Voorkom oververhitting, maak je woning hittegolfbestendig met deze oplossingen

25/05/2023

We kiezen vaak grote ramen met smalle profielen om genoeg daglicht binnen te laten. Maar wanneer de zon op hete dagen vrij spel krijgt, dan speelt oververhitting je parten, ook in een goed geïsoleerd en luchtdicht huis. Eens de warmte binnen is, krijg je ze dan ook moeilijk buiten. De oplossing? De gepaste buitenzonwering. Ontdek er meer over.

Fan van de zon

In tegenstelling tot de zuiderse landen bouwen wij mét de zon. Wij voorzien grote glasoppervlakten met een zongerichte oriëntatie, om zoveel mogelijk te profiteren van warmte en licht. In de winter en in het tussenseizoen is dat mooi meegenomen. Maar tijdens de zomer kan in een huis waarvan een zongerichte gevel voor 50% uit niet-zonwerend glas bestaan, de kamertemperatuur bij gesloten ramen al vlug stijgen met 10 °C. Dat betekent dat het bij een buitentemperatuur van 25 °C binnenshuis al snel 35 °C kan worden. Om dan afdoende verkoeling te brengen, is zonnewering meer dan welkom.

Zonwering

Buitenzonwering is efficiënter dan binnenzonwering

Bij zonneweringen wordt een onderscheid gemaakt tussen binnenzonwering en de buitenzonweringssystemen. Buitenzonwering, dus zonwering aan de buitenkant, is het efficiëntst. Ze houden de zonnestralen tegen nog vooraleer die zich doorheen het glas een weg kunnen banen. Zonweringsystemen voor binnen schermen pas af nadat de zonnestralen al door het raam naar binnen zijn gekomen. De warmte zit dus al tussen het glas en het gordijnen of de lamellen opgeslagen. Buitenzonwering houdt 85 à 90% van de warmte-energie tegen, binnenzonwering maar 35 à 65%. Welke zonwering moet je kiezen? Waar hou je rekening mee bij het kiezen van de juiste buitenzonwering? 

Functie van de ruimte

Voor een leefruimte die uitkijkt op de tuin kies je best een buitenzonwering met behoud van de doorkijk naar buiten zoals bijvoorbeeld een luifel boven het raam of een screen die in gesloten positie nog voldoende doorkijk biedt.

In een bureau is het belangrijk dat je bij een laagstaande zon verblinding kan voorkomen. Hier zijn screens, verticaal geplaatste lamellen of schuifpanelen de ideale oplossing.

In slaapkamers bieden screens met een verduisterend doek de beste bescherming.

Oriëntatie

Bij ramen op het zuiden tot zuidoosten zal de zon in de zomer nooit laag staan. Mogelijke verblinding is dus uitgesloten. Bij een oostelijk of westelijk georiënteerd raam staat de zon altijd laag, zowel in de winter als in de zomer. Een oostelijk of westelijk raam vraagt daarom een andere zonwering dan een raam op het zuiden. Bij ramen op het zuiden tot zuidoosten kan een luifel de beste oplossing zijn. Voor ramen naar het zuidwesten en westen kies je beter voor screens of aluminium lamellen. Ook ideaal voor het zuidwesten en westen zijn schuifpanelen met geïntegreerde screens of aluminium of houten lamellen.

Donkere of lichte screens

Zeker voor heel grote glaspartijen zijn screens de beste oplossing. Screens zijn strak gespannen doeken met kleine perforaties die aan de buitenkant van het raam worden neergelaten. Ze laten licht binnenstromen, maar weren uv-straling en warmte. De meeste zijn gemaakt van acryl- of polyestervezels. Acrylvezels isoleren goed en zijn gemakkelijk te onderhouden, polyestervezels zijn ongevoelig voor scheuren en slijtage. De kleur bepaalt niet alleen het uitzicht, maar ook de efficiëntie. Donkere screens zijn efficiënter dan screens met lichte kleuren. Een doek in een donkere kleur filtert meer dan 90% van de zonnestraling. Een zonweringsdoek in een lichte kleur zal meer licht en uv-stralen doorlaten.

Fixvent Mono AK

Wil je de zonnewarmte weren en tegelijkertijd ventileren? Hiervoor heeft Renson de Fixvent Mono AK. Deze screen wordt bovenop het raam gemonteerd en is voorzien van een zelfregelend ventilatierooster dat zorgt voor de toevoer van verse lucht in de woning.

Meer info? www.renson.eu

De best passende doekzonwering voor elk type raam

Screens bestaan in heel veel kleuren, weefpatronen en types. Heeft je huis ramen met minimalistische profielen? Hoekvensters? Een schuifraam of een platdakvenster? Renson heeft voor elk type raam de best passende doekzonwering. Zo ben je zeker van een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door.

Fixscreen: perfect te integreren

De Renson Fixscreen doekzonwering kan zo goed als onzichtbaar in de gevel worden weggewerkt. Zo vallen zowel de doekkasten als de zijgeleiders (die je kan verkrijgen in dezelfde kleur als het aluminium buitenschrijnwerk) amper op.

Fixscreen Minimal: voor minimalistische ramen

De Fixscreen Minimal kan je ook in combinatie met de slankste raamprofielen de zon tegenhouden waar dat het efficiëntst is: aan de buitenkant van het glas. Het zonweringsdoek is dermate minimalistisch ontworpen – zonder zichtbare schroeven, met smallere zijgeleiders en alle onderdelen in dezelfde kleur, met een compactere doekkast en een kleinere onderlat waarin de lasnaad van het doek onzichtbaar zit weggewerkt, en met een perfecte aansluiting op de aflopende raamdorpel – dat je nauwelijks merkt dat het in de gevel is ingewerkt.

Wanneer de doekwering 40 mm naar voor wordt gebracht, kan je ze combineren met ramen of deuren met een klink aan de buitenzijde, en ook met schuifhorren en schuiframen met een schuivende vleugel aan de buitenzijde.

Panovista Max voor glas-op-glashoekvensters

Met de Panovista Max van Renson kan je grote hoekvensters van doekzonwering voorzien, zonder storende kabels of geleiders in de hoek. De oplossing bestaat uit twee doeken die worden aangestuurd door eenzelfde motor en bij het afrollen op de hoek in elkaar ritsen.

Slidefix voor (hoek)schuiframen

De Renson Slidefix is de eerste doekzonwering die de zijwaartse richting van schuiframen volgt. Zo is het – zelfs met de doekzonwering dicht – altijd mogelijk om via het schuifraam naar de tuin of het terras te gaan.

Topfix & Topfix Max voor (plat)dakvensters

Ook de Topfix-doekzonwering voor schuinliggende en horizontale beglazing is met de Fixscreen-technologie van Renson uitgerust. Zo wordt een extreme doekspanning gerealiseerd (windbelasting tot 120 km/u), en behoren klapperende en stukgescheurde doeken tot het verleden.

Met Topfix Max kunnen grote oppervlakken tot 30 m² met doekzonwering worden uitgerust.

Meer info? Kijk op renson.eu/nl-be of contacteer een Renson-verdeler voor advies op maat.

In samenwerking met www.iedereenben.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.