Een té hoge temperatuur kan gevaarlijk zijn en kost handen vol geld

02/09/2016

De zon verslaat vandaag opnieuw alle records. Voor de echte zonnekloppers is dat misschien wel goed nieuws, maar een dergelijke hoge temperatuur brengt ook heel wat problemen met zich mee: meer pannes in het verkeer, 10 % meer stroomverbruik, 25 % meer waterverbruik en een stijging van het sterftecijfer met meer dan 30 %. De opwarming van de aarde zal er in de toekomst voor zorgen dat dergelijke temperaturen de nieuwe norm worden. Om problemen te vermijden, komt het er dan ook op aan jezelf, maar ook je woning te beschermen.

De cijfers van de verschillende onderzoeksinstellingen zijn duidelijk. Het wordt steeds warmer, met als hoogtepunt de maand juni van 2015. Die werd internationaal door befaamde onderzoekinstellingen als de Amerikaanse Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) uitgeroepen tot warmste maand ooit op aarde sinds het begin van de waarnemingen in 1880. De gemiddelde temperatuur van aard- en oceaanoppervlak lag 0,88 °C hoger dan het gemiddelde van de 20ste eeuw. Ook vandaag blijft de temperatuur overal hoge toppen scheren. In Europa noteren we meer dan 30, zelfs meer dan 35 °C en dat niet alleen in traditioneel warme oorden als Madrid, Athene, Nicosia, Tirana en Ankara, …, maar evenzeer in Rome, Belgrado, Kiev, Warschau, Wenen, Berlijn, Parijs, Amsterdam, …, en zelfs in Brussel. De hitte heerst overal en ook de minima blijven vaak boven 20 °C hangen.

Opwarming van de aarde

Dit alles heeft te maken met de opwarming van de aarde. Door de evolutie in het klimaat op aarde lopen grote delen van de wereld dubbel zoveel kans op zware pieken in de temperatuur. In de grote steden is dat zelfs 4 keer zoveel. Volgens het KMI en andere specialisten op het vlak van klimaat zullen hittegolven 1 keer om de 3 jaar voorkomen. In het begin van de vorige eeuw was dat maar 1 keer om de 30 jaar. En zelfs als er geen sprake is van een hittegolf liggen de temperaturen nog gevoelig hoger dan enkele decennia geleden.

Gevolgen voor mens, milieu en maatschappij

Als de zon schijnt, wordt het op sommige plaatsen snel te warm. Dit heeft schadelijke gevolgen voor mens, milieu en maatschappij. Zo liggen de oproepen naar de pechdiensten voor oververhitte wagens, ook met motor-, start- en batterijproblemen, in België 7 % hoger tijdens extreem warme dagen. In het buitenland bedraagt dat cijfer gemiddeld 12 %. Op de dagen dat het kwik boven 30° C stijgt, verbruiken we zo’n 10 % meer energie dan gebruikelijk. Hoe warmer het binnen wordt, hoe meer we ook gaan koelen. Airco’s en ventilatoren draaien op volle toeren om de temperatuur toch enigszins verdraaglijk te houden. Een gebouw koelen met een airco is immers 3 keer duurder dan het verwarmen. Elke graad die gekoeld wordt, kost ons dus 3 keer meer dan elke graad die we verwarmen. Bovendien verlaagt het rendement van de centrales en presteren ook de zonnepanelen minder. Daardoor ontstaat schaarste op de stroommarkt en worden overal de prijzen verhoogd. Bovendien zien de watermaatschappijen het verbruik van water met 25 % procent stijgen, omdat mensen een zwembad vullen, het gras en de planten meer water geven, …, of zelfs hun gevels nat spuiten om zo de temperatuur in het gebouw naar beneden te halen.

De extreme warmte brengt niet alleen verhoogde kosten met zich mee, maar schaadt ook de gezondheid van de mens. Een langdurige temperatuur boven 30 graden en bijhorende verhoogde ozonconcentraties eist zelfs mensenlevens, vooral bij de oudere mensen. Begrafenisondernemers meldden een stijging van het aantal sterfgevallen met meer dan 30 %. Maar niet alleen oudere mensen hebben klachten. Ook chronisch zieken en hulpbehoevende mensen hebben het moeilijker en ouders met baby’s en jonge kinderen moeten heel goed oppassen.

Ook het binnenklimaat in gebouwen kan gevaarlijk zijn voor de mens. In de winter en tijdens de tussenseizoenen is het vaak aangenaam om de zon binnen te halen en zo ook te besparen op verwarming. Daarom integreren we ook voor veel en grote glaspartijen in onze hedendaagse gebouwen. Maar bij zo’n hitte kan het ook binnen snel broeierig heet en ongezond worden en dan komt het erop aan om het gebouw koel te houden, zonder dure koeling. We moeten ook reflecties in de TV en verkleuring van ons interieur vermijden.

Ook warm in uw gebouw? Buitenzonwering doet wonderen.

Aangezien de zon steeds vaker en intenser schijnt, is een goede zonwering een noodzaak. Een efficiënte buitenzonwering, zoals windvaste screens, schuifpanelen of een architecturale zonwering op basis van aluminium lamellen, houdt de zonnestralen tegen vooraleer ze het glasoppervlak bereiken. Zo houdt men het binnenvallend zonlicht onder controle, zonder de inval van daglicht volledig af te sluiten en het zicht op de omgeving te verliezen. In combinatie met een gecontroleerde ventilatie en intensieve natuurlijke koeling wordt het comfort nog verhoogd en de nood aan energieverslindende airco’s verder vermeden.

De binnentemperatuur in een gebouw met buitenzonwering ligt snel 4 tot 6 °C lager dan in een vergelijkbaar gebouw zonder buitenzonwering. Het gebouw en zijn gebruikers zijn dus beschermd tegen oververhitting, waardoor hun comfort gevoelig verbeterd wordt. Die gebruiker bespaart ook nog eens fors op energie, omdat dure mechanische koeling vermeden wordt. Bovendien beschermt zo’n zonwering het meubilair en het interieur tegen verkleuring en geeft ze de gevel ook nog eens een esthetische meerwaarde.

Een buitenzonwering kan dan ook de problemen voor mens, milieu en maatschappij helpen oplossen of op z’n minst reduceren. Zo zorgt de natuurlijke koeling met zonwering en ventilatie ervoor dat het energieverbruik niet hoger wordt. Gevels nat spuiten, is ook niet langer nodig, waardoor we weer minder water zullen verbruiken. En door het gezonde en comfortabele binnenklimaat in woningen, appartementen en kantoren, maar zeker ook in ziekenhuizen en woonzorgcentra zal het aantal sterfgevallen ten gevolge van oververhitting gevoelig verminderd kunnen worden.

Renson biedt een efficiënte oplossing voor elke toepassing

Renson biedt een volledig gamma zonweringsystemen aan. Er zijn oplossingen op basis van aluminium lamellen alsook doekzonwering. Naast de standaardoplossingen kunnen ook projectgerichte, creatieve systemen ontwikkeld worden. Daarvoor werkt het projectteam van de zonweringspecialist uit Waregem nauw samen met de architect, installateur en bouwheer. Naast de pure zonwering biedt Renson ook een volledig assortiment terrasoverkappingen voor de beheersing van overmatig zonlicht op het terras. Alle systemen baseren op een stevige aluminium structuur, die dan gecombineerd wordt met een dak uit doekzonwering, dat eenvoudig open en dicht geschoven wordt, of met een lamellendak, waarbij de aluminium lamellen 150° kunnen kantelen. Bij de ontwikkeling van zonweringsystemen en terrasoverkappingen wordt ook rekening gehouden met het aspect ‘design’, waardoor ze perfect, in sommige gevallen zelfs bijna onzichtbaar, in de architectuur van het gebouw geïntegreerd kunnen worden.

Zonweringsystemen met aluminium lamellen

Er zijn zonweringsystemen met aluminium lamellen (Sunclips of Icarus), die vast of beweegbaar, horizontaal of verticaal voor de ramen gemonteerd kunnen worden. Luifels hangen dan weer boven de ramen en verstoren zo het uitzicht naar buiten niet. Wanneer men ook tijdens de winter rechtstreekse rechtstreeks binnenvallend zonlicht wil vermijden, volstaan deze luifels niet en opteert men beter voor schuifpanelen (Loggia).

Doekzonwering

Wie liever niet gaat voor een aluminium zonweringsysteem kan ook kiezen uit een uitgebreid assortiment screens: markiezen, verticale screens en oplossingen voor schuinliggende of horizontale beglazing, zoals serres en lichtstraten. De laatste jaren is er een overgang naar oplossingen zoals de Fixscreen of Topfix (Max), die windvast zijn en insecten buiten houden. Deze systemen zijn meestal uitgerust met een ingenieus geleidingssysteem met ritsprincipe, waardoor ze zelfs windsnelheden tot 130 km/h weerstaan. Met de Panovista en de zijwaarts openschuivende Slidefix is er nu ook een unieke oplossing voor respectievelijk toepassingen met hoekramen glas op glas en schuiframen.

Terrasoverkapping

Bij dergelijk warm weer willen we toch vooral zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Het aperitief en de dranken worden koud gezet, de barbecue gaat aan en het feest kan beginnen. Wie een zwembad heeft, neemt af en toe eens een verfrissende duik in het water. Maar ook dan kan de overmatige zonnewarmte een spelbreker zijn. Een terrasoverkapping zorgt voor de nodige bescherming. De Algarve, Camargue en Skye met lamellendak of de systemen met dakzonwering, Lagune en Lapure, laten je toe om beschut tegen de zon te kunnen genieten op het terras. Gaat het wat afkoelen, dan kan je gerust de lamellen opendraaien of het doek wegschuiven, om dan de zon op het terras te laten. En zelfs als het straks gaat onweren, kan je op het terras blijven, want een terrasoverkapping houdt ook de regen tegen. Bovendien zijn deze systemen leverbaar met geïntegreerde LED-verlichting, verwarmingselementen en flat panel speakers. En voor wie echt een volledige buitenkamer wil, kunnen windvaste screens (Fixscreen), glazen schuifwanden of schuifpanelen (Loggia) voorzien worden.

In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.