Zonwering inspiratie: welke screens passen bij mij?

23/08/2022

Hoe warm wordt het bij jou in huis tijdens de zomer? Ritsscreens houden de warmte buiten en garanderen een gezond en koel binnenklimaat. Zo heb je geen energieslurpende airco meer nodig. Goed voor je comfort, het milieu en je energiefactuur. Maar wat is er zoal mogelijk als je voor screens gaat? Hoe stem je ze af op je woning? Welk type, doek en bediening kies je?

Buitenzonwering: hou je hoofd koel zonder airco

We kunnen er niet omheen: ons weer wordt almaar extremer. Zo krijgen we tegenwoordig vaker te maken met hittegolven. Wil je eenvoudig oververhitting in huis voorkomen, kijk dan uit naar buitenzonwering. Met screens hou je de zonnestralen tegen voor ze het glas van je ramen bereiken. Zo hou je makkelijk het hoofd koel. In één moeite bespaar je op je energiefactuur, want een energieverslindende airco is niet meer nodig. Verder verminderen screens de inkijk, terwijl jij kan blijven genieten van het zicht op je tuin of terras. Bekijk inspirerende realisaties met screens.

Energiezuinig wonen, ook met grote glaspartijen

Heb je (ver)bouwplannen? Als je screens voorziet, kan je met een gerust hart voor grote glaspartijen gaan. Want je weet: in de zomer gaan mijn screens oververhitting tegen. In de winter profiteer je dan weer van de binnen stralende winterzon. Op die manier zal je minder moeten verwarmen. Ook zal je woning met buitenzonwering beter scoren op het vlak van energieprestaties. Laat je adviseren door een verdeler in je buurt en informeer je over premies.

ZIP-screens: windvast en insectenwerend

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je screens. Daarom kijk je uit naar ZIP-screens met een ritssysteem. Met dit systeem zijn je screens bestand tegen hevige wind en blijft het doek altijd strak gespannen. Screens van SUYS hebben Lockscreen®-technologie. De screen zit bovenaan, onderaan en langs de zijgeleiders strak aan de raampartij vast. Of het nu regent, waait of onweert, je screens geven geen krimp. Mooi meegenomen: omdat er geen tussenruimte is tussen de geleiders en de onderlat, worden insecten geweerd.

Kies het type screen: inbouw, opbouw of voorzet

Welk type screen jij best kiest, hangt in de eerste plaats af van je project. Gaat het om nieuwbouw of renovatie? Daarnaast kan je kiezen waar de kast wordt geplaatst: bovenop het raamkader of voor het raam (of de muur). Bij een nieuwbouwwoning kan de kast ook geïntegreerd worden in de spouw van de muur.

Goed om te weten: screens op zonne-energie zijn de meest duurzame keuze. De batterij die nodig is voor het aandrijven van de motor, wordt opgeladen door zonlicht. Voor deze screens is er geen stroomtoevoer of bekabeling nodig. De plaatsing lukt snel, zonder breekwerk. Vraag hier je gratis infobrochure aan.

Kies het juiste doek voor je screens

Welk doek kies je voor je screens? Je keuze bepaalt mee hoeveel licht en warmte er zal binnenkomen in je woning. Jij beslist of je volledig wil verduisteren, of het zicht op je tuin wil behouden. Bij SUYS vind je gegarandeerd een doektype dat bij jouw screens en woning past. Door de brede waaier aan doeken en kleuren kan je je screen personaliseren zodat het perfect aansluit bij de stijl van je woning.

Soorten doeken

  • Sergé-doeken bestaan uit verweven glasvezeldraden voorzien van een PVC-coating. Deze doeken behouden heel goed hun vorm en kleur en zijn prima bestand tegen vocht en warmte.
  • Soltis-doeken zijn de beste keuze voor toepassingen onder spanning. Ze bestaan uit geweven polyesterdraden die voorzien worden van een brandwerende PVC-coating. Een Soltis-doek is vormvast, wat zorgt voor een lange levenduur.

De Sergé-doeken zijn het populairst. Hoe kies je het juiste Sergé-doek voor elke ruimte? Daarvoor hou je rekening met de lichtdoorlaatbaarheid (openheidsfactor) en de kleur van het doek.

De openheidsfactor

Kies je voor een doek met een lage openheidsfactor (bv. Sergé 1%), dan wordt de inkijk geminimaliseerd. Wil je een betere doorkijk naar bijvoorbeeld je tuin, dan kies je beter voor een doek met grotere openheidsfactor (bv. Sergé 5%). Sergé Blackout is dan weer 100% verduisterend, wat ideaal is voor een slaapkamer.

De kleur van het doek

Welke kleur kies je voor je screendoek? Dat is vooral een kwestie van smaak. Maar er zijn ook praktische zaken om rekening mee te houden:

  • Hoe donkerder de kleur van het doek, hoe beter de doorkijk naar buiten en hoe minder de doorkijk naar binnen.
  • Een lichter doek laat meer daglicht binnen in je woning.
  • Kies je screens voor een slaapkamer? Ga dan voor verduisterende doeken (=BlackOut).

Bij SUYS kies je uit een ruim aanbod aan mooie doekkleuren. Je vindt dus steeds een doek dat perfect aansluit bij de stijl van je woning. Steek je licht op bij een verdeler in je buurt.

Kies de kleur voor de kast, geleiders en onderlat

Ook de kleur die je kiest voor de kast, geleiders en onderlat bepaalt mee het totaalplaatje. SUYS biedt 10 standaard TOP-kleuren aan in 30% mat. Daarnaast kan je kiezen tussen alle RAL-kleuren en diverse afwerkingen (mat, glanzend, structuur of metallic).

Tip: laat de kleur van de kast en zijgeleiders afstemmen op je schrijnwerk. Zo sluit je screen naadloos aan bij de stijl van je woning.

Kies je bediening

Je kan je screens natuurlijk bedienen met een wandschakelaar of afstandsbediening, maar ook met een app op je smartphone, tablet of pc. Zo’n app geeft je controle op afstand en biedt de mogelijkheid om je voorkeuren te programmeren. Ook kan je ervoor kiezen om je zonwering centraal te bedienen via een domoticasysteem. Naast de klassieke elektrische sturing, kan je je screens aansturen met zonne-energie. Een energiezuinige keuze, die geen breekwerk vraagt. Of wat dacht je van een bediening met je stem? TaHoma van Somfy is compatibel met Google Assistent en de spraakassistent Alexa van Amazon, waardoor spraakbesturing mogelijk wordt.

Benieuwd naar screens op maat voor jouw project? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en leer meer over de mogelijkheden. Bekijk zeker ook de realisaties van SUYS, want zo doe je frisse ideeën op. Voor advies op maat en/of een offerte, contacteer je een van hun Preferred Partners.

In samenwerking met SUYS

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.