Moderne hoeve volledig bekleed met leien

Natuurleien of kunstleien?

20/11/2014

Een traditionele vorm van dakbedekking zijn leien. Hier heb je een opsplitsing in natuurlijke leien en kunstleien. De authenticiteit van natuurlijke leien houdt in dat er meer kans is op onzuiverheden. Een plus is dat deze leien waterafstotend en stormvast zijn, zodat ze een leven lang meegaan. Het materiaal ‘ademt’ en beschermt de isolatie. Goedkopere varianten met een kortere levensduur zijn de gewone kunstleien en zinken leien.

Kunstleien zijn gemaakt op basis van vezelcement en verkrijgbaar in diverse formaten en kleuren. Ze zijn onbuigzaam, onbrandbaar, waterbestendig en krijgen meestal een mosafwerende beschermlaag. Zinken leien liggen qua prijs tussen voorgaande soorten in. Ze zijn iets groter, waardoor ze de plaatsingstijd verkorten. Qua onderhoud zijn natuurlijke leien gemakkelijker dan kunstleien, maar met een mosafwerende beschermlaag ben je al op de goede weg.

Naast variatie in kleur en formaat, heb je nog variatie in legpatronen. Zo zijn er vier verschillende manieren om leien te plaatsen:

De meest gebruikte manier is de dubbele dekking. Hierdoor heb je overal twee leidiktes boven elkaar, doordat de nieuwe rij leien telkens de onderliggende rij leien overlapt. Deze vorm is natuurlijk iets duurder, maar wel heel degelijk en geschikt voor alle rechthoekige leien op alle mogelijke daken.

Goedkoper is de enkelvoudige ruitdekking, waarbij er in het midden van elke ruit telkens slechts één leidikte is. Net zoals bij de dubbele dekking is deze dekkingswijze onafhankelijk van de overheersende windrichting.

Nog iets voordeliger is de enkelvoudige horizontale dekking. Hier heb je nog minder overlappingingen, dus je hebt nog minder leien nodig. De richting waarin je de leien gaat plaatsen, moet wel afgewogen worden in functie van de overheersende windrichting. Je moet er bovendien rekening mee houden dat deze dekking niet geschikt is voor hele hoge gebouwen of voor gebouwen die blootgesteld zijn aan extremere weersomstandigheden.

De dubbele dekking met open voeg ten slotte wordt voornamelijk gebruikt voor het bekleden van gevels. Hier heb je tussen twee leien telkens een voeg van ongeveer één derde van de leibreedte, waardoor de nieuwe rij leien dus verspringt ten opzichte van de onderliggende rij leien.

Naast deze tweedeling in leien is er nog een nieuwere variant, zoals bij de dakpannen, namelijk  de fotovoltaïsche zonnelei of PV-lei. Deze bestaat uit gehard glas met een hoge lichttransparantie aan de bovenkant en als onderlaag wordt polyesterlaminaat gebruikt. Verder is er op de achterkant van de PV-lei nog een contactdoos voorzien met verbindingskabels met een unipolaire connector. Deze zonneleien kan je enkel op een dak met een minimale helling van 25° en een maximale helling van 90° leggen. De optimale oriëntatie is er eentje tussen zuidoost en zuidwest en je gaat bij voorkeur geen schaduwwerpende hoge bomen planten. Deze leien kunnen samen met kunstleien gelegd worden en qua legpatroon moet je hier een dubbele dekking nemen.

Moderne hoeve volledig bekleed met leien Leien als dakbedekking Leien als dakbedekking en gevelbekleding

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.