Groendak aanleggen: dit zijn jouw voordelen

Het ultieme dak voor een ecologisch en energiezuinig huis? Een groendak! Huizen met een groendak zijn beter geïsoleerd en maken zo de hitte in de zomer draaglijk. Je dak gaat langer mee, vangt regenwater op (waardoor het de riolering niet overbelast) en zorgt voor gezonde lucht. Geen wonder dat dit type dak steeds populairder wordt. Ontdek alle voordelen en bestel je benodigdheden online.
Wat is een groendak?
Een groendak is, zoals de naam het al verraadt, een dak vol groen. Een groendak is bedekt met vegetatie en een aantal onderliggende lagen die nodig zijn voor de ontwikkeling van die vegetatie en de opslag van regenwater. Met een groendak leg je dus eigenlijk een kleine plantentuin aan op je dak. Daarbij komen verschillende soorten vegetatie in aanmerking, denk maar aan grassen, kruiden, vetplanten enzovoort.
Een groendak is niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt tal van voordelen. Zowel voor jou als het milieu. Ontdek hieronder alle voordelen van een groendak.
Wist je dat er kant-en-klare groendaksystemen bestaan, waarmee je makkelijk zelf je groendak kan aanleggen? Daarbij vormt grind de ideale aanvulling om de wortels te stoppen, zodat die niet rond je schoorsteen, elektrische toestellen of aangrenzende vensters beginnen groeien. Bestel hier de benodigdheden voor jouw groendak.
Voordelen van een groendak
Een groendak is een ecologische keuze, maar biedt ook tal van voordelen voor jou als eigenaar. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- Meer wooncomfort: Een groendak heeft een isolerende werking. In de zomer houdt het de warmte uit je woning, en in de winter profiteer je van het omgekeerde effect. Dan blijft de warmte beter binnen.
- Een lager energieverbruik: Omdat je met een groendak je woning minder moet verwarmen en koelen, bespaar je op je energiefactuur. Geen overbodige luxe gezien de hoge energieprijzen van tegenwoordig.
- Helpt overstromingen tegengaan: Een groendak vangt regenwater op en voert het vertraagd af, zodat de riolering minder water te slikken krijgt.
- Een groene look voor je dak: Een groendak geeft je woning een natuurlijke look en kleurt met de seizoenen mee. Een esthetische upgrade voor je huis en de buurt!
- Een langere levensduur van je dak: Met een groendak ben je zeker van een lange levensduur. Deze dakbekleding gaat namelijk zo’n 50 tot 70 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing. Bovendien blijft je dakconstructie beter beschermd. Dankzij de beschermende werking van de vegetatie verdubbel je vlot de levensduur van je oorspronkelijk dak.
- Minder CO2 en fijnstof in de lucht: Een groendak zet CO2 om in zuurstof en filtert fijnstof. Resultaat: een betere luchtkwaliteit.
- De waarde van je woning stijgt: De beschermende beplanting op het dak heeft een positief effect op het energieverbruik en de EPC-score van je woning.
- Vermindert het hitte-eiland effect en hittestress: Groendaken absorberen de energie van de zon en verminderen de hitte. Het vocht dat ze bevatten, verdampt waardoor ze afkoelen en tegelijk voor meer luchtvochtigheid zorgen.
- Meer biodiversiteit: Groendaken zijn aantrekkelijke biotopen voor allerlei insecten en vogels. Vlinders en bijen vinden er voedsel, vogels kunnen er hun nest maken.
Ontdek hier je benodigdheden om zelf je groendak te plaatsen.
Soorten groendaken
Grofweg genomen zijn er twee soorten groendaken: extensieve groendaken en intensieve groendaken. Wat is het verschil tussen een intensief en een extensief groendak?
Extensief groendak
Een extensief groendak is het meest voorkomende type groendak. Dat komt vooral omdat dit type groendak makkelijker te realiseren, goedkoper en lichter is dan een intensief groendak. Wanneer je kijkt naar de gebruikte planten zie je vooral mossen, vetplanten en kruiden, die niet veel onderhoud vragen, terugkomen. Door deze keuze qua beplanting heb je bijna geen onderhoud aan dit groendak. Ook heb je er geen vergunning voor nodig. Je moet wel een controle laten uitvoeren door een bouwkundige in verband met de draagkracht van je dak.
Kenmerken van een extensief groendak
- Kan op daken met een helling van 1 tot 45 graden.
- De laagdikte is kleiner dan 20 cm.
- Het gewicht van je groendak ligt tussen 40 en 110 kg/m² (verzadigd)
- Je hebt geen vergunning nodig, maar wel een controle van de draagkracht van je dak, uitgevoerd door een bouwkundige.
- Je kan niet over dit type groendak wandelen.
- Zo goed als geen onderhoud.
Intensief groendak
Wil je een stap verder gaan en mag je groendak eruitzien zoals een tuin op de begane grond? Met struiken, kruiden, grassen, en wie weet zelfs met bepaalde soorten bomen? Dat kan met een intensief groendak, op voorwaarde dat je dakconstructie stevig genoeg is om al het gewicht, gemiddeld 200 kg/m², te kunnen dragen. Daarnaast heb je voor dit soort groendak een vergunning nodig. Doordat je je intensief groendak kan gebruiken als een normale tuin, vraagt die ook meer onderhoud. Hou je groene vingers dus maar in de aanslag!
Kenmerken van een intensief groendak
- Kan op daken met een helling van 1 tot 4 graden.
- De laagdikte is groter dan 20 cm.
- Het gewicht van je groendak ligt rond de 200 kg/m², waardoor je een aangepaste dakconstructie nodig hebt.
- Je hebt een vergunning nodig en een controle van de draagkracht van je dak, uitgevoerd door een bouwkundige.
- Je kan over dit type groendak wandelen, zoals bij een gewone tuin.
- Vraagt veel onderhoud.
Ook profiteren van de voordelen van een groendak? Als je zelf je groendak plaatst, kan je heel wat besparen op het kostenplaatje. Bestel je benodigdheden makkelijk online bij Bouwdepot.