Alles wat je moet weten over bitumen dakbedekking

Alles wat je moet weten over bitumen dakbedekking

27/09/2022

Bitu-wat? Deze populaire dakbedekking ken je waarschijnlijk beter als roofing of dakleer. Het is de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken én je kan het ook zelf plaatsen. Ontdek hier alles wat je moet weten over bitumen dakbedekking.

Wat zijn de voordelen van bitumen?

Dakdekking bitumen is bestand tegen alle weersomstandigheden, het heeft een lange levensduur en kan dankzij de hoge elasticiteit goed tegen temperatuurschommelingen met een beperkt risico op scheuren of vervormen.

Om van die voordelen te genieten, is vakkundige plaatsing een must, maar bitumen leent zich, met de nodige tijd, geduld en handigheid, goed voor zelfplaatsing.

Hoe langt gaat bitumen mee?

Bitumen kan zo’n twintig à veertig jaar mee. Veel hangt af van de plaatsing en het onderhoud. Voor zo min mogelijk kans op problemen met waterdichtheid of schade schakel je het best een betrouwbaar dakdekkersbedrijf in. Een vakman gebruikt professionele, kwalitatieve materialen en heeft de kennis en ervaring om bitumen correct te plaatsen.

Kan je bitumen dakbedekking zelf plaatsen?

Dat kan! Heb je weinig kluservaring, dan begin je het best bij een kleinere oppervlakte, zoals een tuinhuis. Bitumen is ook geschikt voor daken met onregelmatige vormen, maar dat is voor beginners niet aan te raden.

Hoeveel kost bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking is een van de goedkoopste vormen van dakbedekking. Gemiddeld kost bitumen 45 à 75 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing, arbeidskosten en afvoer).

Plaats je zelf de roofing, dan kan je wel wat besparen. De kosten omvatten dan vooral de dakbedekking zelf en de juiste tools. Die zijn essentieel voor een geslaagd resultaat. Denk aan lijm, kitmiddel, profielen, afvoeraansluitingen, …

Ben je niet zo’n Handige Harry en ontbreekt het je aan tijd? Dan kan het zijn dat de klus zelf uitvoeren toch duurder uitkomt dan de klus uit te besteden aan een professional. Vraag daarom ook advies en een vrijblijvende offerte aan een dakdekkersbedrijf. Zo neem je in elk geval een geïnformeerde beslissing.

Hoe wordt roofing geplaatst?

Er zijn drie manieren om bitumen te plaatsen:

  • Branden (vlamlassen)
  • Koud verlijmen
  • Zelfklevend

Die laatste optie is ideaal voor doe-het-zelvers. Roofing branden is de goedkopere optie, maar kan je niet zelf doen. Alleen een vakman beschikt over de juiste ervaring en tools. Verlijmen kan je wel zelf doen als je al flink wat kluservaring hebt.

Waar op letten wanneer je een plat dak zelf afwerkt?

  • Dampscherm: om te voorkomen dat vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie moet je eerst een dampscherm plaatsen. Zitten er blazen onder de roofing? Dan zit er waterdamp onder.
  • Isolatie: op het dampscherm wordt isolatie geplaatst. Die beschermt je dak tegen temperatuurschommelingen en koudebruggen.
  • Hellingsgraad: om stilstaand water en plasvorming te vermijden moet je plat dak een hellingsgraad van minstens 2% hebben.

Bitumen is een veelzijdige, robuuste dakbedekking die je zelf of door een professionele vakman kan laten plaatsen. Laatste tip: bereid je goed voor en win voldoende advies in. Succes!

 

Alles wat je moet weten over bitumen dakbedekking

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.