Te warm in uw gebouw? Buitenzonwering doet wonderen!

Gepubliceerd op 18 August 2015

Aangezien de zon steeds vaker en intenser schijnt, is een goede zonwering een noodzaak. Een efficiënte buitenzonwering, zoals windvaste screens, schuifpanelen of een architecturale zonwering op basis van aluminium lamellen, houdt de zonnestralen tegen vooraleer ze het glasoppervlak bereiken. Zo houdt men de zonneïnstraling onder controle, zonder de inval van daglicht volledig af te sluiten en het zicht op de omgeving te verliezen. In combinatie met een gecontroleerde ventilatie en intensieve natuurlijke koeling wordt het comfort nog verhoogd en de nood aan energieverslindende airco’s verder vermeden.

De binnentemperatuur in een gebouw met buitenzonwering ligt snel 4 tot 6 °C lager dan in een vergelijkbaar gebouw zonder buitenzonwering. Het gebouw en zijn gebruikers zijn dus beschermd tegen oververhitting, waardoor hun comfort gevoelig verbeterd wordt. Die gebruiker bespaart ook nog eens fors op energie, omdat dure mechanische koeling vermeden wordt. Bovendien beschermt zo’n zonwering het meubilair en het interieur tegen verkleuring en geeft ze de gevel ook nog eens een esthetische meerwaarde.

Een buitenzonwering kan dan ook de problemen voor mens, milieu en maatschappij helpen oplossen of op z’n minst reduceren. Zo zorgt de natuurlijke koeling met zonwering en ventilatie ervoor dat het energieverbruik niet hoger wordt. Gevels nat spuiten, is ook niet langer nodig, waardoor we weer minder water zullen verbruiken. En door het gezonde en comfortabele binnenklimaat in woningen, appartementen en kantoren, maar zeker ook in ziekenhuizen en woonzorgcentra zal het aantal sterfgevallen ten gevolge van oververhitting gevoelig verminderd kunnen worden.

RENSON biedt een efficiënte oplossing voor elke toepassing

RENSON biedt een volledig gamma zonweringsystemen aan. Er zijn oplossingen op basis van aluminium lamellen alsook doekzonwering. Naast de standaardoplossingen kunnen ook projectgerichte, creatieve systemen ontwikkeld worden. Daarvoor werkt het projectteam van de zonweringspecialist uit Waregem nauw samen met de architect, installateur en bouwheer. Naast de pure zonwering biedt RENSON ook een volledig assortiment terrasoverkappingen voor de beheersing van overmatig zonlicht op het terras. Alle systemen baseren op een stevige aluminium structuur, die dan gecombineerd wordt met een dak uit doekzonwering, dat eenvoudig open en dicht geschoven wordt, of met een lamellendak, waarbij de aluminium lamellen 150° kunnen kantelen. Bij de ontwikkeling van zonweringsystemen en terrasoverkappingen wordt ook rekening gehouden met het aspect ‘design’, waardoor ze perfect, in sommige gevallen zelfs bijna onzichtbaar, in de architectuur van het gebouw geïntegreerd kunnen worden.

Zonweringsystemen met aluminium lamellen

Er zijn zonweringsystemen met aluminium lamellen (Sunclips of Icarus), die vast of beweegbaar, horizontaal of verticaal voor de ramen gemonteerd kunnen worden. Luifels hangen dan weer boven de ramen en verstoren zo het uitzicht naar buiten niet. Wanneer men ook tijdens de winter rechtstreekse zonneïnstraling wil vermijden, volstaan deze luifels niet en opteert men beter voor schuifpanelen (Loggia).

Doekzonwering

Wie liever niet gaat voor een aluminium zonweringsysteem kan ook kiezen uit een uitgebreid assortiment screens: knikarm- en uitvalschermen, markiezen, verticale screens en oplossingen voor schuinliggende of horizontale beglazing, zoals serres en lichtstraten. De laatste jaren is er een overgang naar oplossingen zoals de Fixscreen of Topfix (Max), die windvast zijn en insecten buiten houden. Deze systemen zijn meestal uitgerust met een ingenieus geleidingssysteem met ritsprincipe, waardoor ze zelfs windsnelheden tot 130 km/h weerstaan. Met de Panovista is er nu ook een unieke oplossing voor toepassingen met hoekramen glas op glas. Zo is op de hoek waar beide zijden van het glasoppervlak naadloos in elkaar overgaan, ook geen doekgeleider te zien.

Terrasoverkapping

Bij dergelijk warm weer willen we toch vooral zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Het aperitief en de dranken worden koud gezet, de barbecue gaat aan en het feest kan beginnen. Wie een zwembad heeft, neemt af en toe eens een verfrissende duik in het water. Maar ook dan kan de overmatige zonnewarmte een spelbreker zijn. Een terrasoverkapping zorgt voor de nodige bescherming. De Algarve en Camargue met lamellendak of de systemen met dakzonwering, Lagune en Lapure, laten je toe om de zonneïnstraling op het terras te beperken, wanneer je dat wenst. Gaat het wat afkoelen, dan kan je gerust de lamellen opendraaien of het doek wegschuiven, om dan de zon op het terras te laten. En zelfs als het straks gaat onweren, kan je op het terras blijven, want een terrasoverkapping houdt ook de regen tegen. Bovendien zijn deze systemen leverbaar met geïntegreerde LED-verlichting, verwarmingselementen en flat panel speakers. En voor wie echt een volledige buitenkamer wil, kunnen windvaste screens (Fixscreen), glazen schuifwanden of schuifpanelen (Loggia) voorzien worden

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan