Zwoele zomers
Zonnige dagen en hittegolven komen steeds meer voor. Maar ook buiten de zomer. En daar zit de klimaatopwarming iets voor tussen. Gelukkig kun je in je woning de koelte opzoeken. Hoe voorkom je dat het er broeierig heet wordt?
Bescherm je tegen de zon
Wil je je woning koelen? Dan denk je misschien aan airco’s. Maar het kan ook energiezuiniger, efficiënter en slimmer. Met zonwering zoals screens en rolluiken natuurlijk! Wat zijn de mogelijkheden? We lichten ze even voor je toe.
Screens
Met screens, verticale zonweringsdoeken, houd je de zon buiten. Je regelt de lichtinval, terwijl je het zicht naar buiten behoudt. Niet alleen zijn screens bijzonder efficiënt, ze verlagen ook het E-peil van je woning. Daarnaast zijn er ook screens waarmee je je ramen kunt verduisteren.
Zonwerende screens moeten wel aan de buitenkant van je ramen gemonteerd worden. Zo vormen ze een efficiënte barrière tussen de warme zonnestralen en het vensterglas, en kan je woning niet extra opwarmen. Er bestaan verschillende soorten screens, te onderscheiden op basis van de manier waarop ze gemonteerd worden: opbouwscreens, voorzetscreens of inbouwscreens. Bovendien zijn er verschillende manieren om ze elektrisch te bedienen.
Opbouwscreens
Dit type screen wordt bovenop je raamkader gemonteerd en vormt één geheel. Ideaal bij een verbouwing. Je kan je opbouwscreen elektrisch bedienen. Ontdek de opbouwscreens.
Voorzetscreens
Een voorzetscreen wordt aan de buitenzijde van de bouw geplaatst, voor het raam of de muur. Je hebt dus een zichtbare kast. Het doek rolt op langs het raam. Voorzetscreens kunnen zowel voor een verbouwing als een nieuwsbouw dienen. Je kan je voorzetscreens elektrisch of via zonne-energie aansturen. Het voordeel van voorzetscreens met zonne-energie is dat er niet geboord moet worden in de gevel, want er moeten geen elektriciteitskabels voorzien worden. Zowel het zonnepaneel als de batterij zitten namelijk in de kast van de screen verwerkt. Ontdek de voorzetscreens en bekijk de referenties.
Inbouwscreens
Ga je bouwen? Voorzie dan ook meteen inbouwscreens in je woning. Ideaal voor passieve, of BEN-woningen (bijna energieneutraal). Hiervoor wordt de kast volledig weggewerkt in de spouw, het doek rolt op langs het raam of rolt (optioneel) van het raam weg. Strak! Ontdek de inbouwscreens en bekijk enkele referenties.
Meer weten? Download hier de gratis inspiratiebrochure over screens.
Lees ook: Hoe kies je het juiste zonweringsdoek? Ontdek onze tips.
Rolluiken
Maar ook rolluiken zijn een prima wapen tegen de zon. Tijdens hete zomers laat je de rolluiken naar beneden voordat de zon de kans krijgt om je woning via de ramen op te warmen. ’s Avonds rol je ze weer naar boven en laat je de frisse lucht via je ramen naar binnen. De rolluiken zelf zijn isolerend maar ook de laag lucht die tussen het raam en het naar beneden gelaten rolluik zit isoleert, zowel tegen de warmte in de zomer als de koude in de winter. Het zicht naar buiten wordt wel verhinderd.
Er bestaan verschillende soorten rolluiken: opbouwrolluiken, voorzetrolluiken en inbouwrolluiken. Bovendien kun je ervoor kiezen hoe je deze bedient: automatisch op elektriciteit of op zonne-energie. Helemaal op maat van je woning.
Opbouwrolluiken
Een opbouwrolluik is bovenop het raamkader gemonteerd en vormt dus één geheel. Het kan zowel voor nieuwbouw als verbouwingen worden ingezet waarbij je de ramen vervangt. De rolluikkast zit deels in de spouw weggewerkt zorgt voor een strak, esthetisch uitzicht. Bovendien geniet je hierdoor van maximale thermische en akoestische isolatie. Ontdek de opbouwrolluiken en bekijk enkele referenties.
Voorzetrolluiken
Een voorzetrolluik wordt op je bestaande ramen geplaatst, waardoor de kast zichtbaar is. Het voordeel is wel dat je geen kap- of breekwerk hebt en snel van de voordelen kunt genieten. Ideaal voor renovaties of wanneer er nog geen rolluiken werden voorzien bij de bouw van je woning. Ontdek de voorzetrolluiken en laat je inspireren door enkele referenties.
Inbouwrolluiken
Bij een inbouwrolluik wordt het rolluik in de spouw ingebouwd waardoor er geen rolluikkast is die zichtbaar is aan de buitenkant van de gevel. Je moet dit dus voorzien bij de bouw van je nieuwbouwwoning of in bepaalde gevallen bij een grondige renovatie. Je kan ook kiezen voor een inbouwrolluik waarbij er wel een rolluikkast is, die in de spouw wordt geïntegreerd. Ontdek de inbouwrolluiken en enkele referenties.
Meer weten? Download de gratis inspiratiebrochure over rolluiken.
Ga je voor screens of rolluiken om de zon te weren? Weeg de voordelen af en kies de oplossing die het best past bij jouw situatie. Hulp nodig of graag je zonwering bestellen? Laat je verder adviseren door een verdeler in je buurt en vraag je offerte aan.