Shingles als dakbedekking? Dit moet je erover weten.

Gepubliceerd op 04 Juli 2023

Bij een dak denk je waarschijnlijk aan het dak bovenop je woning. Maar een carport, tuinhuis, poolhouse, vakantiehuis of hondenhok hebben natuurlijk ook een dak. Welke dakbedekking kun je hiervoor gebruiken? Maak kennis met dakshingles, een populaire én gebruiksvriendelijke oplossing.

Wat zijn dakshingles?

Op zoek naar dakbedekking voor je hellend dak van bijvoorbeeld je tuinhuis? Dan zijn dakshingles ideaal, je kunt ze plaatsen op daken vanaf 15°. Deze bitumineuze dakleien met een glasvliesinlage zijn stevig en waterdicht zijn en beschermen je dak tegen felle regen, wind en vrieskoude. Zo kan je dakstructuur nier gaan rotten. Dankzij hun lage gewicht per m3 creëer je een lichte dakconstructie.

Voordelen van dakshingles

Naast licht, stevig en waterdicht hebben dakshingles nog andere voordelen. Welke? We zetten ze even voor je op een rij.

Duurzaam

De dakshingles gaan maar liefst 20 jaar mee en zijn bestand tegen elke weeromstandigheid. Je hebt er dus lang plezier van.

Makkelijk te installeren

Dakshingles plaatsen is niet zo moeilijke. Ze zijn kleven lichtjes waardoor je ze makkelijker kunt plaatsen. Is het dak steil of worden ze geplaatst op een plek waar weinig zon komt? Dan verlijm je ze best met Shingle-lijm voor extra hechting. Verder bevestig je ze met verzinkte daknagels die een platte, brede kop hebben. Shingles zijn flexibel, zodat je ze ook voor complexere, onregelmatige daken kunt gebruiken zoals boogvormige daken.

Diverse uitvoeringen

Je vindt de dakshingles in drie kleuren en verschillende texturen. Zo zijn ze verkrijgbaar in zwart, rood en vintage groen. Kies je favoriet en creëer een mooi, esthetisch geheel naar eigen voorkeur, passend bij de constructie.

Onderhoudsvriendelijk

De shingles zijn waterdicht en beschermen tegen rot. Toch is het aangewezen om ze regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Zo gaan ze langer mee en blijft je dak in goede staat. Check geregeld of er geen beschadigde, gescheurde of losse shingles zijn en voer reparaties uit wanneer nodig. Zorg ook dat het dakoppervlak vrij is van bladeren, takken, mos of algen. Zo voorkom je vochtopening en schade.

Drie soorten dakshingles

Dakshingles zijn een populaire keuze bij doe-het-zelvers. Bij Aquaplan heb je keuze uit drie soorten:

Easy-Shingle Standaard

De Easy-Shingle Standaard dakshingles zijn rechthoekig en bestaan uit 3 tabs. Ze zijn verkrijgbaar in rood, groen en zwart.

Easy-Shingle Special

De Easy-Shingle Special dakshingles zijn afgerond, de vorm is vergelijkbaar met die van een beverstaart. Ze bestaan uit 5 tabs en zijn beschikbaat in rood en groen.

Cambridge Xpress

De Cambridge Xpress dakshingles zijn een tikkeltje anders. Deze bestaan namelijk uit twee hoogkwalitatieve lagen. Hierdoor heb je een nog betere dakbedekking. Dankzij de extra brede nagelstrook kun je ze beter vast maken. Je hebt keuze uit drie, natuurlijke, eigentijdse tinten met reliëf. Hierdoor krijg je een shingle met een 3D-effect. Dit type dakshingles zijn ook geschikt voor hellende daken van woningen, zelfs op zeer steile. Klaar voor een upgrade van je dak?

Op zoek naar de ideale dakshingles voor je hellend dak? Ontdek ze in een Aquaplan-verkooppunt.