Ken jij de regels rond rolluiken en screens bij nieuwbouwwoningen?

Gepubliceerd op 03 May 2021

Ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen of ga je er een bouwen? Dan wil je natuurlijk van alle regels op de hoogte zijn. Met rolluiken hou je niet enkel inbrekers buiten, maar ook warmte of kou. Ook screens laten in de zomer de grootste warmte niet binnen. Maar, waarop moet je letten in je keuze van rolluiken en/of screens voor je nieuwbouwwoning? We leggen het je graag even uit.

Een energiezuinige investering

Vanaf 2021 moeten in België alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal zijn. Screens en rolluiken zijn hierbij ook een goede investering. Dynamische zonweringen en rolluiken houden felle zonnestralen van buitenaf via de ramen buiten, waardoor 90 % van de warmtestralen van de zon niet binnen kan. Op basis van de factuur van de installateur bepaalt de EPB-verslaggever de energetische waarden van de screens en rolluiken zodat hij op basis daarvan het EPB-verslag kan opmaken. In dit EPB zit ook een oververhittingsindicator. Deze moet onder een opgelegde drempelwaarde blijven om geen te warme woning te krijgen. Wanneer de bepaalde temperatuur wel overschreden wordt, gaan we op zoek naar ventilatiesystemen en die verbruiken energie, wat we net willen vermijden. Rolluiken zijn hiervoor een goede oplossing. Ze zijn nog energiezuiniger dan screens omdat ze naast zonwering ook extra isolatie bieden op de ramen. Deze isolatie is zowel thermische als geluiddempend. Lees hier meer over het beperken van hitte en EPB.

Ontdek de verschillende soorten rolluiken

Kies je ervoor om rolluiken te plaatsen? Dan heb je de keuze uit drie verschillende opties. Ontdek de isolerende eigenschappen van elk type.

Voorzetrolluik

Dit type is goedkoper dan de andere twee, doordat je geen breekwerk moet uitvoeren. Dat is zeker een voordeel van een voorzetrolluik, maar niet echt van toepassing voor een nieuwbouwwoning. Een voorzetrolluik wordt aan de buitenkant van een woning, boven het raam of de deur gemonteerd. Het andere voordeel is er eentje dat voor nieuwbouwwoningen wel een verschil maakt. Je zal met een voorzetrolluik namelijk geen koudebruggen hebben. Dat zijn plaatsen waar warmte kan ontsnappen. Deze kunnen wel voorkomen wanneer je kiest voor een inbouw- of opbouwrolluik.

Inbouwrolluik

Een inbouwrolluik is en blijft waarschijnlijk ook het bekendste type rolluik. In een uitsparing boven het raam of de deur installeert een expert de rolluikkast zodat je deze aan de buitenkant niet ziet. Bij dit type heb je normaal gezien weinig kans op koudebruggen, maar ze kunnen wel voorkomen. Belangrijk is vooral een geïsoleerde rolluikkast. Vergeet dus zeker niet te isoleren om een gunstig EPB-certificaat te krijgen. In tegenstelling tot een voorzetrolluik kan een inbouwrolluik geïntegreerd worden in de woning zonder zichtbare rolluikkast aan de buitenkant. Bij een nieuwbouwwoning is dit type het meest gebruikelijke.

Opbouwrolluiken

Wil je je gevel liever niet ontsieren door de rolluikkast? Dan zijn opbouwrolluiken ook een goede keuze. Je rolluiken worden rechtstreeks op de ramen geplaatst en de kast vind je bij dit type binnenshuis, op het raamprofiel. Ook deze rolluiken worden vaak gekozen door mensen die een nieuwbouwwoning plaatsen. Maar, let ook bij dit type goed op voor koudebruggen. Net zoals bij een inbouwrolluik moet je ook hier zorgen voor een goede isolatie.

Screens in plaats van rolluiken?

Wil je graag zonnestralen buitenhouden maar wil je overdag liever niet in het donker leven? Dan zijn screens ideaal voor jou. Overdag kan je nog perfect naar buiten kijken, maar je buurman kan niet naar binnen kijken. Met screens aan de buitenkant van het raam hou je de rechtstreekse warmte van de zon buiten en krijg je toch nog voldoende licht binnen. Zowel zonwering dat zich in het vlak van het venster bevindt als zonweringen die zich daarbuiten bevinden tellen mee bij het verslag van energieprestatie en binnenklimaat. De correctiefactor bij buitenzonwering is minder groot dan die bij binnenzonwering, wat betekent dat buitenzonnewering beter isoleert dan die binnen. Bovendien zorgen screens ook voor een strakke look die je bij een nieuwbouwwoning wil creëren.

Zowel met screens als rolluiken hou je efficiënt zonlicht en warmte buiten. Bepaal je oplossing op basis van je prioriteiten. Ontdek een breed gamma aan kwalitatieve rolluiken en screens.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan