornamelijk gebruikt voor het bekleden van gevels. Tussen twee leien heb je telkens een voeg van ongeveer één derde van de leibreedte, waardoor de nieuwe rij leien verspringt ten opzichte van de onderliggende rij leien.

Metalen daken

Het gebruik van metaal - zoals aluminium, staal, zink en in mindere mate koper – als dak- en gevelbekleding kent de laatste jaren meer en meer succes. Metaal is een sterk materiaal dat kan verwerkt worden in allerlei vormen en kleuren. Metalen elementen zijn licht en kunnen gemakkelijk geplaatst worden. Wel moet men er rekening mee houden dat metaal uitzet of krimpt onder invloed van temperatuurschommelingen. Staal en aluminium geven een industrieel karakter aan de woning.

Rieten daken

Riet als dakbedekking werd vroeger veel gebruikt als goedkope oplossing om het dak waterdicht te houden. Tegenwoordig wordt dit authentieke materiaal juist gebruikt bij het duurdere segment huizen en in de landelijke of rustieke stijl. Vaak wordt deze duurdere vorm van dakbedekking gecombineerd met dakpannen. Het hellend gedeelte wordt dan met riet bedekt en het minder hellend gedeelte wordt met dakpannen dichtgelegd. Om waterinfiltratie tegen te gaan moet de hellingshoek van het dak minimaal 45 graden zijn. Wanneer het dak een kleinere hellingshoek heeft zal het water niet goed afgevoerd worden en kan het riet gaan rotten. De rietbedekking moet ook voldoende dik zijn, tussen de 28 en 30 cm. Een rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig om mooi te blijven. Het bovenste riet verweert na verloop van tijd waardoor er kans is op algen- en mosvorming. Na zo’n dertig tot veertig jaar is de versleten rieten dakbedekking aan vervanging toe. Riet heeft door zijn lage warmtegeleidingscoëfficiënt  een goede isolerende werking. Een rieten dak is lichter dan een dakpannen of leien dak en dus minder belastend voor de dakconstructie. Verder is een dakgoot overbodig.

Groendaken

Een groendak is een plat of licht hellend dak met een dakbedekking bestaande uit levende planten. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en intensieve groendaken. Intensieve groendaken of daktuinen bestaan net als traditionele tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen en gras. Op intensieve groendaken kan gelopen en getuinierd worden. In een dikke substraatlaag kunnen planten en gras groeien. Planten met een extreme wortelgroei moet je vermijden om de waterdichting niet in gevaar te brengen. Een intensief groendak is enkel geschikt voor nieuwbouw omdat het een zware belasting is voor de dakconstructie.

Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Deze vegetatie is verkrijgbaar in de vorm van voorgekweekte matten die je uitrolt en goed legt. Extensieve groendaken zijn eenvoudig in onderhoud en licht in gewicht. Door de lichtere belasting van de dakconstructie kan je dit type groendak ook op bestaande woningen aanbrengen. Zowel intensieve als extensieve groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar. Een groendak betekent een extra plekje groen, een opsteker voor het milieu.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan