Global Shading Day op 21 maart: zonwering voorkomt oververhitting van gebouwen op een duurzame manier

20/03/2024

Nu opwarming van de aarde steeds sneller gaat, is zonwering de eerste oplossing tegen oververhitting van gebouwen. Op 21 maart organiseren ES-SO (de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie) en Verozo (de Belgische Beroepsvereniging Zonwering en Rolluiken) opnieuw Global Shading Day. Net zoals de eerste editie vorig jaar moet deze dag ook nu de aandacht vestigen op het belang van zonwering. Die helpt het binnenklimaat onder controle houden en beschermt zo je wooncomfort en het milieu, door actieve koeling met het bijhorende energieverbruik en de uitstoot te vermijden.

Voorkom oververhitting in huis

We spenderen gemiddeld 90% van onze tijd binnen. Daar kunnen we dus maar beter van een aangenaam binnenklimaat genieten, met onder meer veel daglicht en een ideale temperatuur. Grote ramen zijn een oplossing voor de natuurlijke lichtinval, maar brengen een aanzienlijk oververhittingsrisico met zich mee. Met buitenzonwering kan je gelukkig heel wat leed vermijden. Op de officiële start van de lente, 21 maart, wil Global Shading Day aandacht vragen voor die preventieve maatregelen. Ze dragen op een duurzame manier bij aan het woon- en werkcomfort, en tegelijk aan het tegengaan van de verdere klimaatopwarming. Actieve koeling (airco) veroorzaakt namelijk meer energieverbruik en CO2-uitstoot, twee dingen die we liever vermijden.

Je woning koel houden zonder airco? Ontdek hoe
Ontdek alle voordelen van zonwering in de gratis infogids.

Cijfers die tot actie aanzetten

ES-SO ziet een verplichting van zonwering als een cruciale stap om passieve koeling in gebouwen hoger op de agenda te zetten. De cijfers liegen er dan ook niet om. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in Europa. Doen we niets, dan zullen beide percentages verder stijgen. Naar schatting 30% meer gebouwen zou in 2050, door het toenemende aantal warme dagen en hittegolven, airconditioning nodig hebben. Eens de warmte binnen zit in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen geraakt die namelijk moeilijk weer buiten.

Uit wetenschappelijk onderzoek van het internationaal gereputeerde studiebureau Guidehouse blijkt dat met dynamische of slimme zonwering tot 100 miljoen ton CO2-uitstoot vermeden en 285 miljard euro bespaard kan worden. Er zijn dus duurzame oplossingen en die staan op 21 maart extra in de kijker.

Het beste van de zon in je interieur

Wet buitenzonwering dan precies zo effectief maakt? Simpel: je blokkeert de zonnestralen nog voor ze het glas bereiken. De warmte van de zon komt dus niet aan – laat staan achter – het glas en in het interieur terecht. Met de screens naar beneden of een luifel of schuifpanelen als buffer hebben de zonnestralen geen vrij spel op je ramen, terwijl je van het invallende buitenlicht blijft genieten. Want daglicht maakt gelukkig, helpt ons te concentreren en te functioneren. ’s Winters en in de tussenseizoenen laat je de screens open om maximaal van de zonnewarmte te profiteren en zo flink te besparen op stookkosten. Het beste van de zon op elk moment!

Renson heeft doekzonwering voor elk raam, windvast en optimaal geïntegreerd in de gevel. Bij nieuwbouw of bij vervanging van je ramen worden de screens zelfs onopvallend in de gevel ingewerkt. Nog meer inzetten op passieve koeling? Insecten- en inbraakveilige nachtkoelingsroosters laten toe om de woning ’s nachts te ‘spoelen’ met koudere lucht. Door in te zetten op efficiënte en slimme zonwering draag ook jij je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming (en bouw je aan je eigen leefcomfort!). Een goed voornemen op Global Shading Day?

Overtuigd van het nut van buitenzonwering voor je bestaande woning, nieuwbouw of verbouwing? Ga dan eens langs bij een Renson-verdeler voor advies en/of een offerte. Liever eerst wat meer inspiratie? Vraag dan hier je gratis inspiratiegids zonwering aan.

Over ES-SO
ES-SO is de Europese koepelorganisatie voor de professionele zonwerings­organisaties. De Europese zonweringssector stelt meer dan 450.000 mensen tewerk in de 27 lidstaten en is goed voor een jaarlijkse verkoop van meer dan 22 miljard euro. ES-SO is ook betrokken bij verschillende Europese projecten en handelt zowel vanuit een bijdragende als adviserende rol.

Over Verozo
Verozo, de Belgische Beroepsvereniging Zonwering en Rolluiken - is het informatiepunt voor particulieren, professionelen en overheids­instanties die meer willen weten over de voordelen, de vele mogelijkheden en de werking van zonwering en rolluiken. Conceptueel voorziene zonwering en rolluiken leveren een merkbare bijdrage aan ‘duurzame gebouwen’ die minder energieverbruik koppelen aan een gezond binnenklimaat voor de gebruikers.

Over Renson
‘Creating healthy spaces’, zo luidt de baseline én missie van Renson. Als trendsetter in ventilatiezonwering en ‘outdoor living’ zweert dit dynamisch en snelgroeiend familiebedrijf bij natuurelementen als licht en lucht die – slim ingezet – aan de basis liggen van een gezonde leef- en werkomgeving voor iedereen.

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.