Plat dak waterdicht maken? Met deze zelfklevende roofing fiks je het zelf!

25/01/2021

Een nieuw plat dak plaatsen of een oud plat dak vernieuwen? Dat kan makkelijk en veilig met zelfklevende dakrollen. Deze waterdichte roofing kleef je op je dak. Je hoeft hem dus niet te branden of te lijmen. Ontdek een handige totaaloplossing waarmee je als doe-het-zelver snel een professioneel resultaat bekomt. Aftrekfolie verwijderen, kleven en klaar!

Bitumen dakbedekking: sterk, duurzaam en waterdicht

Dakbedekking leggen begint bij de keuze van het juiste materiaal. Bitumen dakbedekking, ook wel roofing, heeft niet toevallig een stevige reputatie opgebouwd. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is bestand tegen weer en wind, volledig waterdicht en gaat meer dan 30 jaar mee. De hoge weerstand van bitumen is geen overbodige luxe. Platte daken krijgen immers te maken met extreme temperatuurschommelingen en torsen technische installaties zoals zonnepanelen, airco’s en warmtepompen. Op zoek naar een sterke, duurzame dakbedekking voor je plat of hellend dak?  Ontdek diverse soorten roofing en vind een verkooppunt in je buurt.

Zelfklevende roofing voor doe-het-zelvers

Waarom het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan? De zelfklevende dakrollen van Aquaplan kun je eenvoudig verlijmen. Dat is makkelijker en veiliger dan roofing branden. Op die manier maak je vlot zelf je dak waterdicht, ook als je geen ervaring hebt. De zelfklevende dakrollen zijn zowel geschikt voor platte als hellende daken. Verken het aanbod zelfklevende roofing en check via deze keuzetool welke roofing jij nodig hebt.

Roofing kleven: de makkelijkste en veiligste aanpak

Klopt, je kunt roofing ook branden (vlamlassen) of koud verlijmen. Maar als je kiest voor zelfklevende dakrollen, is koudlijm of vlamlassen niet nodig. Daarom zijn zelfklevende dakrollen de meest eenvoudige en veilige manier om een bitumen dakbedekking te plaatsen. Als klusser kun je makkelijk zelf met de dakrollen aan de slag. Daarvoor hoef je zelfs niet te wachten op een stralende zomerdag. Het kan wanneer je maar wil. Hoe plaats je zelfklevende roofing? Ontdek hier een handig stappenplan.

Zelfklevende dakbedekking: een handig alles-in-één-systeem

Je kunt zelfklevende dakrollen gebruiken voor zowel de bouw als de renovatie van een dak. Voor een nieuw dak gebruik je twee lagen (onder- en bovenlaag), voor een renovatie volstaat een toplaag. Het zelfklevend concept van Aquaplan biedt alles wat je nodig hebt: een zelfklevende onderlaag (Roof Base Stick), een zelfklevende bovenlaag met leislag (Roof Top Stick mineral of Roof Top Stick Reflect) en een voorbehandelingsmiddel om de ondergrond voor te bereiden en de verkleving te bevorderen (Rooffix Activator).

  • De Roof Base Stick is een onderlaag van een 2-laagse bitumen dakbedekking voor een waterdicht plat dak. De bovenzijde is afgewerkt met zand en de onderzijde heeft een wegtrekfolie voor een snelle, eenvoudige plaatsing.
  • De Roof Top Stick Mineral is een toplaag van een 2-laagse bitumen dakbedekking, voorzien van een aftrekfolie voor een eenvoudige, snelle plaatsing. De toplaag is afgewerkt met lichtgrijze leislag als extra UV-bescherming.
  • De Roof Top Stick Reflect is eveneens een toplaag van een 2-laagse bitumen dakbedekking. De bovenzijde is afgewerkt met zeer lichte leislag als extra UV-bescherming. De leislag werkt reflecterend, zodat het dak koeler blijft. Dit verlengt de levensduur van je plat dak en verhoogt het rendement van je zonnepanelen.

De ideale opbouw van je dak

Een bitumen dak bouw je best op als volgt: op de ondergrond plaats je een dampscherm. Dat verhindert dat het vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie. Bitumen dakrollen met een bovenafwerking van zand zijn ideaal om te gebruiken als dampscherm. Het voordeel is dat je dak al tijdens de kluswerken waterdicht is. Op het dampscherm breng je de isolatie aan. Vanwege de hoge isolatiewaarde is IKO Enertherm PIR isolatie ideaal om te gebruiken voor de opbouw van een warm dak. Met deze isolatie is je dakconstructie prima beschermd tegen temperatuurschommelingen. In één moeite vermijd je condens en koudebruggen. Bovenop de isolatie komt een onderlaag, met daarop een waterdichte toplaag die je in dezelfde richting legt als de onderlaag. Hanteer een hellingsgraad van 2% voor je plat dak om plasvorming te vermijden. Wil je alles nog eens in detail nalezen? Ontdek dan hier een uitgebreid stappenplan voor het plaatsen van zelfklevende roofing.
 

Op zoek naar oerdegelijke dakbedekking die je zelf kunt plaatsen? Een bitumen dakbedekking (roofing) is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden en gaat meer dan 30 jaar mee. Kies je voor zelfklevende dakrollen, dan is vlamlassen of het aanbrengen van koudlijm overbodig. Ideaal voor klussers zonder ervaring! Ontdek het aanbod zelfklevende roofing en bezoek een verkooppunt in je buurt voor advies.

In samenwerking met Aquaplan

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.