Een tuin op je dak

Een tuin op je dak

Wie groene vingers heeft, is vast en zeker gewonnen voor een daktuin. Die kun je zowel op een plat als op een hellend dak aanleggen. Zorg er wel voor dat de stabiliteit van het dak en de woning hierop zijn berekend. Kies je voor een extensieve daktuin, dan ga je louter voor een groendak begroeid met sedumplanten of lage grassen en vaste planten. Ben je weg van een intensieve daktuin, dan kun je groots uitpakken met een gazon, grote bomen, een zwembad of een vijver. Met een daktuin creëer je extra buitenruimte en verhoog je ook nog eens de levensduur van het dak. Opgelet, daktuinen zijn niet weggelegd voor groentjes. Wend je daarom tot een aannemer met een ruime ervaring in daktuinen. 

Een groendak is een plat of licht hellend dak met een dakbedekking bestaande uit levende planten. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en intensieve groendaken. Intensieve groendaken of daktuinen bestaan net als traditionele tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen en gras. Op intensieve groendaken kan gelopen en getuinierd worden. In een dikke substraatlaag kunnen planten en gras groeien. Planten met een extreme wortelgroei moet je vermijden om de waterdichting niet in gevaar te brengen. Een intensief groendak is enkel geschikt voor nieuwbouw omdat het een zware belasting is voor de dakconstructie.

Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Deze vegetatie is verkrijgbaar in de vorm van voorgekweekte matten die je uitrolt en goed legt. Extensieve groendaken zijn eenvoudig in onderhoud en licht in gewicht. Door de lichtere belasting van de dakconstructie kan je dit type groendak ook op bestaande woningen aanbrengen. Zowel intensieve als extensieve groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar. Een groendak betekent een extra plekje groen, een opsteker voor het milieu.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief