Renovatieplannen? 3 architecten vertellen waarom zonwering een must is

Gepubliceerd op

Ga je verbouwen of renoveren? Denk dan ook na over zonwering, zeker als je voor grote ramen gaat. Zo vermijd je de terugkerende energiekosten van een dure airco, terwijl je geniet van extra wooncomfort. Maar er is meer. Drie architecten leggen uit waarom ze van meet af aan zonwering integreerden in hun plan, aan de hand van een eigen project. Laat je inspireren en ontdek ijzersterke argumenten om voor zonwering te kiezen.

1. Lien De Vuyst (Ypsilon architecten): renoveren met oog voor de toekomst

Een zuinig energieverbruik en heel veel lichtinval. Vanuit die wensen startte architecte Lien De Vuyst de totaalrenovatie van haar rijwoning in Destelbergen. Het huis werd volledig gestript. ‘We wilden dan ook 100% ons eigen ding doen en alvast alles energetisch op punt zetten. Daar hoorden stijlvolle materialen en nieuwe technieken bij, maar ook zonwering’, vertelt Lien. Lees meer over het belang van zonwering.

Maximaal licht, minimale zomerhitte

‘We waren van plan om veel licht binnen te trekken. Dan is oververhitting zeker een aandachtspunt’, weet Lien. Van bij de start van de verbouwplannen lag zonwering daarom mee op tafel. Door de screens meteen in het ontwerp te integreren, kon men de woning mooi afwerken tot in de puntjes. Zowel de doekkast als de zijgeleiders van de buitendoekzonwering zijn volledig onzichtbaar in de gevel ingewerkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Vraag hier je inspiratiegids over zonwering aan en laat je adviseren door een specialist in je buurt.

Gebruiksvriendelijk en energiebesparend

‘Met de screens kiezen we zelf wanneer we de zon binnenlaten en hoe veel of hoe weinig we dat doen,’ legt Lien uit. ‘Als we weg zijn, werken ze automatisch (op basis van een zonnesensor), zodat we ’s avonds in een aangenaam koel huis thuiskomen. Op winterdagen en in de tussenseizoenen profiteren we dan weer maximaal van de warmte van de zon, waardoor we stevig besparen op stookkosten.’

Positieve reacties

De totaalrenovatie bleek een schot in de roos. De aanvankelijke wensen, met de focus op veel daglicht, zijn allemaal vervuld. De bewoners genieten van aangename temperaturen, bovendien haalde de keuze voor screens enkele punten van hun E-peil. Het gezin houdt van hun nieuwe thuis, maar ook bezoekers zijn fan. ‘Als we bezoek hebben, is de grote lichtinval meestal het eerste gespreksonderwerp. Missie geslaagd’, besluit Lien.

2. Architecte Barbara Campens: ecologische verbouwing van een jaren 60-woning

Recuperatiematerialen, een gevel in thermowood en veel aandacht voor isolatie. De eigenaren van deze woning in Heusden gingen voluit voor een ecologische verbouwing. Om hoge energiekosten voor actieve koeling te voorkomen, stelde architecte Barbara Campens hen screens van Renson voor. Ontdek hoe deze beslissing het leven van de bewoners veranderde.

Veel lichtinval = risico op oververhitting

Een woning uit de jaren zestig katapulteren naar vandaag, dat doe je met aandacht voor esthetiek en met moderne technieken. In dit project was vooral het invallend zonlicht een belangrijk aspect. De aanbouw met weinig lichtinval werd opengetrokken tot een lichtrijke ruimte. Onder meer de achterste raampartij trekt nu veel zonlicht naar binnen. Een troef voor de lichtinval, maar ook een risico op oververhitting binnenshuis. Dat vroeg om een passende oplossing. 

‘Samen met de bouwheer bekeek ik verschillende opties, waaronder zonwerend glas, luifels en screens’, vertelt Barbara. ‘Zonwerend glas kan de kleur van het invallend licht verstoren, terwijl luifels zonlicht weghalen. Niet ideaal. Screens bleken de beste match, vooral door de naadloze integratie in de gevel via de slanke profielen.’

Benieuwd naar advies voor jouw project? Neem contact op met een specialist in je buurt.

Oververhitting tegengaan met screens

‘Bij renovatieprojecten focust men vaak op isoleren om de warmte binnen te houden in de winter. Maar eigenlijk is het minstens even belangrijk om in de zomer de warmte buiten te houden’, weet Barbara. ‘Als architecte maak ik de mensen daarvan bewust en zoek ik actief naar geschikte oplossingen. Hier waren dat de screens van Renson.’  

Screens helpen stookkosten beperken

Met hun nieuwe screens hebben de bewoners zelf de controle over de binnentemperatuur. In de zomer sluiten ze de screens om grote opwarming binnen te voorkomen. In de winter kunnen ze er dan weer voor kiezen om de zonwering (half)open te laten. Zo genieten ze maximaal van de zonnewinsten en beperken ze hun stookkosten. Terwijl het zicht naar buiten behouden blijft, wordt binnenkijken verhinderd, net zoals verblinding op schermen van tv of laptop.

3. Annelies Comptdaer (Poutrelles Architecten): totaalconcept voor hedendaags wooncomfort

Energiezuinig en EPB-conform bouwen is enkel de basis voor architecte Annelies Comptdaer (Poutrelles Architecten). Voor haar rijwoning in het centrum van Merelbeke ging ze resoluut voor optimaal wooncomfort. Met isolatie, ventilatie en zonwering, maar ook met een combinatie van authentieke elementen en nieuwe materialen. Het resultaat: een geslaagd totaalconcept waar het aangenaam vertoeven is, in elk seizoen. Ontdek tips voor jouw renovatieproject in deze renovatiegids.

Nieuwe technieken en grote raampartijen

Het hoofdgebouw bleef behouden, de achterbouwen werden gesloopt en maakten plaats voor een hedendaags bouwvolume. De ziel van de woning bleef bewaard, terwijl het wooncomfort met nieuwe technieken en grotere raampartijen een boost kreeg.

‘Het vele glas trekt uiteraard veel daglicht binnen, dat vonden we echt belangrijk. Tegelijk brengt het natuurlijk een reëel oververhittingsrisico met zich mee. Met buitenzonwering kozen we daarom voor een minimale impact van de zon op de binnentemperatuur’, duidt Annelies.

Zonnesensor als koeltegarantie

Op warme dagen blijft het heerlijk koel binnenshuis in Merelbeke. De screens houden de zonnewarmte buiten, ondanks de grote ramen aan de zuidkant. Ook als niemand thuis is om ze dicht te doen. Annelies: ‘De screens worden automatisch aangestuurd via een zonnesensor. Detecteert die te veel zonlicht, dan gaan de screens vanzelf naar beneden. Op warme dagen is dat echt nodig om het binnen aangenaam te houden. In de winter en de tussenseizoenen nemen we de sturing zelf in handen om de zonnewarmte maximaal te benutten. Zo creëren we in elk seizoen de beste omstandigheden.’

Renovatieplannen? Als je ineens screens mee integreert, vermijd je het risico op oververhitting in de zomer. Zo ben je niet (alleen) afhankelijk van een energieverslindende airco. In de koude maanden kan je met de screens omhoog toch van de zonnewarmte blijven profiteren om je stookkosten te beperken. En dan hebben we het nog niet gehad over de betere energieprestaties van je woning, of het feit dat screens tegenwoordig nauwelijks nog opvallen in je gevel. Benieuwd naar de passende Renson-zonwering voor jouw renovatieproject? Vind een verdeler bij jou in de buurt en/of download de gratis inspiratiegids.  

   

standaard