Hoe elektrische rolluiken of screens bedienen en/of automatiseren?

05/02/2020

Of je nu een elektrisch rolluik, zonnescreen of zonnetent wil sturen, het principe is steeds hetzelfde. Je hebt een contact nodig om te openen en een ander contact om te sluiten.

 

Rolluikschakelaar

De goedkoopste oplossing is te werken met een eenvoudige rolluikschakelaar naast het rolluik. Met deze schakelaar kan je de beide contacten beurtelings aansturen. Voordeel van deze oplossing is budget. Dit is een goedkope oplossing maar met als nadeel de beperkte functionaliteit.

Rolluikmodules in je verdeelbord

Je kan ook werken met rolluikmodules in je verdeelbord. Dan bedien je de rolluiken met een drukknop. Afhankelijk van de bekabeling in je verdeelbord heb je één drukknop nodig (eenmaal drukken naar beneden, nog eens drukken is stop en nog eens drukken is naar boven) of twee drukknopen (eentje voor op en eentje voor af).

Het voordeel is dat je hetzelfde rolluik / screen kan sturen met meerdere drukknoppen van op verschillende plaatsen. Je kan dus een drukknop naast het rolluik / screen plaatsen, maar je kan ook een drukknop op een tweede of derde plaats zetten (bv als je de rolluiken / screens ook op een centrale plaats wil aansturen).

Bijkomend voordeel van dergelijk modules is dat je alle of enkele rolluiken / screens samen kan bedienen met één knop (bv alle rolluiken van het gelijkvloers naar beneden als ik ga slapen).

Lichtsensor

Je kan de rolluiken / screens ook sturen met een lichtsensor (bv rolluiken naar benden als het donker wordt) of een weersensor. Die laatste houdt rekening met de zon, regen, wind en vorst. Via de functie “lichtwisselonderdrukking” vermijdt de module het nerveuze sluiten en openen van de zonneweringen die de continue wisseling van zon en regenwolken tot gevolg zou hebben.

Domotica

Werk je met domotica, dan heb je nog meer mogelijkheden. Wanneer je op vakantie bent, doet jouw zonwering net alsof je thuis bent. Dit houdt dieven uit de buurt. In geval van nood opent jouw domotica automatisch de screens of rolluiken en creëert zo vluchtwegen. Het maakt niet uit of het inbraak of brand is. Laat je bv zachtjes wekken door de eerste zonnestralen door ’s morgens de zonwering automatisch te sturen. Een aangenaam alternatief voor de vervelende alarmtoon. Je kan je rolluiken ook integreren in een “sfeer”. Met één druk op de knop creëer je zo de nodige sfeer en privacy.

In de winter wil je langer de zon in huis. Deze geeft dan gratis warmte. In de zomer wil je opwarming absoluut vermijden en moet de zonnewering onmiddellijk naar beneden bij de eerste zonnestralen. Dit is makkelijk te beheren met een domotica installatie door bv de datum en binnentemperatuur in jouw configuratie voor de zonnewering of rolluiken te integreren.

Smartphone aansturing

Wil je via je smartphone je rolluiken sturen, dan behoort dat ook tot te mogelijkheden. Zowel bij jou thuis of bv van op kantoor.

Heb je nog vragen dan staat Ruban Zelfbouw uiteraard klaar om die te beantwoorden. Neem vooral contact op!

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.