Een ruimte donker maken? Met verduisterende gordijnen natuurlijk!

Gepubliceerd op 19 Januari 2022

Benieuwd naar de beste optie om een kamer te verduisteren? Een verduisterend rolgordijn sluit het licht buiten en maakt je kamer echt donker.  Het is een makkelijke manier om volledige duisternis te verkrijgen. Wanneer je verduisterende gordijnen koopt, is het een goed idee om een op maat gemaakt rolgordijn te nemen. Op die manier sluit je elk straaltje licht buiten.

Soorten verduisteringsgordijnen

Rolgordijnen

Rolgordijnen blijven het populairste type gordijn. Ze zijn eenvoudig, passen bij alle inrichtingsstijlen, zijn verkrijgbaar in een black-out stof optie en zijn ook verkrijgbaar in een duo vorm waarmee je zowel lichtfilterende als black-out stof in één kunt hebben. Ook lichtdoorlatende opties kun je hiervan vinden. Rolgordijnen werken in elke kamer van het huis en zijn een budgetvriendelijke optie. Ze gaan jaren mee en hebben elke optie die je kunt bedenken.

Honingraatgordijnen

Honingraatgordijnen worden ook wel eens plisségordijnen genoemd. Ze zijn verkrijgbaar met verduisterende stofopties, maar ook in een scala van verschillende modellen zodat ze aan elk raamtype aangepast kunnen worden. Ze hebben uitstekende isolerende eigenschappen met hun unieke cellulair gestructureerde stof. De opbouw werkt als een laag isolatie die je koel houdt in de zomer en warm in de winter. Honingraatgordijnen zijn een perfecte oplossing voor slaapkamers, woonkamers en geschikt voor goed geventileerde badkamers en keukens.

Houten en aluminium jaloezieën

Jaloezieën zijn ontworpen met het oog op privacy en worden gemaakt met latten die het mogelijk maken om verschillende sferen te creëren in je ruimte. Ze werden zo ontworpen dat je geen enkel zonnestraaltje meer binnenlaat wanneer je ze volledig sluit. Jaloezieën hebben een tijdloze stijl en geven je huis extra structuur.

Voordelen van verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen helpen je om beter te slapen en zijn ideaal voor in slaapkamers. Veel ouders vinden het prettig om een verduisterend rolgordijn in de kamer van een kind te hebben, omdat het de kamer kan verduisteren als het kind overdag een dutje doet. Ook voor je eigen nachtrust is het een aanrader om in een volledig donkere kamer te slapen. Daarnaast kan een verduisterend rolgordijn zorgen voor een gezellige sfeer in de woonkamer en voor erg veel privacy in de badkamer. Je kunt ze dus eigenlijk overal hangen.

Er zijn echter nog andere voordelen van op maat gemaakte verduisterende gordijnen die jou en je huisgenoten helpen bij het slapen. De stof houdt het geluidsniveau buiten laag en werkt als een soort geluidswerende barrière voor de buitenwereld. Uiteraard zal je nog steeds wat lawaai horen. Maar er wordt toch al heel wat gedempt, wat altijd gunstig is voor lichte slapers.

Een verduisterend gordijn werkt als isolatielaag

In de winter kan er minder warmte ontsnappen en kan er geen koude lucht de kamer binnenkomen dankzij de verduisterende stof. De stof werkt als een isolatielaag en houdt dus de koude lucht buiten. In de zomer komt warmte minder snel de kamer binnen. De stof zorgt ervoor dat een groot deel van de warmte niet tot in de kamer kan doordringen.

De kleur van een verduisterend rolgordijn

Vergeet niet dat verduisterende rolgordijnen niet zonodig zwart van kleur hoeven te zijn! De stof aan de achterkant is de lichtblokker, omdat er geen weefsels zijn waar het licht doorheen kan vallen zoals dat wel het geval zou zijn bij algemene textielstof.

De dikke achterzijde van verduisterende stof zorgt er ook voor dat de kleur van het rolgordijn de hele dag consistent blijft, wat anders is dan hoe een dimout stof zich zal gedragen. Verduisterende gordijnen hebben op elk moment van de dag een consistentere en krachtigere kleur dan een lichtdoorlatend gordijn.

Hopelijk ben je nu gewapend met voldoende kennis om vol vertrouwen je verduisterend rolgordijn aan te kopen. Bestel tot 6 gratis kleurstalen van verduisterende stoffen om te kijken welke echt bij jou past.