Kleidakpannen: 3 redenen waarom je het juiste formaat kiest

Gepubliceerd op 16 December 2022

Op zoek naar de ideale kleidakpan voor je nieuw of te renoveren dak? Dan zijn er heel wat knopen om door te hakken. Keramische dakpannen komen niet alleen in diverse vormen, uitvoeringen en kleuren. Ze zijn ook in een hele reeks formaten verkrijgbaar. Het dakpan formaat kiezen doe je best doordacht, want het heeft invloed op diverse zaken. We vertellen je graag meer, zodat jij straks de juiste keuze maakt.

Keramische dakpannen: tal van mogelijkheden voor jouw dak

Wanneer je denkt aan dakbedekking, denk je aan dakpannen. Keramische dakpannen zijn populair omwille van hun lange levensduur, hun onderhoudsvriendelijkheid en hun authentieke, natuurlijke look. Bovendien kan je er alle kanten mee uit.

  • Dankzij de diverse vormen (vlak, licht golvend, sterk golvend) is zowel een strak dak als een dynamisch golvend dak mogelijk.
  • Verder kies je uit verschillende afwerkingen. Denk aan een glazuurlaag die beschermt tegen de aangroei van mossen en algen. Of een verweerde look, waarmee je makkelijk een cottage-stijl neerzet.
  • Meestal kiest men een kleur die aansluit op die van de ramen en deuren, maar je kan ook kiezen voor een contrasterende kleur.
  • Tot slot zijn er diverse dakpan formaten om uit te kiezen. Ontdek hier een handig overzicht van collecties kleidakpannen, gerangschikt van groot naar klein.

Een dakpan formaat kiezen: dit zijn de gevolgen

Het dakpan formaat dat je kiest, heeft impact op 3 vlakken. Zo bepaalt het mee de uitstraling van je dak, maar ook de prijs ervan én de snelheid van de werken. De moeite om even bij stil te staan dus! We geven je graag tips om het juiste dakpan formaat te kiezen.

Goed om te weten: gemiddeld heb je tussen de 10 en 20 dakpannen per m2 nodig om je dak te vullen. Daarnaast heb je nog dakpannen voor de daknok en ter hoogte van de topgevels nodig.

De invloed op het uitzicht van je dak

Door slim het formaat voor jouw dakpan te kiezen, kan je beïnvloeden hoe je dak eruitziet.

  • Een eerder klein dak, en wil je dit groter laten lijken? Dan kies je best voor kleine dakpannen, zoals de Tegelpan 301 of de Tegelpan Elfino. Omdat de lijnen tussen de dakpannen dan dichter bij elkaar liggen, is je dak voller en lijkt het groter.
  • Is je dak eerder groot? Bij grote daken bekom je een harmonieus totaalplaatje door grote dakpannen te leggen. Want zo kan je de golven en de lijnen breder spreiden. Kleinere dakpannen daarentegen maken een groot dak levendiger, doordat er een meer dynamisch lijnenspel is.

Tip: doe frisse ideeën op met deze inspiratiegids en overleg met je architect over de gewenste uitstraling voor jouw dak.

De invloed op de snelheid van de werken

Over het algemeen geldt: hoe groter de dakpan, hoe sneller het dekken van het dak verloopt. Hoe dat komt? Als je voor kleine dakpannen kiest, moeten er meer panlatten op het dak bevestigd worden. Ook moet de dakdekker meer kleidakpannen van de palletten halen, naar boven brengen en vastmaken op het dak. Kies je echter voor grotere dakpannen, dan betekent dat minder werk en dus een sneller verloop van de werken. Er zijn bijvoorbeeld dakpannen waarvan je er maar 10 nodig hebt om een m² te dekken.

De invloed op de prijs van je dak

Om de plaatsingskosten te beperken kan je grotere dakpannen kiezen die snel geplaatst kunnen worden. Grotere dakpannen zijn iets duurder per stuk dan hun kleinere broertjes, maar de plaatsing gaat sneller. Hierdoor zal de eindfactuur meestal goedkoper uitkomen als je met grotere dakpannen werkt.

Opgelet, want ook de vorm van je dak speelt een rol. Doorgaans geldt: hoe eenvoudiger het dak, hoe goedkoper de plaatsing. Voor een kleinere woning met veel dakonderbrekingen kan een kleinere dakpan interessanter zijn.

Kies voor kwaliteit

De grootste fabrikant van kleidakpannen in België is Wienerberger. Zij brengen keramische dakpannen op de markt onder de naam ‘Koramic’. Die zijn erg goed bestand tegen extreme temperaturen, komen met een garantie van 30 jaar op vorstbestendigheid inclusief vervangingskosten en voldoen aan de strengste Europese kwaliteitsnormen. Zo ben je zeker van kwaliteit. Ontdek hun collecties keramische dakpannen.

Bezoek een Wienerberger showroom voor advies

Benieuwd naar de ideale dakpan voor jouw dak? Bezoek dan een Wienerberger showroom. Je ontdekt er een uitgebreid aanbod keramische dakpannen, krijgt advies op maat en kan via de handige ‘combinators’ zelf combinaties van dakpannen, gevelstenen, voegen en raamprofielen uitproberen. Als je wil, krijg je je favoriete stalen mee. Zo kan je thuis alles nog eens op een rijtje zetten voor je beslist.

Een hellend dak met Koramic keramische dakpannen is stevig, duurzaam en ook gewoon mooi. Niet zeker welke dakpannen je precies wil? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en bezoek een Wienerberger showroom voor advies op maat.

Tip: op huizenspotten.be kan je eenvoudig een route uitstippelen langs bouwprojecten met Koramic kleidakpannen. Plan je uitje en kom je favoriete dakpan op het spoor!