Zelfklevende dakrollen: hiermee maak je plat dak makkelijk waterdicht

Gepubliceerd op 02 Augustus 2023

Een plat dak heeft steeds meer te verduren: grote temperatuurschommelingen door de klimaatverandering, de installatie van zonnepanelen, airco’s en warmtepompen, … Het waterdicht maken en houden van ervan is er niet makkelijker op geworden. Op zoek naar bitumen dakrollen die tegen een stootje kunnen? Tip: gebruik de meerlagige roofing dakrollen van Aquaplan. Wat zijn hun kwaliteiten? 

Gaan lang mee

Bitumen dakrollen of ‘roofing’ hebben veel voordelen. Ze hebben een levensduur van meer dan dertig jaar en zijn dus een duurzame keuze voor je platte daken. Onderhoud je ze regelmatig, dan verlengt hun levensduur enorm. Wil je je plat dak duurzaam renoveren eventueel zonder afbraakwerken? Met de zelfklevende bitumen dakrollen van Aquaplan gaat dit een stuk eenvoudiger. Ook kun je ze combineren met isolatiematerialen.

Bestendig tegen alle weersomstandigheden

Bitumen daken zijn bestand tegen allerlei weersomstandigheden: hagel, sneeuw, ijsvorming, hitte, … je noemt het. Kortom, ze bieden de beste bescherming. Ook handig is dat de dakrollen dankzij de intrinsieke eigenschappen van de bitumen probleemloos geplaatst kunnen worden in alle klimaten, tijdens alle seizoenen.

Zelfklevende roofing

De roofing kan volgens verschillende methodes geplaatst worden. Traditioneel wordt een bitumen dakbedekking gebrand, maar wist je dat de roofing ook koud verlijmd kan worden of zelfklevend kan worden aangebracht? Zowel voor de onderlaag (Roof Base Stick) en de toplaag (Roof Top Stick Mineral) heeft Aquaplan een perfect zelfklevende dakrol in haar gamma.

De ideale dakopbouw: 5 lagen

Hoe bouw je je plat dak het best op? De ideale dakopbouw bestaat uit vijf lagen. Plaats eerst op de ondergrond (1) een dampscherm (2). Dit verhindert dat vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie. Breng vervolgens op dit dampscherm de isolatie (3) aan. Die beschermt je dakconstructie tegen temperatuurschommelingen en zorgt ervoor dat condens en koudebruggen worden vermeden. IKO Enertherm PIR-isolatie met hoge isolatiewaarde is hiervoor een uitstekende keuze. 

Plaats vervolgens op de isolatie de onderlaag Aquaplan Roof Base Stick (4). Doordat hij zelfklevend is, is deze bitumen roofing dakrol veilig en eenvoudiger dan ooit. De elastische en makkelijk verwerkbare dakrol heeft een extra sterke wapening waardoor hij niet scheurt en doortrapvast is. De bovenzijde is afgewerkt met zand, de onderzijde is voorzien van een wegtrekfolie voor een snelle en eenvoudige plaatsing.

Plaats tenslotte bovenop de onderlaag de aanbevolen Aquaplan Roof Top Stick Mineral als toplaag (5). Deze sterke, elastische en makkelijk verwerkbare laag uit hoogwaardige elastomeren en bitumen is scheur- en krimpvrij. Bovendien heeft deze toplaag aan de onderzijde een aftrekfolie voor eenvoudige plaatsing en is hij aan de bovenzijde afgewerkt met lichtgrijze leislag, als extra uv-bescherming. Als alternatief voor deze toplaag kun je ook voor Aquaplan Roof Top Stick Reflect kiezen. In dit geval werkt de lichte leislag op de bovenzijde reflecterend, zodat het dak koeler blijft.

Wil je de roofing van je plat dak op de beste manier renoveren? Gebruik de roofing van AquaplanOntdek er hier meer over en vindt ze in een Aquaplan-verkooppunt in je buurt