Hoe oververhitting voorkomen bij lage energie-, passief- en BEN-woningen?

Gepubliceerd op 04 April 2019

Om een laag energiepeil van onze woning te bekomen gaan we voor een stevig geïsoleerde bouwschil en een luchtdichte constructie. Zo besparen we op onze energiefactuur en komt er minder CO2 in het milieu terecht. Maar hoe voorkom je dat je woning oververhit raakt? 

Te warm binnen

Tijdens de winter blijft de warmte in je energiezuinige woning binnen hangen, wat comfortabel aanvoelt. Maar zodra het warmer wordt kan je woning oververhit raken. Dit niet alleen in de lente en de zomer, maar zelfs in het begin van de herfst. De isolatie en luchtdichtheid van je woning zorgen ervoor dat ook de stijgende temperatuur in de woning blijft. Dan wordt het wel eens te warm binnen, niet aangenaam!

Onderschat fenomeen

Recent onderzoek toont aan dat oververhitting in nieuwbouwwoningen een nieuw en onderschat fenomeen is. De woning heeft koeling nodig en door de klimaatopwarming is dat ook voor steeds langere periodes in het jaar nodig. Hoe voorkom je dat je je energiebesparing neutraliseert door nieuwe investeringen in airco?

Zonwering met screens of rolluiken

Vooreerst kijk je best uit naar efficiënte zonwering. Met screens of rolluiken kun je al veel warmte voorkomen als je ze correct oriënteert. Hierbij wijzen we graag op het belang van automatisatie. Lees meer over de mogelijkheden.

Zorgeloos met automatisatie

Je kunt bijvoorbeeld screens plaatsen die werken met temperatuur- of lichtsensoren, zodat de mate van zonlicht die in de woning binnenvalt in realtime onder controle wordt gehouden. Er zijn ook domotica-apps op de markt die je toelaten om je zonwering ook te bedienen via je smartphone of tablet wanneer je overdag op het werk bent. Door je zonwering flexibel in te zetten, voorkom je oververhitting en optimaliseer je de licht- en warmte-inval. Dat went snel!

Graag advies op maat voor jouw project? Neem contact op met een expert in zonwering en rolluiken. Tip: vraag je gratis brochure voor screens aan.