Elegante oplossing tegen oververhitting
Warme zomerdagen zijn top, maar niet als je het voortdurend te warm hebt in huis. Geen stress, je hoofd koel houden kan ook zonder airco. Screens houden ongewenste warmte tegen nog voor de zon in contact komt met je ramen. Ook handig: je ventileert je woning zonder insecten binnen te laten. Leer meer over de mogelijkheden voor jouw project en ontdek inspirerende realisaties.
3 soorten screens
Wil jij graag weten hoe je een screen plaatst? De juiste aanpak hangt af van het type screen dat je kiest. We onderscheiden grofweg 3 soorten screens:
- Inbouwscreens zie je vaak opduiken bij nieuwbouwprojecten. Het frame van de inbouwscreen wordt in een spouw geplaatst. Daarvoor moet je spouw minstens 11 cm breed zijn. Dit bespreek je best met je architect en je zonweringspecialist. Heb je geen screens voorzien, maar heb je ingrijpende verbouwingen gepland? Dan kies je best voor opbouwscreens.
- Opbouwscreens worden op je nieuwe ramen gezet voor ze geplaatst worden. Ze worden het meest gebruikt bij doorgedreven renovaties, waarbij men de ramen vervangt. Wanneer deze screens gemonteerd zijn op de ramen, monteert men ze in hun geheel in de raamopeningen.
- Voorzetscreens zijn ideaal voor bestaande woningen. Voor de installatie heb je twee mogelijkheden. De eerste is een plaatsing in de dagkant, waarbij men het frame van de screens in de raamopening plaatst, tegen het raam. Dit is doorgaans de meest esthetische oplossing. Maar een voorzetscreen kan ook tegen de gevel geplaatst worden, net boven de raamopening. Zo behoud je de volledige doorkijk uit het raam.
Niet zeker welk type screen jij best kiest? Download je infobrochure en neem contact op met een zonweringspecialist in je buurt voor hulp bij je keuze.
Screens plaatsen: zo gaat je vakman te werk
De montage van je screens is een klus die je best overlaat aan een ervaren installateur om schade te voorkomen. De screenkast, de geleiders en een afstandsbediening of schakelaar krijg je geleverd. Verder heeft de installateur volgende gereedschappen en materialen bij de hand: een inbussleutel 3, een schroevendraaier, een boormachine met boren en vijzen, een waterpas, een meter en eventueel siliconenkit.
Stap 1: hij bereidt zijn klus voor
Met de nodige materialen in de buurt, kan je vakman aan de slag. Voor hij start met het plaatsen van de screen, boort hij een gat voor de motorische bediening. Deze opening kan hij maken in het raam of in de muur.
Stap 2: hij plaatst de zijgeleiders
De vakman schroeft de afdekplaat van de geleiders los, en neemt het pvc-stuk eruit. Voor het losschroeven gebruikt hij een inbussleutel van 3 mm. Vervolgens boort hij gaten in de voorkant of in de zijkant van de geleider, om deze vast te kunnen maken. Hij boort de gaten waar de mousse zit, aan de binnenkant van de geleider. Daarna schuift hij de kast op de geleider. Tijdens het loodrecht zetten van de kast op de geleider let hij erop dat de beentjes van de zijstukken niet afbreken. Hij zorgt ervoor dat de geleiders parallel zijn ten opzichte van elkaar én loodrecht staan ten opzichte van de kast. Belangrijk, want een slechte montage veroorzaakt rimpelvorming van het doek.
Stap 3: hij monteert de screenkast
Daarna monteert je vakman de screenkast. Hoe hij dat aanpakt, hangt af van het type screen dat je hebt gekozen. Gaat het om een inbouwscreen, dan plaatst hij de screenkast in de spouw. Heb je gekozen voor een voorzetscreen, dan plaatst je vakman de screenkast voor het raam. Bij opbouwscreens wordt de screenkast op het raam gemonteerd.
Stap 4: hij bevestigt het doek
Nadat de screenkast gemonteerd is (en eventueel afgekit met silicone), steekt de vakman de zijkant van het screendoek in het pvc-profiel. Daarbij let hij erop dat de inkeping van het profiel bovenaan zit. Vervolgens schuift hij het profiel in de geleider. Daarna schuift hij de afdekplaat terug op de geleider. Hij controleert of de mousse wel op de juiste plaats zit en test de screen door hem handmatig op en neer te laten, of door een testkabel te gebruiken. Tot slot bevestigt hij de afdekkap van de geleiders.
Stap 5: hij sluit de motor aan
De vakman sluit de gekozen motor aan volgens het bijhorende aansluitschema. Hoe hij te werk gaat, hangt af van het type motor dat je screen heeft.
Stap 6: hij stelt de motor af
Tot slot stelt je vakman de motor van je screen af.
Slim geplaatst en tijd gewonnen
Slimme zonweringbedrijven blijven innoveren om hun service te verbeteren. Bij SUYS wordt elk screen voorzien van een NFC-tag (Near Field Communication). Die kan je scannen met je smartphone of tablet, om alle info over het product te ontdekken: verkooporder, productiedatum, productdetails etc. Dankzij deze tool ziet je installateur snel welke screen waar moet komen. Ook bij service achteraf bewijst de slimme chip zijn nut. Zonder moeite kent je vakman alle noodzakelijke info voor een vlotte interventie.
Het plaatsen van je screens laat je best over aan een ervaren installateur, zodat je zeker bent van een professioneel resultaat. Vragen over de montage van je screens, of op zoek naar een vakman voor je klus? Neem contact op met een zonweringspecialist in je buurt.