Platdakbedekking Wienerberger Leadax Roov: afval krijgt een tweede leven als circulaire oplossing

09/02/2023

Op zoek naar een duurzame oplossing voor je plat dak? Dan zit je goed met de revolutionaire platdakbedekking Leadax Roov van Wienerberger. Om te beginnen wordt deze gemaakt uit gerecycleerde PVB-folies uit de glasindustrie. Het hergebruik van dit materiaal, gecombineerd met het lage en duurzame energieverbruik tijdens de productie beperkt de milieu-impact. Verder heeft ook de witte kleur tal van duurzame troeven. En last but not least: Leadax Roov is 100% circulair. Na zijn levensduur kan het materiaal volledig verwerkt worden tot een nieuwe platdakbedekking met dezelfde kwaliteit.

Van afval tot circulaire oplossing voor je plat dak

In het waarmaken van zijn ESG-ambities draagt Wienerberger actief bij aan een duurzame leefomgeving voor de komende generaties. Naast de maatregelen om zijn milieu-impact verder te verlagen in hun bestaande productieprocessen introduceert Wienerberger met Leadax Roov een revolutionaire én uiterst duurzame platdakbedekking. Dankzij deze verbreding van zijn aanbod, biedt de fabrikant nu oplossingen voor de volledige gebouwschil met hellend én plat dak.

Voor de productie van het innovatieve dakdichtingssysteem Leadax Roov worden geen fossiele grondstoffen gebruikt. Integendeel, de grondstof PVB-folie is een afvalstroom uit de glasindustrie waarvan jaarlijks maar liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar is in Europa. Door deze reststroom te gebruiken als belangrijkste grondstof voor Leadax Roov, draagt Wienerberger bij aan het verantwoord verwerken van deze afvalberg.

Bekijk de introductievideo en download de gratis brochure.

Wit is het nieuwe groen

Leadax Roov heeft een aanzienlijk lagere milieu-footprint dan vergelijkbare oplossingen voor platte daken. Uit een toetsing op basis van een levenscyclusanalyse door Nibe blijkt dat Leadax Roov tot de milieutechnische top behoort. De milieu-impact bedraagt minder dan de helft van courante alternatieven. Dit dankzij het benutten van een afvalstroom als grondstof, de efficiënte, energiearme productie, de lage milieu-impact door transport en de lange levensduur.

De witte kleur reflecteert de zonnestralen en zorgt voor een vermindering van het hitte-eilandeffect en een hoger rendement van zonnepanelen. Er is ook geen regenwaterverkleuring: het afgespoelde regenwater is helder en direct te gebruiken voor huishoudelijk gebruik.

Veel voordelen voor dakdekkers

Dakdekkers zijn positief over de nieuwkomer op de platte daken. Testcases in onder meer Heist-op-den-Berg, Zwevezele en Lessines bewijzen dat Leadax Roov eenvoudig en snel te plaatsen is. De rollen met een breedte van 1 m wegen niet zwaar en zijn makkelijk hanteerbaar. Meteen na het uitrollen is de plaatsing al mogelijk. De naadverbindingen en detailleringen zijn eenvoudig te maken, en corrigeren tijdens het plaatsen is perfect mogelijk. Bovendien zijn er weinig accessoires nodig en is de plaatsing veilig. Er is immers geen open vuur of hitte vereist. Ook op vlak van dampopenheid scoort de Leadax Roov dakbaan goed.

Eén productdikte voor alle platte daken

Een ander voordeel van Leadax Roov is dat er slechts één productdikte is voor alle toepassingen: 1,5 mm voor alle types platte daken - ook daken met zonnepanelen, enz. Dakdekkers en groothandelaars hoeven dus maar één product op voorraad te hebben.

Totaaloplossing voor de gebouwschil

Op het einde van zijn levensduur is Leadax Roov perfect te recycleren tot een nieuw dakmembraan, ongeacht de gekozen bevestigingsmethode: losliggend geballast, mechanisch of verlijmd. Bij verlijming wordt immers gebruikgemaakt van een watergedragen lijm, die na einde levensduur eenvoudig van de Leadax Roov dakbaan kan verwijderd worden met stoom. Geen downcycling dus of een groeiende afvalberg, maar een circulaire toepassing van dak tot nieuwe dakdichting en een vermindering van de afvalberg. Zo levert Wienerberger opnieuw een bijdrage aan de doelstellingen van Vlaanderen Circulair.

Tot slot bewijst Wienerberger zich als totaalpartner voor kwalitatieve bouwoplossingen voor het volledige gebouw. Na hun keramische oplossingen voor de dragende wanden, gevels, hellende daken, oprit en tuinpaden biedt Wienerberger met Leadax Roov een antwoord voor platte daken. Een rode draad doorheen het Wienerberger productgamma is het duurzame en circulaire dna.

Informeer je verder  

Ga naar wienerberger.be/leadaxroov voor meer informatie. Daar vind je ook de introductievideo met uitleg over deze slimme circulaire oplossing voor platdakbedekking.

Circulair bouwen is de toekomst. Bij Wienerberger maakt duurzaamheid deel uit van het dna. Lees meer over de duurzame filosofie van Wienerberger en laat je adviseren in een showroom in je buurt.

Tip: Ontdek ook het circulaire droogstapelsysteem ClickBrick van Wienerberger. Met dit systeem kunnen de gevelstenen gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden.

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.