Zonnetent kopen? Een mooie én praktische toevoeging aan je terras

Gepubliceerd op 10 August 2022

Ben je ook dol op het buitenleven, en geniet je ook in volle zomer graag van je terras? Dan is een zonnetent of zonnescherm een mooie toevoeging aan je woning. Je installeert een zonneluifel eenvoudig aan de gevel van je woning en bent zo altijd verzekerd van schaduw en verkoeling op je terras! Niet meer sleuren met parasols en de bijhorende zware parasolvoeten. Je rolt eenvoudig de luifel uit en kan meteen genieten van een verkoelend drankje! Ontdek er gauw meer over. 

Manuele of elektrische bediening?

Een manuele zonneluifel bedien je via een draaistang. Dat heeft als voordeel dat er geen elektronica aan te pas komt en er dus ook niets kan mee fout gaan. Nadeel is dan weer dat je telkens moet rechtstaan wanneer je de luifel wat meer wil uitschuiven.

Een elektrische zonnetent bedien je vanuit je luie tuinzetel met een afstandsbediening. De zonnetent is uitgerust met een radiogestuurde motor. Vaak zijn automatische zonneluifels ook voorzien van een noodkoppeling. Hierdoor kan je bijvoorbeeld bij stroompanne wel nog steeds de luifel bedienen. Bovendien heb je tegenwoordig ook heel wat zonneluifels die je kan bedienen met een applicatie op je smartphone. Geen zoektocht meer naar de afstandsbediening dus. Wat is er nog makkelijker dan dat?

Open, semi of gesloten cassette?

Bij een zonnetent heb je drie versies qua opslag van het doek:

  • Een gesloten cassette sluit het doek af van weersomstandigheden en vuil, waardoor het optimaal beschermd wordt. Dit is in aanschaf iets duurder, maar het komt de levensduur van je zonnetent zeker ten goede.
  • Bij een semi cassette is de cassette aan de onderzijde geopend. De voor- en bovenkant zijn wel gesloten. Dit model biedt iets minder bescherming dan een gesloten cassette. Maar hierbij kan vocht (door bijvoorbeeld dauw in de avond) wel beter drogen. Dit is bij een gesloten cassette minder het geval.
  • Bij een zonneluifel met open cassette is de achterzijde van de cassette geopend en is het zonnedoek enkel van bovenaf beschermd. Dit zijn eerder goedkope instapmodelletjes.

Hoe breed moet je zonneluifel zijn?

Als we ervan uit gaan dat je de luifel boven een raam of schuifraam plaatst, neem je de totale breedte + 2 x 25 cm. Bij Zelfbouwmarkt vind je zonneschermen van 3 meter tot 6 meter. Je vindt dus gegarandeerd een zonnetent die bij jouw woning past. Vind het gepaste zonnescherm online.

Voor- en nadelen op een rijtje

+

  • Voldoende schaduw en dus bescherming tegen schadelijke uv-stralen
  • Ook in huis blijft het koeler dankzij je zonnescherm
  • Als je het niet gebruikt, zit het mooi opgeborgen in zijn behuizing. Opgeruimd staat netjes!
  • Goedkoper dan bijvoorbeeld een pergola of terrasoverkapping

-

  • Je verliest zicht op de tuin als het zonnescherm volledig is uitgerold
  • Het moet bevestigd worden aan de gevel, je kan dus achteraan in de tuin op deze manier geen schaduw creëren

Besparen op je energiefactuur dankzij een zonnetent? Ja, dat kan!

Een zonnetent zorgt ervoor dat de zon niet meteen op je ramen valt. Vandaag de dag kiezen mensen vaak voor grote glaspartijen met als doel extra lichtinval in huis en meer connectie met de tuin en het terras. Dit maakt wel dat je woning in de zomer aanzienlijk kan opwarmen. Door het zonnescherm uit te rollen op een zonnige dag, zal je merken dat je woning een stuk koeler blijft. Hierdoor hoef je de airco minder aan te zetten, of je ventilatoren minder te laten blazen. Op deze manier kan je dus wel wat besparen op je maandfactuur voor elektriciteit in de zomer.

Benieuwd naar een breed aanbod zonneluifels? Ook voor de aanschaf van jouw zonnetent is Zelfbouwmarkt jouw partner. Ga langs in de ruime showroom van 6000 m², hun adviseurs helpen jou graag om de perfecte zonnetent uit te kiezen. Natuurlijk hebben ze ook heel wat andere materialen om van je huis, je thuis te maken. Ontdek ze snel online.