De zon, een welkome gast?
Hedendaagse woningen worden vaak uitgerust met grote raampartijen. Hierdoor komt er veel licht en warmte binnen, wat ons deugd doet en waardoor we minder energiekosten moeten betalen tijdens de koude dagen. Maar we hebben niet altijd evenveel behoefte aan zonlicht. In de zomer bijvoorbeeld, kan het storend zijn wanneer de zon te fel schijnt en de woning geleidelijk aan opwarmt. Gelukkig bestaan er efficiënte oplossingen om oververhitting binnenshuis en storend zonlicht tegen te houden en de impact van de zon tijdens steeds hetere zomers te beheersen. Zonwering bijvoorbeeld.
Waarom zonwering?
Zonwering kan twee functies hebben. Het geeft je controle over de lichtinval, én het houdt zonnewarmte tegen. Er bestaat zonwering die je aan de binnen- of aan de buitenkant van je woning kunt (laten) plaatsen. Omdat het aantal zonnige dagen en de hoge temperaturen met de jaren toenemen, is dat zeker geen slecht idee. Wat is het verschil tussen binnen- en buitenzonwering?
Zonwering binnen of buiten
Wil je vooral de storende zonnestralen buitenhouden en de lichtinval controleren? Dan voldoet zonwering aan de binnenkant van je ramen. Dit type zonwering verhindert echter niet dat de zon het op warme dagen binnenshuis ondraaglijk warm laat worden. Daarom kies je beter voor zonwering aan de buitenkant van je woning. Hiermee controleer je niet alleen de hoeveelheid licht, maar krijgen de zonnestralen ook niet de kans om door het glas te dringen en de binnenruimtes op te warmen. Logisch want zo worden die tegengehouden nog voor ze het glas kunnen bereiken. Welke types buitenzonwering bestaan er zoal?
Types buitenzonwering
Er bestaan verschillende types buitenzonwering met elk hun specifieke functie. Ontdek verschillende producten buitenzonwering. We lichten er enkele toe.
- Doekzonwering, ook wel screens genoemd, zitten strak tussen geleiders en vormen een beschermend schild voor je ramen. Dynamische buitenzonwering als deze heeft het grote voordeel dat je het zicht naar buiten behoudt en dat je in de winter en de tussenseizoenen met de screens opgetrokken toch kunt profiteren van de gratis zonnewarmte. Er bestaan verschillende types zonwerende doeken. Vind hier het juiste type doek. Je kunt deze ook combineren met nachtkoeling om koelere nachtlucht via grote inbraakveilige en insectwerende nachtroosters binnen te halen om het binnenshuis te helpen afkoelen.
- Schuifpanelen bestaan uit een stevig kader met daartussen lamellen in aluminium of hout, of screens gemaakt van zonwerende glasvezeldoek.
- Architecturale zonwering wordt mee in de buitenzijde van je woning verwerkt en vormt een strak geheel. De lamellen kunnen boven of voor het raam geplaatst worden en zijn zo gemonteerd dat ze het zonlicht optimaal weren.
- Terrasoverkapping: dit is meestal een vaste constructie met palen die je tegen je woning kunt laten plaatsen. Met screens of lamellen in het dak zit je niet allen het hele jaar door beschermd tegen zon, regen, weer en wind op je terras, maar kun je de hoeveelheid zonlicht regelen in huis naar wens regelen.
Zonwering en EPB
Voor nieuwbouw wordt er gevraagd om te voldoen aan EPB-vereisten om oververhitting te beperken. In een goed geïsoleerde, luchtdichte woning met grote glaspartijen kan de binnentemperatuur sterk stijgen. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ pak je het probleem van oververhitting aan bij de bron, en voorkom je met buitenzonwering dat de zon kan zorgen voor ondraaglijke binnentemperaturen. Zonwering heeft dan ook een positieve invloed op de energieprestatie van je woning, want je hoeft geen stroom te verbruiken om die te koelen.
Ben je op zoek naar de gepaste zonwering voor je woning? Neem contact op met een zonweringverdeler in je buurt.