Voorkom problemen, maak je dak op tijd klaar voor de winter

Gepubliceerd op

Na een mooie zomer breekt de herfst weer aan. Het moment om je dak klaar te maken voor de winter. Pak je het slim aan, dan neemt dit niet veel tijd in beslag en voorkom je grotere problemen. Hoe hou je je dak in topconditie en welke producten komen hierbij van pas? We overlopen het even.

Reinig je dakgoten

Regelmatig je dakgoten controleren en vuil verwijderen is altijd een goed idee. Zeker in de herfst, wanneer afgevallen bladeren in je dakgoten kunnen terechtgekomen zijn. Neem daarom de ladder erbij en schep zoveel mogelijk afval uit je dakgoten. Spoel daarna het overgebleven vuil weg uit de goten richting de afvoer. Tip: plaats eventueel een boldraadrooster en voorkom dat de afgevallen bladeren in de afvoer terechtkomen en voor verstoppingen zorgen.

Kijk je dakbedekking na

Heb je een plat dak in roofing? Besteed dan zeker ook de nodige aandacht aan je dakbedekking. Kijk vooral na of de naden tussen de verschillende dakbanen nergens zijn losgekomen en controleer op scheurtjes of gaatjes. Ontdek je jammer genoeg toch losse naden of scheurtjes? Herstel dan eenvoudig zelf de schade aan je dakbedekking met een product zoals Aqua-stop of Dak-Reparatie.

Verwijder blazen uit je roofing

Merk je dat er je roofing op sommige plaatsen een beetje bol staat? Dan is het beter de blazen weg te werken om zo problemen op lange termijn te voorkomen. Snijd in een eerste stap de blazen kruisvormig in en laat het drogen. Vul daarna de opening met Dak-Reparatie en breng op de snijlijnen nog een laag van de reparatiepasta aan. Verstevig ten slotte het geheel met de polyester verstevigingsband Anti-Scheur.

Controleer de afvoer

Controleer of het water op je dak goed afgevoerd wordt. Kleine plasjes die op je plat dak blijven staan, zullen verdwijnen als het even droog is. Grotere plassen stilstaand water doen echter wel de alarmbellen afgaan. Controleer dan zeker of je afvoer nog werkt. Is dat niet de oorzaak, neem dan best contact op met een professionele dakdekker die het probleem verder kan onderzoeken.

Verwijder mos

Bevindt er zich mos of andere vegetatie op je plat dak? Dan kun je dit normaal manueel verwijderen met behulp van een (schuur)borstel met stugge haren. Hierna behandel je best met Zelfreiniger of Stop Groene Aanslag om te verhinderen dat het groen snel terugkomt.

Klaar om je dak aan te pakken? Bezoek een verkooppunt in je buurt en steek de handen uit de mouwen! Nog vragen over het onderhoud van je plat dak? Check de oplossingen van de Aquaplan-specialisten.