Slaapproblemen? Creëer het ideale slaapoord met deze drie tips

Gepubliceerd op

Slaap jij ’s nachts als een roosje of kom je ’s morgens als een zombie uit je bed? Misschien ligt het wel aan je slaapkamer? Te warm, te veel licht, te lawaaierig. Wat een oase van rust hoort te zijn, is vaak een bron van frustratie. Wil je ’s nachts beter kunnen slapen? Optimaliseer dan je slaapomgeving. Welke buitenschrijnwerkoplossingen helpen hierbij? Ontdek het hier.

Een goede nachtrust, broodnodig

De hoeveelheid uren die je slaapt maar ook de slaapkwaliteit is zeer belangrijk. Zo blijven je hersenen gezond, worden de emoties van de dag goed verwerkt en onthoud je beter wat je door de dag hebt geleerd. Veel Belgen slapen te weinig en slecht. Naast slechte slaapgewoontes, kun je de oorzaak vinden bij een slechte slaapomgeving. Te veel licht, te veel warmte en te veel omgevingsgeluiden verstoren de nachtrust in de slaapkamer. Wat kun je hieraan doen?

Drie tips voor een betere slaapkwaliteit

1. Zorg voor een frisse slaapkamer

De ideale temperatuur van een slaapkamer is 16 tot 18 graden. Is je slaapkamer warmer, dan raakt je lichaam ontregelt en slaap je minder goed (in). Verandert je slaapkamer tijdens hittegolven in een sauna? Lig je plakkerig te draaien en woelen, gooi je je deken af en zoek je de koelste plekjes in bed op? Heb je geen zin in storende ventilators en energieverslindende airco’s? Ga dan voor screens of rolluiken. Die plaats je aan de buitenkant van je raam waardoor zonnestralen buiten blijven en het binnen aangenaam fris is. Bovendien verlagen screens aan de buitenkant van je ramen het E-peil van je woning. 

2. Verduister je slaapkamer

Het is wetenschappelijk bewezen dat in het donker slapen beter is voor je gezondheid. Complete duisternis zorgt er namelijk voor dat je beter kunt ontspannen en het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Is er te veel licht in je slaapkamer, dan val je minder snel in slaap, slaap je minder diep én minder lang.  Dus schijnt de straatverlichting je kamer binnen? Ga je laat slapen en word je ’s morgens te vroeg wakker door het vroege daglicht? Werk je vaak in ploegendienst? Blokkeer dan het binnenvallend licht makkelijk met rolluiken of verduisterende screens. Die kun je bovendien automatisch bedienen voor meer comfort.

3. Verminder het omgevingsgeluid

Ook lawaai hou je best uit de slaapkamer. Dit verstoort namelijk je lichamelijke en mentale herstel. Via weinig geïsoleerde muren, slecht afgedichte ramen of via het glas van je ramen kan lawaai je slaapkamer binnendringen. Schrik je wakker of kun je de slaap moeilijk vatten door storende omgevingsgeluiden? Dan kan isolerend buitenschrijnwerk, helpen, maar ook rolluiken bieden een oplossing. Hiermee creëer je een dempend schild voor je vensters. Het geluid van bijvoorbeeld het verkeer, een dorpsfeest in de verte worden zo herleid tot een zacht geruis. 

Screens en rolluiken: toppers op elk vlak

Niet alleen voor de nachtrust zijn rolluiken en screens een slimme investering. Zo zijn ze ook inbraakwerend, vergroten ze de privacy en helpen ze je energie besparen. Ontdek alle voordelen van screens en rolluiken. Inspiratie nodig? Ontdek realisaties met screens en rolluiken.

Wil je je nachtrust verbeteren met rolluiken of zonwering? Laat je inspireren door de SUYS realisaties, ontdek de producten op de SUYS website en download de gratis brochures over screens en rolluiken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor bij jou thuis? Ontdek de geschikte oplossingen bij een verdeler in je buurt.

   

standaard