Dakpan kiezen: waar moet ik op letten?

26/09/2023

Waar let je op bij het kiezen van een dakpan? De kleur en de stijl? Prima, maar er zijn nog zoveel meer zaken om te overwegen. Ontdek de aandachtspunten en maak de juiste duurzame keuze voor je hellend of gebogen dak. Met Koramic kleidakpannen ben je een leven lang gerust en kan je op eender welk ontwerp je persoonlijke stempel drukken. Of je nu een vlakke of golvende pan, klein of groot formaat, een verouderd aspect of een moderne uitstraling wil, je hebt tal van opties.

Materiaal van de dakpan

Dakpannen zijn er in diverse materialen, maar kleidakpannen blijven door de jaren heen onverminderd populair. Keramische dakpannen stralen een natuurlijke, authentieke charme uit die betonnen dakpannen vaak niet kunnen evenaren. Ook ben je zeker van een duurzaam resultaat dat jaren mooi blijft. Vraag hier je gratis infogids aan.   

Koramic kleidakpannen van Wienerberger behouden hun kleur, trotseren alle weersomstandigheden en gaan tot wel 150 jaar mee. Daarnaast heb je tal van opties op het gebied van vorm, formaat, kleur en oppervlaktebehandeling. Je dakpannen perfect afstemmen op de stijl van je huis en de kleuren van je gevel, voegwerk en buitenschrijnwerk? Dat lukt jou ook! Bekijk uiteenlopende realisaties en laat je inspireren.    

Nieuwe dakpannen of recuperatiedakpannen

De look van oude, verweerde dakpannen heeft zijn charmes. Denk je eraan om de oude kleidakpannen van je dak te hergebruiken? Dat kan! Kleipannen zijn circulair en prima geschikt voor hergebruik. Ze gaan jarenlang mee, behouden hun functionaliteit en blijven er goed uitzien. Omdat ze demonteerbaar zijn, kan je ze eenvoudig verwijderen en opnieuw als dakbedekking gebruiken. Daarbij kan je ze vlot combineren met zowel oude als nieuwe keramische materialen.    

Maar er zijn ook aandachtspunten. De afbraakwerken moeten uiterst voorzichtig gebeuren. Ook kost de plaatsing van gerecupereerde pannen vaak meer tijd omdat ze meestal geen nagelgat en ophangneus hebben. Het boren van een nagelgat is tijdrovend en leidt dikwijls tot beschadigingen. Verder zijn oude dakpannen vaak niet maatvast, wat een negatieve invloed kan hebben op de regendichtheid van het dak. Bovendien biedt hergebruik geen garantie bij eventuele problemen.   

Liever nieuwe dakpannen? Prima, want ook met nieuwe dakpannen kan je een authentieke uitstraling creëren. In het assortiment Koramic dakpannen van Wienerberger vind je gemakkelijk een duurzame match voor je project. Deze dakpannen combineren een oude uitstraling met moderne voordelen en worden geleverd met een garantie van 30 jaar op vorstbestendigheid. De verwachte levensduur van deze dakpannen is 150 jaar.     

Wil je bijvoorbeeld een karaktervolle hoeve, een oude pastorie of een rustiek landhuis renoveren in dezelfde stijl als voorheen, dan hoef je dus niet voor gerecupereerde dakpannen te gaan. Het is dan voordeliger om te kiezen voor nieuwe dakpannen met een authentieke look. Zo ben je zeker van een hoge kwaliteit, de bestelde maat en vorm én 30 jaar garantie. Ook zijn er dan steeds extra pannen of hulpstukken beschikbaar indien nodig. Ontdek handige tips voor jouw dakrenovatie.     

Het model dakpan

Koramic dakpannen zijn er in diverse vormen, waardoor je zowel een strak, gestroomlijnd dak als een dynamisch, golvend dak kan realiseren. Welke vorm past het beste bij jou? De keuze hangt af van de architectuur en stijl van je huis en de helling van je dak. Vlakke dakpannen passen bij een eigentijdse uitstraling, terwijl golvende dakpannen karakter toevoegen aan rustieke of klassieke huizen. Licht golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een milde helling, terwijl sterk golvende dakpannen beter passen bij steilere daken.

Welk visueel effect je ook wil, in het assortiment van Wienerberger vind je vast je match. Ontdek de dakpancollecties van Wienerberger en spot knappe realisaties in je buurt.

Kleur en oppervlaktebehandeling

Kleidakpannen krijgen hun unieke kleuren door diverse behandelingen en bakmethoden. Bekijk hier tal van kleuropties voor jouw dak, van titaanwit over blauwgrijs, natuurrood tot zwart.

Afhankelijk van de gewenste uitstraling van je dak, kies je voor dakpannen met of zonder oppervlaktebehandeling. Dakpannen zonder oppervlaktebehandeling hebben een meer traditionele uitstraling en passen goed bij een klassieke of landelijke look. Ze zijn verkrijgbaar in natuurrood en blauw gesmoord. Kleidakpannen met oppervlaktebehandeling bieden een breed scala aan kleuren en texturen, waardoor je meer mogelijkheden hebt om de gewenste uitstraling van je dak te creëren. Ze zijn geschikt voor diverse architecturale stijlen.

Welke afwerking past het beste bij jouw dak? Verweerde kleidakpannen hebben een rustieke uitstraling die goed past bij traditionele of landelijke architectuur. Bezande dakpannen bieden eerder een natuurlijke uitstraling en voegen textuur toe aan je dak. Engobe afwerking voegt kleur en textuur toe aan de pannen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende architecturale stijlen. Geglazuurde dakpannen hebben een glanzende, strakke uitstraling en passen uitstekend bij moderne ontwerpen. Ze behouden hun glans en kleur gedurende lange perioden, waardoor ze weinig onderhoud nodig hebben.

Het kiezen van de juiste afwerking voor je kleidakpannen hangt af van verschillende factoren, waaronder esthetiek, duurzaamheid en onderhoud. Bekijk voorbeelden van diverse oppervlaktebehandelingen en ontdek de ideale look voor jouw dak.

De helling van je dak

Niet alle kleidakpannen zijn geschikt voor alle hellingsgraden. De meeste Koramic kleidakpannen kunnen op gelijk welk dak geplaatst worden. Maar bij zeer flauwe dakhellingen kunnen sommige modellen minder geschikt zijn omdat ze minder waterdicht zijn. Bij lagere hellingen kan water langzamer wegstromen, wat kan leiden tot meer vochtbelasting bij hevige regen. Kies dus de juiste dakpannen op basis van de helling van je dak.

Goed om te weten: Als je dak een lage hellingsgraad heeft, kan je bepaalde Koramic kleidakpannen nog steeds gebruiken door de latten dichter bij elkaar te plaatsen (kleinere latafstand). Informeer je hier.

De vorm van je dak

Heeft je dak veel onderbrekingen (dakramen, dakkapellen of torentjes) en is het dakoppervlak eerder klein? Dan is het slim om kleinere dakpannen te kiezen. Heeft je huis echter grote dakvlakken zonder veel onderbrekingen, dan zijn grotere dakpannen een betere keuze. Hoe groter de dakpan, hoe sneller het dekken van het dak en hoe minder dakpannen er moeten aangekocht worden. Lees meer over de impact van het gekozen formaat dakpan.

Stedenbouwkundige voorschriften

Voor je jouw keramische dakpannen kiest, informeer je best naar de stedenbouwkundige voorschriften. Dit kan je doen via je architect of bij de gemeente zelf. Soms zijn er regels die de maximale hoogte van het dak bepalen. Dit is belangrijk omdat het de helling van je dak kan beïnvloeden. De helling van je dak kan op zijn beurt van invloed zijn op welke kleidakpan je moet kiezen. Verder kunnen de regels ook bepalen welke kleur en vorm de daken in jouw buurt mogen hebben.

Benieuwd naar de ideale dakpan voor jouw nieuw te bouwen dak of dakrenovatie?  Bezoek een Wienerberger showroom en krijg professioneel advies. Vergeet je inspiratiegids niet aan te vragen. Daarmee krijg je alvast een voorproefje van de mogelijkheden met duurzame Koramic dakpannen van Wienerberger. 

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.