Hoe zelf dakbedekking plaatsen op je plat dak?

Gepubliceerd op 15 Oktober 2019

Voor klussen aan je dak schakel je een dakwerker in, toch? Niet als het over een plat dak gaat!
Dat kun je makkelijk zelf van dakbedekking voorzien, met behulp van een zelfbouwpakket. Daarmee bespaar je tot 50% op je dakfactuur! Ontdek snel hoe het werkt.

Waarom een zelfbouwpakket?

Met een zelfbouwpakket profiteer je van een enorm prijsvoordeel. Omdat je geen beroep moet doen op een professional, kun je fiks besparen. Concreet wordt je dakfactuur 50% goedkoper. Ontdek alle voordelen van het zelfbouwpakket en vraag je gratis offerte aan. Geen zin om meteen te gaan meten?Gebruik dan de handige prijsindicator en krijg meteen een richtprijs op je scherm.

Op maat van jouw plat dak

Een zelfbouwpakket van Easyroof wordt samengesteld op maat van jouw dak. Het bevat de dakbekking uit synthetisch rubber (EPDM), de lijm om de EPDM te verlijmen, maar ook alle accessoires en toebehoren om je dak tot in de puntjes af te werken. Voorgevormde regenafvoer: check! De nodige tapes en kits: check! Lijmemmer, lijmrollen en kitspuit: dubbelcheck! De EPDM wordt opgevouwen tot een klein pakket van minder dan 1m² en past gemakkelijk in een gewone personenwagen. Vraag hier je vrijblijvende offerte.

Waarom EPDM als dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber dat veel voordelen biedt in vergelijking met andere klassieke dakmaterialen zoals bitumen (roofing) of pvc. De EPDM heeft een levensverwachting van 50 jaar. Bij Easyroof geniet je van 10 jaar productgarantie op scheuren en barsten van de EPDM. Bovendien is het materiaal EPDM makkelijk zelf te plaatsen. Het wordt uit één stuk geleverd op maat van je dak. Er zijn geen naden zoals bij de klassieke roofing. Ontdek alle voordelen van een dakbedekking in EPDM.

Geen voorkennis? Geen probleem!

Om je plat dak te plaatsen heb je absoluut geen voorkennis nodig. Je zelfbouwpakket bevat ook een overzichtelijke montagehandleiding en video. Je kunt zelfs een gratis opleiding gaan volgen in het magazijn van Easyroof in Mechelen. Neem contact op met Easyroof voor meer info. Benieuwd hoe je aan de slag gaat met hun zelfbouwpakket? Ontdek hieronder wat je mag verwachten.

Meet je dak op en geef de afmetingen door

De eerste stap is het opmeten van je plat dak. Voor de EPDM meet je de volledige ontvouwing van het dak, dus inclusief beide opstanden muurbreedtes. Voor de isolatie meet je enkel het loopvlak (lengte maal breedte), zodat je de netto oppervlakte kent. Reken ook de opstaande randen en de dakranden mee, en reken tot slot 10 cm extra marge. Die afmetingen voer je in op Easyroof.be om je offerte op maat aan te vragen. Easyroof berekent alle materialen die je nodig hebt om je dak volledig af te werken. De volgende werkdag ontvang je jouw vrijblijvende prijsofferte via e-mail. Platdakvensters, lichtkoepels en dakranden kunnen meteen meebesteld worden.

Haal je zelfbouwpakket in huis

Na je bestelling wordt je pakket samengesteld met de EPDM, lijm, en alle accessoires die je nodig hebt. Bekijk hier een foto van een zelfbouwpakket. De dag nadien kun je je pakket gaan afhalen in Mechelen, of je kiest voor een levering aan huis (levertermijn: 3 werkdagen). Je zelfbouwpakket wordt zo samengesteld dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan. In totaal zal je ongeveer 3 werkdagen nodig hebben voor je project. Heb je ondanks de duidelijke handleiding een vraag tijdens het plaatsen, dan kun je Easyroof bellen voor advies. Ontdek hier de contactgegevens.

Dag 1: het dampscherm plaatsen

De eerste dag plaats je het dampscherm. Van zodra de toplaag van de (helling)chape voldoende uitgehard is, kun je dit zelfklevend dampscherm beginnen plaatsen. Goed om te weten: een dampscherm is verplicht bij een warm dak. Indien het dak niet geïsoleerd wordt (bv. garage), dan dient er geen dampscherm geplaatst te worden. Voorzie eventueel een tijdelijke afvoergeul met behulp van een reststuk van het dampscherm. Het dak is nu al regendicht en het hemelwater wordt voorlopig afgevoerd.

Dag 2: isolatie aanbrengen en EPDM verlijmen

De dag nadien is de isolatie aan de beurt. Is er geen isolatie nodig, dan kun je deze stap overslaan en rechtstreeks op de OSB-platen of oude roofing werken. Neem contact op met een expert van Easyroof voor advies. De isolatielaag mag niet nat worden. Na het isoleren vouw je het rubberen EPDM-membraan open op je dak en verlijm je het met de meegeleverde contactlijm. De EPDM-folie werd zo opgeplooid dat je meteen ziet in welke richting hij moet liggen. Zo gaat het openleggen vlot en foutloos. De hechtingslijm breng je dubbelzijdig aan, dus zowel op de ondergrond als op de EPDM-folie. Daarna sluit je de regenwaterafvoer aan.

Dag 3: je dak afwerken

De laatste dag is het tijd voor de afwerking met accessoires zoals de dakrandprofielen, de ventilatiekap(pen) en andere dakdoorvoeren. Ook kun je nu de dakkoepel(s) of platdakvenster(s) voorzien. De montagehandleiding bevat een handig stappenplan voor je volledige project. Hoe je de hoeken afwerkt, hoe je de dakrandprofielen en muurklemprofielen plaatst, Hoe je je dak omvormt tot een groendak … Het staat allemaal uitvoerig beschreven. Benieuwd? Neem contact op met Easyroof voor advies.

Wil je ook 50% besparen door zelf je plat dak te installeren? Vraag dan vrijblijvend je offerte aan op de website van Easyroof. In nog geen week tijd kan de klus geklaard zijn en is je plat dak voor tientallen jaren beschermd. Vraag hier je gratis infobrochure aan.