Keramische of betonnen dakpannen ?

Gepubliceerd op 12 November 2014
Rij woningen met betonpannen
rustiek gebouw met betonpannen

De meest voorkomende vorm van dakbedekking is de dakpan. Dakpannen worden overlappend gelegd op een latwerk raster. Waar de pannen bovenaan bijeenkomen wordt een nok gemaakt. Doordat de dakpannen een mooi aaneengesloten geheel vormen is het dak  windvast en waterdicht. Binnen de dakpannen heb je een opsplitsing in enerzijds keramische dakpannen of met andere woorden gebakken kleidakpannen en anderzijds gevormde betondakpannen.

Zowel de keramische als betondakpan kan je vlak (plat) of hol (gegolfd) verkrijgen. Verder heb je de keramische dakpannen in diverse kleuren en verder heb je de keuze of je al dan niet een matte of glanzende glazuurlaag wil. Het voordeel van een glazuurlaag is dat algen en mossen zich moeilijker aan de dakpan kunnen hechten. Een nadeel is wel dat geglazuurde pannen iets kwetsbaarder zijn waardoor kleine beschadigingen sneller opvallen. Betonnen dakpannen op hun beurt zijn over het algemeen iets groter dan keramische dakpannen. Doordat ze enkel gedroogd en niet gebakken worden zijn ze ecologischer en bovendien perfect recycleerbaar. Aangezien ze doorgaans in massa gekleurd worden, gaan beschadigingen of zaagsneden minder opvallen. Ook betondakpannen komen in verscheidene kleuren en kunnen al dan niet voorzien worden van een acryl beschermlaag. Deze coating maakt de betondakpan gladder waardoor stof, mossen of algen minder vat krijgen, wat de duurzaamheid ten goede komt.

De kostprijs van een pannendak gaat hoofdzakelijk bepaald worden door de moeilijkheidsgraad van het dak, de grootte van de dakpan en de hoeveelheid hulpstukken. Hoe meer tierlantijntjes, zoals dakkapellen, dakramen of schoorstenen, hoe moeilijker het werken is en hoe meer manuren je moet betalen. Het aspect van de grootte van de dakpan hangt hier mee samen: hoe eenvoudiger je dak, hoe meer je een groot formaat pannen kan gebruiken. De hulpstukken ten slotte zijn nodig om een waterdichte dakafwerking te garanderen. De dakpannen moeten met andere woorden naadloos aansluiten op de dakbeëindiging en op de dakdoorbrekingen. Zo heb je bijvoorbeeld ventilatiepannen die ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie en isolatie is tussen de dakpannen en het onderdak.

Een recenter type dakpan is de zonnedakpan. Dit zijn kunststof dakpannen waarin fotovoltaïsche zonnecellen ingewerkt worden, waardoor ze een esthetisch alternatief zijn voor zonnepanelen. Deze zonnedakpannen worden vervaardigd uit polymatrix, een kunststof ontstaan uit de recyclage van allerlei verpakkingen uit onze PMD-zakken. Deze zonnedakpannen hebben hetzelfde dakdekkende vermogen als gewone dakpannen en daarnaast hebben ze nog enkele belangrijke voordelen. Zo zijn ze 30% lichter dan betondakpannen en 20% lichter dan keramische dakpannen. Ze zijn niet gewoon duurzaam, ze zijn onvernietigbaar. Aangezien ze bestaan uit kunststof nemen ze geen vocht op, zodat je niet bang hoeft te zijn voor mos – of algenvorming. Je vindt deze kunststofpannen in diverse kleuren en je kunt ze probleemloos samen leggen met betonnen of keramische dakpannen van dezelfde kwaliteit.

Wil je wel energiezuinig en groen werken, maar dan liever met authentieke kleipannen? Dan zijn de speciaal ontwikkelde koramische draagpannen een uitstekend alternatief. Deze draagpannen ondersteunen fotovoltaïsche zonnepanelen, zodat deze onzichtbaar geïntegreerd kunnen worden in het dak. Esthetisch gezien is er dus geen onderscheid met een traditioneel dak. Ook op kwalitatief gebied doen de koramische draagpannen niet onder voor de klassieke kleidakpannen, ze zijn immers net zo waterdicht en vorstbestendig. Een plus is bovendien dat deze panelen heel gemakkelijk en snel te plaatsen zijn.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan