Roofing op je plat dak plaatsen? Kies de juiste dakrol met deze tips.

Gepubliceerd op 02 Mei 2023
Roof Base Stick
Roof Base Stick
Roof Top Stick Mineral
Roof Top Stick Mineral
Roof Top Heat & Glue Mineral
Roof Top Heat & Glue Mineral
Roof Fix Activator spray
Roof Fix Activator spray
Roof Top Stick Reflect
Roof Top Stick Reflect

Wil je je plat dak waterdicht maken, dan zijn bitumen dakrollen of ‘roofing’ hiervoor geschikt. Het aanbod hierin is vrij uitgebreid. Welke bitumen dakrollen zijn geschikt voor jouw klus?

Bitumen dakrollen: welke kiezen?

Een plat dak krijgt heel wat te verduren: temperatuurschommelingen door klimaatverandering. Maar ook het vastschroeven van airco’s, zonnepanelen, warmtepompen en andere technische installaties. Ze moeten dus tegen een stootje kunnen. De bitumen dakrollen van Aquaplan gaan minstens 30 jaar mee. Bovendien verlengt de levensduur met een goed onderhoud. Deze bitumen dakrollen kunnen bovendien bij renovatiewerken ook op bestaande daken geplaatst worden en dat zonder afbraakwerken.   

De rollen roofing die je nodig hebt is afhankelijk het materiaal waarmee de ondergrond van je plat dak is gemaakt: beton, houten platen of houten planken.

Dak met betonnen ondergrond

Heb je een plat dak met een betonnen ondergrond, dan werk je best met dakrollen met een zelfklevende onderlaag. Die hechten prima en zijn het eenvoudigst en veiligst om te plaatsen. Gebruik Roof Base Stick als onderlaag en combineer deze met een zelklevende toplaag als Roof Top Mineral of Roof Top Stick Reflect. Een andere optie is een semi-zelfklevende onderlaag. Deze kun je kleven en daarop de toplaag met de brander bevestigen. De vrijgekomen hitte van het branden, brandt dan de onderlaag tegelijkertijd in één keer mee vast.

Zelfklevende onderlaag

Roof Base Stick is zelfklevend en moet je dus niet verlijmen of branden, wat de klus erg eenvoudig en veilig maakt. De scheur- en krimpvrije onderlaag is aan de onderzijde voorzien van een handige aftrekfolie en bestaat uit elastomeren, bitumen en een polyester-glas combinatie inlage. Hierdoor is deze onderlaag sterk, elastisch en makkelijk te verwerken. Aan de bovenzijde is deze onderlaag afgewerkt met zand.

Zelfklevende toplaag

Bovenop de zelfklevende onderlaag breng je nog een zelfklevende toplaag aan. Gebruik hiervoor Roof Top Stick Mineral. Deze sterke, elastische en makkelijk verwerkbare toplaag uit hoogwaardige elastomeren en bitumen is ook scheur- en krimpvrij. De dakrol heeft aan de onderzijde een aftrekfolie voor eenvoudige plaatsing en is aan de bovenzijde afgewerkt met lichtgrijze leislag voor extra uv-bescherming. Als alternatief voor Roof Top Stick Mineral kun je ook Roof Top Stick Reflect gebruiken. Hierbij is de lichte leislag op de bovenzijde reflecterend, zodat het dak koeler blijft.

Voorbehandelingsmiddel

Om de verkleving van zelfklevende bitumineuze dakbanen te bevorderen gebruik je best ook Rooffix Activator. Dit zeer snel drogende voorbehandelingsmiddel activeert de hechtkracht, wat vooral van pas komt in minder ideale (weers)omstandigheden.

Dak met houten platen

Is je plat dak gemaakt uit houten platen, dan gebruik je ook best de zelfklevende dakrollen in combinatie met Rooffix Activator. Je kunt ook met niet-klevende Roof Base Fix werken en deze vastnagelen en koud verlijmen. Dit vraagt echt iets meer ervaring, maar is nog altijd eenvoudiger en veiliger dan roofing branden.

Combineer de Roof Base Fix onderlaag ook met een toplaag. Gebruik in dit geval Roof Top Heat & Glue of Roof Top Heat & Glue Mineral. Deze zijn allebei erg sterk en weerbestendig. Waarbij Roof Top Heat en Glue aan de bovenzijde werd afgewerkt met zand en Roof Top Heat & Glue Mineral werd afgewerkt met een grijze leislag voor extra uv-bescherming.

Dak met houten planken

Bestaat je dakconstructie uit houten planken, dan gebruik je best geen zelfklevende dakrollen. De planken kunnen namelijk onderling bewegen. Je nagelt de dakrollen best vast. Werk hier ook met Roof Base Fix als onderlaag en brand of lijm de Roof Top Heat & Glue of Roof Top Heat & Glue Mineral als bovenlaag.

Wil je meer weten over het vernieuwen van de roofing van je plat dak? Lees er over op de Aquaplan website of vraag advies in een verkooppunt in jouw buurt. Download ook de gratis dakrollengids.