Zonwering installeren? Hier let je best op!

Gepubliceerd op 01 Juni 2021
Renson Fixscreen
Renson Fixscreen
Renson Fixscreen

In onze steeds beter geïsoleerde woningen vormt oververhitting in de zomer een permanente dreiging. Reden te meer om in elke nieuwbouw of renovatie plaats te voorzien voor zonwering. Maar wat is de meest efficiënte methode?

Zeg vaarwel tegen oververhitting

Wil je oververhitting vermijden, dan is er één gouden regel: voorzie buitenzonwering aan de drie zonkanten van je woning. Er zijn mogelijkheden genoeg, van een ruime dakoversteek tot een zonneluifel of lamellen. Maar om het risico op oververhitting écht tot een minimum te beperken én tegelijk in de winter en tussenseizoenen toch nog van de gratis zonnewarmte te kunnen genieten, kies je best onmiddellijk voor verticale screens (doekzonwering).

1. Hou zonnestralen buiten

Met screens aan de buitenkant van je ramen voorkom je dat zonnestralen het glas bereiken en zo je huis opwarmen. Vooral voor de lage ochtendzon in het oosten en de avondzon in het westen zijn screens een absolute must, ook al om vervelende reflecties op schermen te vermijden!

2. Controleer het daglicht

Je bepaalt zelf hoe ver je doekzonwering open of dicht laat, in functie van de buitenomstandigheden en de situatie in huis. Als je overdag op het werk bent, blijft je huis dankzij de gesloten screens lekker fris. ’s Avonds kan je de screens op het oosten en zuiden openen, terwijl je de screens op het westen nog even dicht laat. Zo controleer je het daglicht en blijft het binnen altijd aangenaam koel.

3. Geen opgesloten gevoel

Omdat er overdag buiten meer licht is dan binnen, kijk je bij de meeste screens altijd vlot van binnen naar buiten. Je hebt nooit een opgesloten gevoel, zelfs al zijn alle screens gesloten.

Let wel: als je voor sommige ruimtes, zoals een slaapkamer of badkamer, meer privacy wil, kan je screens gebruiken met een extreem lage openingsfactor. Je hebt dan geen inkijk (zelfs volledige verduistering is mogelijk), maar krijgt ook minder licht binnen.

Vraag hierover advies aan jouw Renson-verdeler.

4. Discrete integratie in gevel

Als je al van bij het ontwerp rekening houdt met doekzonwering, kan je deze onzichtbaar integreren in de gevel bij zowel ramen, schuiframen als veranda’s. Je hebt dan geen storende opbouwkasten, zoals bijvoorbeeld bij een zonneluifel, en behoudt het strakke uitzicht van je gevel.

5. Kleur en look in functie van je woning

Doekzonwering is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en weefpatronen. Daardoor kan je je screens perfect afstemmen op de rest van je woning.

Tip: verlies ook de functionaliteit niet uit het oog. De kleur speelt een belangrijke rol bij de transparantie en lichtdoorlatendheid. Donkere doeken bieden een betere doorkijk, terwijl lichtere doeken de zonnestralen beter weerkaatsen.

Laat je adviseren door jouw zonweringsspecialist.

6. Maximale efficiëntie dankzij domotica

Als je ze niet optimaal gebruikt, hebben screens weinig zin. Koppel de doekzonwering van Renson daarom aan een zonnesensor of domoticasysteem. Zo werken jouw screens op het moment dat je ze nodig hebt en blijft je huis gegarandeerd fris.

7. Windbestendig

De doekzonwering van Renson is opgewassen tegen windsnelheden tot 130 km/u. In tegenstelling tot andere zonwerende systemen ben je altijd zeker van een feilloze werking.

8. Oplossingen voor renovatieprojecten

Ben je niet van plan om je ramen te vervangen, maar wil je toch voorkomen dat je woning oververhit in de zomer, dan is de Fixscreen Solar de oplossing die je zoekt. De Fixscreen kan eenvoudig zonder kap- of breekwerken geïnstalleerd worden. Dankzij de zonnecel aan de voorzijde van de doekkast kan de screen bediend worden zonder dat er elektrische bedrading moet voorzien worden.

9. Minimalistische ramen

Minimalistische ramen worden steeds populairder. Ben je nog op zoek naar een geschikte doekzonwering hiervoor? Dankzij de Renson Fixscreen Minimal heb je ook in combinatie met de slankste raamprofielen de mogelijkheid om de zon tegen te houden waar dat het efficiëntst is: aan de buitenkant van het glas. In- of opgebouwd gaat de Fixscreen Minimal helemaal op in het raam waardoor hij amper opvalt.

Vragen? Kijk op renson.eu/nl-be voor meer info of contacteer een Renson-verdeler voor advies op maat. Tip: vraag ook je gratis brochure doekzonwering of structurele zonwering aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan