Buitenzonwering installeren: geniet in 4 stappen van een heerlijk frisse woning

Gepubliceerd op 30 Augustus 2023

Wil je oververhitting in huis vermijden? Overweeg dan de installatie van buitenzonwering. Screens houden de binnentemperatuur lekker koel, wanneer de warmte buiten slopend is. En dat zonder energieverslindende airco. Welke vier stappen leiden je tot een heerlijk frisse woning? 

1. Kies het type screens

We starten bij de basis, gaat het om een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? 

In de meest ideale situatie werd er bij het ontwerp van de woning al rekening gehouden met de buitenzonwering. Kies voor een inbouwscreen, zo kunnen de screenkast en geleiders voor een strakke look weggewerkt worden in de spouw. 

Bij renovatie zijn er ook opties met oog voor design. Gaat het om een ingrijpende verbouwing, waarbij de ramen vervangen worden, kies je voor een opbouwscreen, dit is een screen die op het raamkader geplaatst wordt. Zo kan de screenkast nog achter de gevel weggewerkt worden. Is de verbouwing minder ingrijpend, dan is een voorzetscreen de oplossing.

2. Kies de afwerking

Screens worden vaak gekozen omwille van hun strakke design en de brede waaier aan uitvoeringsmogelijkheden. Zo heeft de Lockscreen® standaard een volledig intrekbare onderlat waardoor die het gezichtsveld niet stoort en het geheel eleganter oogt. De kasten zijn mooi naadloos afgewerkt en kunnen samen met de geleiders gepoederlakt worden in jouw kleur naar keuze. 

TIP: Stem de kleur van jouw screens af op jouw ramen voor een subtiele integratie in de architectuur.

3. Kies het juiste doek

Bij het kiezen voor doekzonwering is het type doek zeer bepalend. Je kiest uiteraard liefst een kleur die bij je woning past, maar overweeg vooral het functionele aspect.

Waar plaats je de screens? Plaats je ze voor de slaapkamers, dan ga je voor een volledig verduisterend doek. Is privacy belangrijk? Dan is een donker doek het meest geschikt: minder inkijk van buiten naar binnen, maar je behoudt wel een goede zicht naar buiten. Een lichtere doek brengt dan weer meer daglicht naar binnen.

Vergeet niet dat je in de eerste plaats voor het weren van de zon kiest. Bekijk dus zeker de G-waarde van het doek, die waarde geeft aan in welke mate jouw interieur nog opwarmt met het screendoek. Afhankelijk van de oriëntatie van het raam, kan is dit belangrijk in jouw doekkeuze.

4. Kies je bediening

Een gemotoriseerde bediening is zonder twijfel de slimste en meest comfortabele oplossing. Naast de klassieke schakelaar of afstandsbediening, is een aansturing via smartphone of tablet op vandaag het nieuwe normaal. Zelfs met spraaksturing via Google Assistant en Alexa (Amazon) laat je je screens open en dicht gaan. Automatisatie maakt het leven niet alleen makkelijk, geprogrammeerde weekscenario’s of een timerfunctie zorgen ervoor dat je je woning gerust kan verlaten.

Kies je voor kwaliteitsvolle buitenzonwering, dan kies je in de eerste plaats voor welzijn en comfort bij jou thuis. Maar ook voor een lagere energiefactuur, privacy, een esthetische oplossing, ...

Bovendien kan je je screens zelfs bij ons grillige Belgische weer naar beneden laten. Dankzij de innovatieve Lockscreen® technologie blijven de screens ook bij stormweer (tot 130 km/u) strak vastgeritst in de zijgeleiders.

Interesse in zonwering voor je bestaande woning of nieuwbouw? Vraag een prijsofferte bij een van de verdelers in je buurt.