Rolluiken vs. screens: wat zijn de verschillen?

04/04/2019

Je twijfelt tussen rolluiken en screens voor je woning, wat nu? Geen paniek, wij vergelijken beide opties voor jou, zodat je slim kunt kiezen. Het begint allemaal met enkele cruciale vragen …

De zon buiten houden, of eerder privacy?

De voornaamste functie van screens is de zon uit de woning houden. Screens zijn dus in de eerste plaats bedoeld als zonwering. Klinkt logisch, maar hier zit al een belangrijk verschil. Screens zorgen ervoor dat het binnen niet te warm wordt, zonder de woning af te sluiten. De ramen zijn nog steeds vrij met screens, het zicht naar de tuin blijft immers behouden.

Rolluiken zorgen er dan weer voor dat je de woning helemaal kan verduisteren en afsluiten. Je weert er dus net zo veel zon mee af, maar je verliest het zicht naar buiten. Omgekeerd kan er natuurlijk ook niemand meer bij jou binnen kijken, waardoor privacy een belangrijke troef wordt van rolluiken.

Wat met de isolerende eigenschappen?

Ook op het vlak van isolatie hebben rolluiken en screens verschillende eigenschappen. Screens hebben in principe geen isolerende eigenschappen, al houden ze het natuurlijk wel frisser in huis op warme dagen door het zonlicht tegen te houden.

Rolluiken bieden op dat vlak meer afsluiting. Ze zorgen er dus niet alleen voor dat de warmte minder makkelijk binnenkomt in de zomer, maar ook dat de winterkou wat minder kans krijgt.

Wat voelt het veiligste aan?

Ook het veiligheidsgevoel kan je keuze beïnvloeden. Dan kunnen we kort zijn: rolluiken houden inbrekers makkelijker buiten. Een screendoek houdt uiteraard geen dieven tegen. Met een mes kan er snel doorheen het doek worden gesneden. Als inbraakpreventie ook meespeelt bij je keuze, zijn rolluiken dus interessanter.

Hoe groot zijn de glaspartijen?

Een laatste bepalende factor is de grootte van de glaspartijen. Voor rolluiken is de maximale oppervlakte in principe beperkt door de lamel. Met lamellen van 39 mm kun je tot 12 m² gaan. Voor meer oppervlakte kunnen er wel kasten aan elkaar worden gekoppeld waardoor je twee aparte bladen ter beschikking krijgt. Met screens kun je tot maximum 6 meter gaan in één geheel. Dit in de breedte of in de hoogte met een totale oppervlakte van 20 m².

Eigenschappen van rolluiken:

  • Afsluiting voor meer privacy
  • Isolerende werking
  • Lastiger voor inbrekers
  • Beperkte oppervlakte: minder handig voor grote raampartijen

Eigenschappen van screens:

  • Zicht naar buiten blijft deels behouden, maar dus ook de inkijk
  • Eenvoudige en dynamische automatisatiemogelijkheden
  • Grote oppervlaktes mogelijk

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.